14 °

max 25 ° / min 14 °

Subota

18.05.

25° / 14°

Nedjelja

19.05.

26° / 16°

Ponedjeljak

20.05.

26° / 18°

Utorak

21.05.

27° / 17°

Srijeda

22.05.

22° / 15°

Četvrtak

23.05.

23° / 13°

Petak

24.05.

25° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Intimus doskorašnjeg premijera Artan Kurti "slapp" tužbom pokušava da ućutka Pobjedu

Društvo

Comments 0

Intimus doskorašnjeg premijera Artan Kurti "slapp" tužbom pokušava da ućutka Pobjedu

Izvor: Pobjeda

Autor: Antena M

  • Viber

Pritisak novih vlasti i njihovih funkcionera na slobodne medije u Crnoj Gori ne jenjava, pa je tako i doskorašnji generalni inspektor u Agenciji za nacionalnu bezbjednost Artan Kurti 5. februara tužio Pobjedu, glavnog i odgovornog urednika Draška Đuranovića i novinarku Kaćušu Krsmanović zbog istraživačkih tekstova tog medija o njegovoj ulozi u tajnoj policiji prije i poslije njegovog profesionalnog angažmana u ovoj instituciji.

Osnovnom sudu u Podgorici dostavio je tužbu kojom traži da sud presudi i obaveže tužene „da tužiocu solidarno isplate iznos od 10.000 eura po osnovu naknade nematerijalne štete zbog povrede prava ličnosti - pretrpljenih duševnih bolova zbog povrede časti i ugleda, nastalih usljed objavljenih neistinitih i uvredljivih informacija u dnevnom listu Pobjeda, sa zakonskom zateznom kamatom počev od 5. februara 2024. godine, pa do konačne isplate, kao i da tužiocu solidarno naknade troškove postupka, sve u roku od 15 dana po do pravosnažnosti presude“.

"INTENZIVAN POREMEĆAJ PSIHIČKE RAVNOTEŽE"

U tužbi koja sadrži čak 25 strana, Artan Kurti - Pobjedu, Đuranovića i Krsmanović tereti da su od 28. januara 2022. godine, u serijalu tekstova, iznosili "netačne, neistinite, tendenciozne i uvredljive tekstove vezano, sa namjerom kriminalizacije, diskreditacije, ocrnjivanja i omaložavanja njegove ličnosti, bez ikakve novinarske etike, dužne novinarske pažnje i dobre vjere, provjere istinitosti informacija, navoda i činjenica“.

Optužio je list i da im je cilj bio „da se tužilac prikaže u svjetlu zaštite tuđih interesa, prvenstveno Crkve Srbije do proruskih i prosrpskih partija, kako bi se prosječnom čitaocu prezentovao i to u kontinuitetu da je tužilac apsolutni neprijatelj države Crne Gore, i na taj način izazvali nepovjerenje javnosti, njegovih prijatelja, poznanika i službenika ANB-a u njega i tako mu narušili psihičku ravnotežu kroz duševne bolove i patnju“.

Kurti se u tužbi požalio da su tekstovi kod njega izazvali intenzivan poremećaj psihičke ravnoteže, „naročito imajući u vidu reputaciju koju je tužilac gradio dok je radio kao pravnik i savjetnik u Privrednom sudu Crne Gore, radeći u najsloženijim privrednim predmetima, potom ugled koji je tužilac stekao za kratko vrijeme kao advokat u Podgorici, tako i u mjestu odrastanja u Ulcinju i među velikim brojem kolega i poznanika širom Crne Gore“.

- Uz to, objavljivanjem prednjih tekstova, tužilac se našao u vrlo nezavidnoj situaciji, jer u njega su službenici Agencije za nacionalnu bezbjednost gledali sa podozrenjem, strahom, nepovjerenjem, prijatelji i rodbina su mu svakodnevno preko mobilnih aplikacija slali prednje tekstove u vidu pitanja, zbog čega se to objavljuje, jesu li ti navodi istiniti ili ne, tužilac je morao svakodnevno da se pravda da li su objavljene informacije tačne ili ne, koje se manifestovalo u vidu kontinuiranog psihičkog poremećaja i duševnih bolova i patnje - piše Kurti u tužbi.

NIKAD DEMANTI

Interesantno, piše danas Pobjeda, Kurti nikada tokom dvije godine i osam dana, od kada je list objavio prvi tekst u kojem se on pominje, pa do podnošenja tužbe 5. februara ove godine, nije uputio Pobjedi demanti ili reagovanje na tekstove koje su objavili o njegovoj ulozi u tajnoj policiji u susret njegovom angažmanu i nakon toga u ANB-u.

Jedna od prvih odluka nove vlade, koja je dobila povjerenje parlamenta 31. oktobra prošle godine, bila je – razrješenje Artana Kurtija sa pozicije generalnog inspektora u Agenciji za nacionalnu bezbjednost. Razriješen je već 9. novembra, uz obrazloženje, kako su Pobjedi rekli izvori iz Vlade, da on nije „adekvatno rješenje za navedenu poziciju“.

- Generalni inspektor je lice koje vrši unutrašnju kontrolu rada Agencije za nacionalnu bezbjednost u ime Vlade Crne Gore, a budući da je Artana Kurtija imenovala 43. vlada da to radi u njeno ime, ovaj saziv Vlade nije smatrao da je on adekvatno rješenje za navedenu poziciju - objasnio je izvor.

Artan Kurti, intimus i jedan od najbližih i najodanijih ljudi bivšeg premijera Dritana Abazovića, kako se pokazalo, veoma je kontroverzna ličnost zbog čega je i dugo čekao na dozvolu ANB-a za pristup tajnim podacima, iako ga je Abazovićeva vlada za generalnog inspektora u ovoj instituciji imenovala 26. jula 2022. godine. Dozvolu je dobio tek pošto je Abazović smijenio tadašnjeg direktora Agencije Sava Kenteru, a njegov nasljednik Boris Milić se oglušio o negativne rezultate provjera za Kurtija i koncem decembra 2022. omogućio mu da bude na izvoru tajnih podataka ANB-a.

Žestok otpor Abazoviću da Kurtija imenuje za generalnog inspektora u ANB-u u Vladi su tada pružili i ministri odbrane i vanjskih poslova Raško Konjević i Ranko Krivokapić, koje je ovaj ubrzo smijenio, u oktobru kada je Skupštini uputio inicijativu za njihovo razrješenje, a prosrpska i proruska parlamentarna većina ga podržala.

"Mimo svih kontroverzi koje prate Kurtija - od njegovih kontakata, do bliskih veza sa nekim bezbjednosno interesantnim osobama – dovoljan razlog da on ne bi smio „ni da se približi“ nekoj poziciji u bezbjednosnom sektoru bio je taj što se radi o osobi koja je u dva navrata pravosnažno osuđena za teška krivična djela, zbog toga što je nasilničkim ponašanjem u oba slučaja pokušao da ubije ljude s kojima je ušao u sukob", navodi se u tekstu Pobjede.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR