22 °

max 22 ° / min 13 °

Petak

10.05.

22° / 13°

Subota

11.05.

22° / 11°

Nedjelja

12.05.

21° / 13°

Ponedjeljak

13.05.

21° / 12°

Utorak

14.05.

21° / 13°

Srijeda

15.05.

22° / 13°

Četvrtak

16.05.

21° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
„Bal vampira u Titogradu“ istražiće VDT

Društvo

Comments 0

„Bal vampira u Titogradu“ istražiće VDT

Izvor: Pobjeda

Autor: Antena M

  • Viber

Nakon što je Pobjeda uputila pitanja Višem državnom tužilaštvu, da li u nepotpisanom tekstu „Bal vampira u Titogradu: Satanisti, bogoborci i skeptici stali u odbranu lika i nedjela Bobana Batrićevića“, ima govora mržnje ili drugih elemenata krivičnog djela, iz te institucije je odgovoreno - da će formirati predmet.

- Više državno tužilaštvo u Podgorici, nakon što ste dostavili pitanja sa tekstom objavljenim na portalu INS4 će formirati predmet radi ocjene da li u sadržini navedenog teksta ima elemenata krivičnog djela koje se goni po službenoj dužnosti - piše u odgovoru koji potpisuje rukovoditeljka i portparolka VDT-a Lepa Medenica.

Pobjeda je pitanja poslala i kancelariji Zaštitnika ljudskih prava i slovoda, ali odgovor do zaključenja broja nije stigao.

Tekst na portalu IN4S je objavljen juče nakon protesta građana zbog suđenja Bobanu Batrićeviću u Sudu za prekršaje zbog stavova izrečenih u kolumni „Torokanje po Metodologiju i Đaonikiju“.

IN4S skup opisuje naslovom, a u tekstu se navodi i da sa transparenata koje su nosili okupljeni „prosto zaudara ogorčenost i mržnja prema SPC i njenom sveštenstvu. Ista ona razularena ateistička atmosfera koja je tokom komunističke strahovlade rezultirala sa desetinama i stotinama ubijenih sveštenika i oskrnavljenih hramova. U obraćanju okupljenoj masi, Batrićević je izjavio sljedeće: „Nema toga boga oca koji će nas naćerati da ućutimo“. Masa je zapala u ekstazu - jedan je od pasusa teksta koji je objavio IN4S.

Neregistrovani portal IN4S već godinama je prostor sa kojeg se širi govor mržnje, koji najčešće ostaje ispod radara nadležnih u crnogorskom pravosuđu. VDT je formiralo predmet povodom teksta sveštenika Ognjena Femića „Ujedinjenje ili ukrajinizacija“ zbog krivičnog djela govor mržnje i izazivanje rasne, vjerske ili nacionalne mržnje - ali su tužioci nakon devet mjeseci izviđanja utvrdili da u tom tekstu nema ništa sporno.

Iako neregistrovan, ovaj portal je putem marketinga finansiran od državnih kompanija CEDIS i EPCG, zbog čega su pokrenute i izmjene zakona o medijima u tom dijelu.

Nezvanično je urednik Gojko Raičević, dok u impresumu može da se nađe ime kubanskog boksera Feliksa Savona koji je potpisan kao urednik i direktor. Poštanska adresa ovog medija je takođe na Kubi.

Jedan od osnivača portala sa kojeg se najčešće širi govor mržnje je aktuelni rektor Vladimir Božović, koji se dosad nijednom nije oglasio zbog takvog govora, kršenja novinarskog kodeksa, fašizma i stavova koji se zastupaju na ovom portalu.

Božović je poznat i kao jedan od osnivača Srpske kuće, bio je predsjednik Izvršnog odbora Matice srpske u Crnoj Gori i osnivač NVO Akademska alternativa. Njegovo ime vezuje se za firmu Atlantik njuz grup koja je osnivač firme ANG u Crnoj Gori čiji je izvršni direktor Gojko Raičević, urednik portala IN4S.

Božovića je u javnosti lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević označio kao suštinskog osnivača nevladine organizacije ,,Ne damo Crnu Goro (svetinje)“ i aktera pregovora tokom kojih je, uz podršku SPC, Zdravko Krivokapić postavljen za nosioca izborne liste koalicije ,,Za budućnost Crne Gore“.

Božovićev govor sa jedne konferencije u Beogradu iz 2015. godine dospio je u fokus javnost nakon što je postao rektor UCG.

U tom govoru Božović poručuje da je „kulturno osvajanje temeljnije“, te da je „najvitalniji proruski društveni organizam u Crnoj Gori Srpska pravoslavna crkva“.

- To je ogromni potencijal koji Rusija nije iskoristila. Ako Rusija želi Crnu Goru u zoni svog budućeg uticaja mora uzeti aktivnije učešće u budućim političkim dešavanjima, a prije svega pokušaju da se zaštiti taj najvitalniji subjekt na koji se može osloniti, a to je SPC - kazao je tada Božović.

Tekstovi koji se objavljuju na ovom portalu su najčešće nepotpisani, a podaci o vlasniku domena zaštićeni su uslugom privatnosti.

IN4S preko 15 godina širi govor mržnje i dezinformacije, slavi i veliča ratne zločine i zločince, šire dezinformacije i posebno, od početka agresije na Ukrajinu, rusku propagandu.

IN4S je ambasada SAD u Crnoj Gori iznačila, uz Borbu i Sputnjik, kao medij koji je pod uticajem Rusije.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR