25 °

max 36 ° / min 20 °

Subota

27.07.

36° / 20°

Nedjelja

28.07.

38° / 23°

Ponedjeljak

29.07.

38° / 25°

Utorak

30.07.

36° / 22°

Srijeda

31.07.

37° / 20°

Četvrtak

01.08.

38° / 22°

Petak

02.08.

36° / 22°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Antena M pita, nadležni ne odgovaraju: Koliko proteza kuka kupuje CG, a koliko pacijenata šalje na reviziju u inostranstvo

Društvo

Comments 1

Antena M pita, nadležni ne odgovaraju: Koliko proteza kuka kupuje CG, a koliko pacijenata šalje na reviziju u inostranstvo

Autor: Antena M

  • Viber

Gomilaju se signali da je u javnom zdravstvu Crne Gore situacija alarmantno loša. Pogotovo je zabrinjavajući broj pritužbi na stanje u Kliničkom centru CG, koji predstavlja srce crnogorskog zdravstvenog sistema. Ako su reakcije, kojih nema, nadležnih za rješavanje problema u državnom zdravstvu slika njihove odgovornosti, onda se građanima koji nemaju novca za skupe usluge u privatnim ustanovama loše piše.

Na žalost, nijesu rijetke ni informacije koje, zasad kao neprovjerene, govore i o fatalnim ishodima kao posljedicama nedovoljne stručnosti ili brige. Ta tema je, međutim, isuviše ozbiljna i osjetljiva da bi se o pojedinačnim slučajevima smjelo pisati bez nepobitnih činjenica i dokaza.

Antena M nedavno je pisala, tragom pritužbi nezadovoljnih pacijenata, o problemima sa ugradnjom kukova proizvođača NORMED, iz Turske (pogledajte link na dnu teksta). Taj slučaj imao je ne samo medicinsku stranu, jer je izbor proteza kuka i koljena, kao i ostalog materijala, a pogotovo količine i način nabavke, budio razne sumnje u racionalnost toga posla.

Izvori našeg portala tvrde da se i nakon našeg teksta desilo dosta toga što zahtijeva objašnjenje nadležnih. Iako čelnik Odjeljenja za ortopediju U KC CG, dr Goran Pešić nije odgovorio na naša pitanja u vezi sa tekstom "Ljekari više neće da ugrađuju proteze kuka i koljena iz Turske jer su lošeg kvaliteta!" koja smo mu uredno poslali i strpljivo čekali odgovore, pokušali smo i ovoga puta da dobijemo od njega dobijemo objašnjenja. Pitanja smo poslali 10. novembra i zamolili da odgovori stignu do 15. novembra. Nijesmo ih dobili do sinoć.

Iz naših deset pitanja za dr Pešića čitalac će jasno shvatiti šta se čini problematičnim i zahtijeva objašnjenje. Šta, prije svih, treba da znaju osobe kojima su neophodne ortopedske usluge.  

1. Koja količina i koja vrsta materijala je nabavljena na tenderu od 9. oktobra ove godine? Ko je pobijedio na tenderu i od kojega proizvođača će biti kupljen materijal?

2. Koja je prosječna godišnja potrošnja materijala kupljenog na ovom tenderu?

3. Po kojoj cijeni su kupljene proteze kuka?

4. Da li su kupljene samo primarne ili i revizione proteze?

5. Da li je tačna informacija kojom raspolažemo da je porastao broj pacijenata koje KC šalje na reviziju van Crne Gore?

6. Ako je tačno da je povećan broj pacijenata koje šaljete na liječenje u Novi Sad, Zagreb, Tursku, Njemačku, Austriju... objasnite zbog čega je tako?

7. Koliko je proteza proizvođača NORMED ugrađeno u KC CG?

8. Koji je/su ortoped/i ugradio/ugradili te proteze?

9. Koliko revizionih proteza kuka i koljena se godišnje troši u KC CG? Koliko ih u ovom trenutku imate u rezervi?

10. Ko su konsultanti na ortopediji i koliko ortopeda sa Vašeg odjeljenja obučavaju?

Vaše odgovore očekujemo do srijede, 15. novembra u 15 sati.

Odgovore na većinu ovih pitanja Antena M zna. Nijesmo, međutim, željeli da ih objavimo danas jer se nadamo da bi javno objavljivanje pitanja moglo, napokon, probuditi osjećaj nadležnih za pravno javnosti da zna. Posrijedi je osjetljiva materija koja se, s jedne strane, tiče zdravlja ljudi a, sa druge, možda može da bude zanimljiva i institicijama koje vode računa o zakonitosti rada. Sa takvim temama Antena M postupa sa dužnom pažnjom, pogotovo zbog toga što ne želimo da budemo dio ambijenta u kojem se mediji ponašaju kao tužioci i sudije. 

Objavljujemo samo fotografiju pomagala i materijala kojem je istekao rok, koju su nam naši izvori poslali kao dokaz da se u nabavku novih količina ušlo bez potrebe i sa sumnjivim motivima.

 

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Mila K

Klinički centar je zapuštena, raspuštena i intelektualno zakržljala institucija suprotstavljena pacijentima i zdravlju. Poreski obveznici su hrabro opredijelili značajna sredstva u ovaj sistem javne usluge. Sad nema bez rijetkih unutar zdravstva koji poštuju Hipokratovu zakletvu.