25 °

max 36 ° / min 19 °

Subota

27.07.

36° / 19°

Nedjelja

28.07.

38° / 23°

Ponedjeljak

29.07.

38° / 25°

Utorak

30.07.

36° / 22°

Srijeda

31.07.

37° / 20°

Četvrtak

01.08.

38° / 22°

Petak

02.08.

36° / 22°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
MUP vodi postupak radi utvrđivanja etičnosti ponašanja Petra Kneževića

Izvor: Stevo Vasiljević foto/Pobjeda

Društvo

Comments 2

MUP vodi postupak radi utvrđivanja etičnosti ponašanja Petra Kneževića

Autor: Antena M

  • Viber

U MUP-u je u toku postupak utvrđivanja etičnosti postupanja doskorašnjeg komandanta Protiv-terorističke jedinice policije Petra Kneževića zbog njegovog intervjua portalu IN4S.

"Obavještavamo Vas da je Etički odbor koji prati primjenu Kodeksa policijske etike na XXV sjednici, održanoj 04.12.2023. godine, a shodno natpisima u medijima i velikom interesovanju predstavnika civilnog sektora, inicirao postupak utvrđivanja etičnosti postupanja policijskog službenika Kneževića prilikom medijskog istupanja.

Etički odbor će shodno svojim nadležnostima zatražiti informacije od nadležnih organizacionih jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova u cilju davanja mišljenja. Takođe, službenici Odjeljenja za unutrašnju kontrolu policije postupali su u ovom predmetu, te izjavu uzetu od policijskog službenika Petra Kneževića uputili Etičkom odboru na dalje postupanje shodno zakonskim nadležnostima", navodi se u odgovoru MUP-a Anteni M. 

Knežević je u intervjuu za IN4S upozorio neimenovane ,,sramne nevladine organizacije koje ga blate“ da bi mu poremetile ugled u društvu, da je operativno dobro informisan, da zna nalogodavce kampanje i da ljudi koji rade po njihovim instrukcijama, kada ,,odu u toalete stranih službi ne govore jeftino o njemu jer to ima svoju cijenu“. 

Knežević je takođe izjavio i da "nije kriv zato što voli Crnu Goru, nego što bi u svakom momentu dao život za Srbiju i Republiku Srpsku". 

Knežević je za IN4S govorio nakon što se pojavio kao svjedok u sudskom procesu na Cetinju, povodom angažovanja mašina ,,Carinvesta“ kojima su, 5. septembra 2021. godine, bagerom uklanjana parkirana vozila na blokadi kod Adžića krivine, tokom građanskih demonstracija povodom ustoličenja mitropolita Crkve Srbije Joankija.

MUP smo pitali da li izjave Kneževića predstavljaju težu povredu službene dužnosti, da li će tim povodom pokrenuti disciplinski postupak i da li neke izjave iz intervjua vide kao prijetnju.

Kodeks policijske etike, član 9. navodi da je "policijski službenik dužan da u svim oblicima javnih nastupa i djelovanja u kojima predstavlja Policiju, iznosi stavove Policije, u skladu sa propisima, ovlašćenjima, stručnim znanjem i ovim kodeksom. Takođe se navodi da je "prilikom iznošenja ličnih i stavova Policije policijski službenik dužan da čuva ugled Policije i lični ugled". 

"U javnim nastupima u kojima ne predstavlja Policiju, policijski službenik ne smije iznositi podatke iz djelokruga Policije ili poslova svog radnog mjesta, koji bi mogli narušiti ugled Policije i povjerenje građana u rad Policije. Prilikom aktivnosti na društvenim mrežama policijski službenik je dužan da se ponaša na način da štiti svoj ugled i ugled Policije u cjelini, u skladu sa Zakonom i ovim Kodeksom, i ne smije iznositi svoja politička, niti druga uvjerenja i stavove kojima može izazvati mržnju ili netrpeljivost po bilo kojem osnovu", glasi član 9 Kodeksa policijske etike.

Istovremeno, prema članu 106 Zakona o policiji, stavka 4, "ponašanje u službi ili van službe suprotno Kodeksu policijske etike" navodi kao "težu povredu službene dužnosti". 

Knežević je bio vršilac dužnosti komandanta Protivterorističke jedinice, a prije nekoliko dana je za šefa te elitne jedinice naimenovan Željko Pavićević.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

nenad_mne

Vodi postupak, ima u vidu,... i do kada? Ako se ovako treba ponašati onaj koga plaćam, rasformirajte, a on će u RS i dalje će biti na platnom spisku crkve Srbije!

d v

tkz"etički odbor" u sebi nema ništa etičko,lično ljudsko koliko i knežević.Zgučila ih duševna jalovina „moć“ kukolja i mizerni strah za svoja životarenja.No,vratiće im „dobri bogo“svakoga će otpremiti kako je i došao na ovaj svijet-niti je ko što donio, niti može ponijeti osim ličnu bezobraštinu.