14 °

max 14 ° / min 11 °

Petak

03.05.

14° / 11°

Subota

04.05.

19° / 11°

Nedjelja

05.05.

21° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 13°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

20° / 14°

Četvrtak

09.05.

20° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Matica crnogorska poklonila osnovnim školama panoe iz izložbe „Crnogorsko ćirilsko štamparstvo XV i XVI vijeka“

Društvo

Comments 1

Matica crnogorska poklonila osnovnim školama panoe iz izložbe „Crnogorsko ćirilsko štamparstvo XV i XVI vijeka“

Autor: Antena M

  • Viber

"U godini kada obilježavamo 530 godina od štampanja prve knjige-inkunabule u štampariji Crnojevića, Oktoiha prvoglasnika (1494), Matica crnogorska je podgoričkim osnovnim školama „Oktoih“ i „Štampar Makarije“, te budvanskoj Srednjoj mješovitoj školi „Danilo Kiš“ poklonila šest bogato ilustrovanih panoa sa pratećim tekstom dimenzija 110x80 cm", saopšteno je iz Matice crnogorske.

Projekat izložbenih panoa namijen našim školama, kako navode, proizašao je iz izložbe „Crnogorsko ćirilsko štamparstvo XV i XVI vijeka“ koju je Matica crnogorska realizovala 2019. godine.

Sadržaj panoa prilagođen je, dodaju, školskom uzrastu, sa željom da se učenicima približe dometi i dostignuća crnogorskog ćirilskog štamparstva naznačenog perioda, budući da su Crnojevići, samo par decenija nakon Gutenberga, osnovali prvu štampariju na Balkanskom poluostrvu i prvu državnu štampariju u Evropi.

Iz Matice crngoorske kažu da inkunabule iz Crnojevića štamparije i knjige iz štamparije Božidara Vukovića Podgoričanina predstavljaju prvorazredni simbol crnogorske nacionalne kulture, identiteta i samosvijesti.

Kako navode u saopštenju, panoi su, prema dogovoru sa direktorima škola, izloženi u školskim holovima, na vidljivim mjestima koja omogućavaju uvid u cijeli sadržaj panoa.

Novica Gačević, direktor škole „Štampar Makarije“ i Dragan Mijušković, direktor škole „Oktoih“, tokom posjete delegacije Matice crnogorske iskazali su, dodaju, zadovoljstvo poklonom, te najavili da će panoi biti i posebno predstavljeni učenicima nakon okončanja štrajka prosvjetara.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

!!!

Neće vam to dugo trajati u škole.Pobrinuće se popovi da đecu obuče kako to da polome i iscijepaju.