22 °

max 22 ° / min 15 °

Četvrtak

24.10.

22° / 15°

Petak

25.10.

21° / 16°

Subota

26.10.

22° / 16°

Nedjelja

27.10.

21° / 15°

Ponedjeljak

28.10.

21° / 15°

Utorak

29.10.

24° / 15°

Srijeda

30.10.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Osumnjičeni proruski špijuni, uhapšeni u Velikoj Britaniji, bili angažovani i u Crnoj Gori

Izvor: n1 ilustracija

Društvo

Comments 1

Osumnjičeni proruski špijuni, uhapšeni u Velikoj Britaniji, bili angažovani i u Crnoj Gori

Izvor: N1 / BBC

Autor: Antena M

  • Viber


Pet ljudi osumnjičeno je u Britaniji da su špijunirali za Rusiju i biće optuženi za špijunažu. Bugarski državljani Orlin Rusev, Bizer Džambazov, Katrin Ivanova, Ivan Stojanov i Vanja Gaberova pojaviće se pred Vestminsterskim sudom za prekršaje sledeće sedmice, prenosi BBC. Grupa je optužena da je organizovala operaciju praćenja u Crnoj Gori, što je uključivalo pravljenje lažnih identifikacionih kartica za novinare, prenosi N1.

 Optuženi su za udruživanje u skupljanju informacija između avgusta 2020. i februara 2023. koje bi mogle da budu korisne neprijatelju.

Optuženi su navodno radili u operativnoj špijunskoj ćeliji za ruske bezbjednosne službe, a to je uključivalo i praćenje i nadgledanje meta.

Optuženi su da su učestvovali u aktivnim operacijama u Britaniji i Evropi, skupljajući i prosleđujući informacije ruskoj državi.

Rusev (45) je navodno vodio operacije iz Britanije i bio veza sa onima koji su primali informacije.

Policajci koji su pretresli stanove u Londonu i Norfolku, u kojima su bila tri optužena – Rusev, Džambazov (41) i Ivanova (31) – pronašli su lažne pasoše i zvanične identifikacione dokumente za Britaniju, Bugarsku, Francusku, Italiju, Španiju, Hrvatsku, Sloveniju, Grčku i Češku.

Neka od dokumenata sadrže fotografije Ruseva i Džambazova. Navodno je Rusev sam napravio falsifikat.

 Grupa je takođe optužena da je organizovala operaciju praćenja u Crnoj Gori, što je uključivalo pravljenje lažnih identifikacionih kartica za novinare, uključujući i jednu sa slikom Ivanove.

Rusev, Džambazov i Ivanova su živjeli godinama u Britaniji, radeći razne poslove, i živeći u nizu stanova u predgrađima.

Rusev ima istoriju poslova u Rusiji. U Britaniju se preselio 2009 i proveo je tri godine radeći tehničke poslove u finansijskim službama.

Na njegovom profilu na Linkedinu piše da je kasnije postao vlasnik firme koja se bavila i obavještajnim signalima, što uključuje i presrijetanje komunikacija ili elektronskih signala.

Navodi se da je Rusev, čija je posljednja adresa bila gostinska kuća na moru u Velikom Jarmutu, takođe svojevremeno bio i savjetnik bugarskom Ministarstva energetike.

U Harou su bivši susjedi Džambazova i Ivanovu opisali kao par.

Džambazova su opisali kao bolničkog vozača a Ivanova je samu sebe na Linkedinu predstavila kao laboratorijsku pomoćnicu za privatno zdravstvo.

Par, koji se u Britaniju preselio prije desetak godina, vodio je organizaciju koja je obezbjeđivala usluge Bugarima, uključujući i njihovo približavanje „kulturi i normama britanskog društva“.

Prema bugarskim državnim dokumentima koji su dostupni na internetu, oni su takođe radili za izborne komisije u Londonu koje su organizovale glasanje na bugarskim izborima za Bugare koji žive u inostranstvu.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Baba Violeta

....pa kada neće naša služba, ili ne umije, onda nam obraz čuvaju MI5 i MI6