13 °

max 13 ° / min 11 °

Petak

03.05.

13° / 11°

Subota

04.05.

18° / 11°

Nedjelja

05.05.

21° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

20° / 13°

Srijeda

08.05.

18° / 13°

Četvrtak

09.05.

15° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Realizovana obuka i pokazna vježba za gašenje šumskih požara

Društvo

Comments 0

Realizovana obuka i pokazna vježba za gašenje šumskih požara

Autor: Antena M

  • Viber

U okviru višekorisničkog IPA programa koji se odnosi na zaštitu od poplava i upravljanje rizikom od šumskih požara – IPA FF realizovana je obuka za gašenje šumskih požara, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Teorijski dio obuke sproveden je, dodaju, u Trening centru za zaštitu i spašavanje u Podgorici, dok su praktični dio obuke i pokazna vježba gašenja šumskih požara  na kojoj su polaznici provjerili stečena znanja  sprovedeni u mjestu Rogami na poligonima Trening centra za zaštitu i spašavanje.

Na obuci je, navode u saopštenju, učešće uzelo 25 vatrogasaca – spasilaca iz Službi zaštite i spašavanja Glavnog grada Podgorice, Prijestonice Cetinje, Ulcinja, Bara, Budve, Kotora, Tivta, Herceg Novog, Danilovgrada, Pljevalja i Berana, a sproveli su je instruktori iz Trening centra u Igu iz Republike Slovenije. 

Uz MUP-a kažu da je u okviru programa IPA FF nabavljena lična i kolektivna zaštitna oprema vrijednosti oko 85 000 eura, koju su na obuci i pokaznoj vježbi testirali polaznici obuke.

Kroz ovaj projekat planirano je i formiranje Modula za gašenje šumskih požara u svim zemljama korisnicama Programa, a države korisnice su: Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Srbija i Turska. Konzorcijum koji implementira program čine: Odsjek za civilnu zaštitu Republike Italije (DPC) – vodeći partner, Uprava Republike Slovenije za civilnu zaštitu i humanitarnu pomoć (URSZR), švedska Agencija za vanredne situacije (MSB), Generalni inspektorat za vanredne situacije MUP-a Rumunije (IGSU), Vatrogasno-spasilačka brigada Moravsko-šleskog regiona (FRB-MSR), APELL Nacionalni centar za upravljanje katastrofama iz Rumunije i italijanska istraživačka fondacija za praćenje stanja životne sredine (CIMA Research Foundation).

"Pripadnici ovog Modula za gašenje šumskih požara učestvovaće na terenskoj vježbi koja će biti održana u Skoplju u periodu od 18. do 22. marta 2024. godine na kojoj će osim polaznika obuke u Podgorici učestvovati i predstavnici Crvenog krsta Crne Gore i Direktorata za zaštitu i spašavanje MUP-a.

Ukupan budžet programa je 5 miliona eura. Opšti cilj projekta je jačanje regionalne saradnje i razmjena najboljih praksi iz oblasti zaštite od poplava i šumskih požara, podrška zemljama korisnicama programa u usklađivanju nacionalnog zakonodavstva sa pravnom tekovinom EU i pomoć u dostizanju standarda i praksi EU u oblasti civilne zaštite", saopštili su iz MUP-a.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR