22 °

max 22 ° / min 9 °

Subota

27.04.

22° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 13°

Srijeda

01.05.

21° / 16°

Četvrtak

02.05.

19° / 13°

Petak

03.05.

18° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vuković: Ministar Martinović još ne razumije važnost sopstvene uloge u zaštiti prirode

Izvor: PR Centar

Društvo

Comments 0

Vuković: Ministar Martinović još ne razumije važnost sopstvene uloge u zaštiti prirode

Autor: Antena M

  • Viber

Ministarstvo turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera je ministarstvo koje je nadležno za pitanja zaštite prirode, napominju iz nevladine organizacije Green Home. Krivolov je, kako ističu, nelegalno hvatanje i ubijanje divljih životinja što je direktan negativan uticaj na zaštitu prirode.

"Situacija u kojoj su se našli, i redovno se nalaze, nadzornici NP Skadarsko jezero treba da bude poslednje upozorenje, prije svega Ministarstvu turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, da se sa ovom problematikom pozabavi profesionalno i temeljno kako bi se konačno suzbila ili makar umanjila praksa krivolova koji prijeti da trajno i nepovratno uništi biodiverzitet i prirodu Skadarskog jezera", navodi se u saopštenju koje potpisuje direktorica Azra Vuković.

Kako kaže, prijem za nadzornike i dodjela novčanih nagrada ministra napadnutim nadzornicima je čin kurtoazije i podrške i niko ne može biti protiv tog čina, naprotiv.

"Ono sto apsolutno nije prihvatljivo je da je Ministarstvo nadležno za zaštitu prirode svelo cijelu situaciju i borbu protiv krivolova na “apel građanima da prijave krivolov”. Oni su to radili i ranije, rade i sada a radiće i ubuduće jer smo sigurni da ima daleko više odgovornih građana ove zemlje, od pojedinaca koji to nisu. Nije zgoreg napomenuti da se krivolov po jezeru uglavnom dešava noću i po prirodi stvari, ne možemo od građana očekivati da baš u to doba borave i plove po jezeru", navodi Vuković.

Po njenim riječima, Ministarstvo bez odlaganja treba da radi na stvaranju pretpostavki da:

- Zaposleni u JP za nacionalne parkove Crne Gore budu bezbjedni na svojim radnim mjestima;

- Da imaju odgovarajuću institucionalnu podršku za realizaciju aktivnosti koje su im date u nadležnost, a koju sada nemaju;

- Da se obezbijede zakonski i drugi preduslovi da svi krivolovci budu adekvatno kažnjeni za nelegane aktivnosti koje ugrožavaju biodiverzitet i prirodu.

NP Skadarsko jezero je 40 000 ha zaštićenog područja koje predstavlja jedan od najvažnijih centara biodiverziteta na Zapadnom Balkanu i Jugoistočnoj Evropi. Jezero i okolina su svakodnevno izloženi nelegalnim aktivnostima koje osim krivolova uključuje nelegalnu gradnju, nelegalan prevoz turista, nelegalan lov, nelegalno vađenje pijeska i šljunka, a što doprinosi urušavanju vrijednosti ovog međunarodno važnog područja, naglašava se u saopštenju.

"Zaštita prirode ne može i ne smije biti pitanje angažmana jedne institucije ili još gore pojedinca, ili grupe pojedinaca, već mora imati institucionalno uporište i podršku. Najveću odgovornost za sprovođenje politika zaštite životne sredine ima upravo Ministarstvo, ali nakon posljednjih javnih istupa jasno je da ministar jos ne razumije važnost sopstvene uloge u zaštiti prirode, što je izuzetno poražavajuća činjenica", zaključuje Vuković.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR