20 °

max 25 ° / min 19 °

Ponedjeljak

20.05.

25° / 19°

Utorak

21.05.

27° / 16°

Srijeda

22.05.

21° / 15°

Četvrtak

23.05.

22° / 13°

Petak

24.05.

23° / 14°

Subota

25.05.

25° / 16°

Nedjelja

26.05.

20° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Crnogorski PEN centar pruža punu podršku Bobanu Batrićeviću

Društvo

Comments 1

Crnogorski PEN centar pruža punu podršku Bobanu Batrićeviću

Autor: Antena M

  • Viber

Saopštenje Crnogorskog PEN centra povodom progona istoričara Bobana Batrićevića

Prekršajna prijava koju je protiv istoričara Bobana Batrićevića podnijela tužiteljka Snežana Šišević novi je pokušaj eliminacije slobode govora i zastrašivanja nepodobnih, poručuju iz PEN centra.

"To što prijetnje slobodi govora dolaze iz institucija države koje bi se umjesto zastrašivanja slobodnih intelektualaca trebale baviti čuvanjem Ustava i zakona ove zemlje pokazatelj je da je Crna Gora, nakon tri potonje godine sistematske destrukcije društva, zarobljena država kojom se upravlja sa strane, preko Beogradske patrijaršije i njoj podložnih državnih institucija", navode u saopštenju.

Kako dodaju, Boban Batrićević prominentni je crnogorski intelektualac, potpredśednik Crnogorskog PEN centra, beskompromisni borac za bolje i pravednije društvo.

"U inkriminisanome tekstu Batrićević je, kao i mnogo puta ranije, podvrgnuo kritičkoj ocjeni rad Beogradske patrijaršije, pozivajući se na djelovanje i neposredne iskaze njenih klirika u Crnoj Gori, pokazujući egzaktno da je riječ o ustanovi koja promoviše govor mržnje, slavi ratne zločince i rehabilituje profašističke snage poražene u Drugom svjetskom ratu. Ni u jednom retku svog teksta Batrićević ne "vrijeđa drugog po osnovu nacionalne, rasne ili vjerske pripadnosti", što mu se stavlja na teret. Naprotiv, Batrićević uočava i analizira upravo primjere vrijeđanja i negiranja drugog koji su svakodnevno prisutni u iskazima i djelovanju klirika Beogradske patrijaršije. Uostalom, o razornom političkom djelovanju Beogradske patrijaršije ne samo u Crnoj Gori nego i u regionu danas otvoreno svjedoče najmeritornije ustanove EU, poput Evropskoga parlamenta koji je i u posebnoj rezoluciji ali i u nedavnome izvještaju ukazao na pogubno političko djelovanje Beogradske patrijaršije i otvorenu promociju ruske politike na Zapadnom Balkanu", navode iz PEN centra.

Smatraju da bi u bilo kojoj uređenoj državi svijeta upravo bi iskazi vjerskih velikodostojnika koje Batrićević citira bili povod za reakciju tužilaštva i pokretanje postupka po službenoj dužnosti u cilju sprečavanja širenja vjerske i nacionalne mržnje.

"U Crnoj Gori, naprotiv, tužioci pokreću postupak protiv onih koji se usude da ukažu na govor mržnje i skarednu promociju šovinizma koji su uobičajena forma obraćanja klirika Beogradske patrijaršije. Crnogorski PEN centar će i o ovom primjeru kršenja slobode govora i progona intelektualaca izvijestiti svoje međunarodne partnere, baš kao što je to činio i u ranijim slučajevima targetiranja pisaca, građanskih aktivista i novinara, što je notirano i u nedavno prezentovanoj publikaciji o stanju ljudskih prava na Zapadnom Balkanu koju je publikovao Međunarodni PEN centar. Crnogorski PEN centar pruža punu podršku Bobanu Batrićeviću i biće mu na raspolaganju za svaki vid pomoći", zaključuje se u saopštenju.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Tajfun

U Ponedjeljak (18h),svi pred Skupstinu,moramo ustati protiv velikosrpske, cetnicke kamarile,SVI SMO MI Boban Batricevic.