12 °

max 13 ° / min 11 °

Petak

03.05.

13° / 11°

Subota

04.05.

17° / 10°

Nedjelja

05.05.

21° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

20° / 12°

Srijeda

08.05.

20° / 13°

Četvrtak

09.05.

16° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Crnogorski sa britanskim vojnim inžinjerima

Društvo

Comments 0

Crnogorski sa britanskim vojnim inžinjerima

Autor: Antena M

  • Viber

Pripadnici inžinjerijskog tima britanskih Oružanih snaga posjetili su ove sedmice kolege iz Inžinjerijske čete Bataljona za podršku Vojske Crne Gore, kako bi razmijenili iskustva i znanja.

Tokom boravka, pripadnici oba vojnoinžinjerijska tima imali su priliku da posjete i pregledaju montažne mostove “Bejli”, koje je Vojska Crne Gore postavila u Bijelom Polju i Mojkovcu nakon poplava 2023. godine.

“Siguran sam da će ova razmjena iskustava doprinijeti daljem unapređenju naših inžinjerskih sposobnosti i operativne efikasnosti naše čete", kazao je komandir Inžinjerijske čete VCG, poručnik Fikret Balić.

On je istakao da su britanskim kolegama prezentovali kapacitete jedinice, sa težištem na inžinjerijsku strukturu, zadatke i izazove.

O posjeti su razgovarali i načelnik Štaba Generalštaba Vojske Crne Gore, pukovnik Mitar Klikovac i britanski vojni ataše, potpukovnik Entoni Kalunjato, koji su na sastanku razmotrili dosadašnju saradnju inžinjerijskih jedinica dvije zemlje, kao i mogućnosti za njeno širenje.

Britanski vojni ataše, potpukovnik Entoni Kalunjato je istakao da je ova posjeta bila jodlična prilika da britanski inžinjeri svjedoče profesionalizmu, motivaciji, vještinama i naporima crnogorskih inžinjera, posebno u vezi sa njihovom pomoći civilnim organima.

„Vojna pomoć se obično poziva kako bi se obezbijedile sposobnosti koje relevantni civilni organi nemaju ili ih u odgovoru na hitan slučajne ne mogu angažovati u neophodnoj mjeri. Takođe, ovaj poduhvat govori o našem širem odnosu sa Crnom Gorom, poziciji Ujedinjenog Kraljevstva prema našoj kontinuiranoj posvećenosti pružanju podrške Oružanim snagama Crne Gore u postizanju njenih ciljeva i ciljeva NATO sposobnosti“, posebno je naglasio potpukovnik Kalunjato.

„Ovakve aktivnosti su nastavak uspješne saradnje i jačanja veza između Crne Gore i Ujedinjenog Kraljevstva u oblasti odbrane. Važno je da nastavimo dalje unapređenje operativnih sposobnosti Vojske Crne Gore i tako jačamo bezbjednost i stabilnost naše države, dok oružane snage obje zemlje ostaju posvećene jačanju savezničkih odnosa”, istakao je pukovnik Klikovac.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR