Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Odluka 11. marta: Tužiteljka traži sankciju; Mugoša poručuje: Sigurna sam da kad tužioci ostanu sami sa sobom, znaju da govorim istinu

Izvor: Antena M/Dragan Tomašević

Društvo

Comments 9

Odluka 11. marta: Tužiteljka traži sankciju; Mugoša poručuje: Sigurna sam da kad tužioci ostanu sami sa sobom, znaju da govorim istinu

Autor: Antena M

  • Viber

Pred Disciplinskim vijećem Sudskog savjeta danas je završeno saslušanje sutkinje Suzane Mugoše. Odluka Vijeća biće objavljena 11. marta.

Optužni predlog protiv Mugoše, podsjećamo, podnijela je disciplinska tužiteljka Dijana Radulović. Tereti je da je počinila teži disciplinski prekršaj kada je izjavila kako i ona vjeruje da je presuda Apelacionog suda u predmetu „državni udar“ – kupljena.

Tužiteljka je tražila sankcije jer vjeruje da je dokazala tužbu dok Mugoša poručuje da je sigurna da kad tužioci ostanu sami sa sobom, znaju da govori istinu.

U nastavku možete pročitati detalje sa saslušanja:

Suzana Mugoša je danas predložila da se u dopuni dokaznog postupka izvrši uvid u prvostepenu presudu Višeg suda i drugostepenu presudu Apelacionog suda.

Dijana Radulović smatra da nije neophodno vrsiti uvid u prvostepenu i drugostepenu presudu iz razloga što smatra da je to bez uticaja na konačnu odluku. "A ako Disciplinsko vijeće smatra suprotno, može odlučiti da se uvedu i ti dokazi", navela je Radulović.

Rasprava je potom bila prekinuta na kratko kako bi Vijeće odlučilo o prijedlogu sutkinje Mugoše.

Vijeće je donijelo odluku da se odbija predlog Mugoše. Vijeće je našlo da navedeni dokaz nije od uticaja na donošenje odluke.

Radulović: Dokazana odgovornost Mugoše, tražim sankciju

U završnoj riječi, Dijana Radulović je navela kako smatra da iz sprovedenih dokaza proizilazi zaključak o odgovornosti sudije koji su joj stavljeni na teret. "Predlažem Disciplinskom vijeću da usvoji predlog i izrekne disciplinsku sankciju koja je predložena.  

Mugoša je navela da, iako nema od čega da se brani jer stoji iza svake svoje riječi, osvrnuće se na nekoliko stvari.

"Poslije skoro 30 godina rada ja dolazim u situaciju da odgovaram za izgovorenu riječ. Moje uvjerenje i razumna sumnja je proizvod svega što sam navela u odbrani jer je odluka Apelacionog suda presedan. Ne zanima me hoće li bilo koji optuženi biti osuđen ili ne, ovdje se radi o tome da odluka Apelacionog suda nije proizvod spisa predmeta".

Mugoša je kazala da bez imalo patetike, može reći da "ipak je samo ona ta koja je svih ovih godina satanizovana i linčovana kao i njena porodica."

"U ovom predmetu su sudili svi ali samo na osnovu utisaka a ne na osnovu spisa predmeta. Od septembra 2019. godine nemam dodornih tačaka sa ovim predmetom ali napadi na mene su nastavljeni i do današnjeg dana.

I optuženi iz predmeta a sada predsjednik Skupštine (Andrija Mandić) drznuo se da kaže da sam ja podmazana i da se na moja vrata može zakucati da se pita koliko je presuda. E pa kako ja nisam korumpirana za ovih 30 godina ovo je moja borba za pravo i čast moje porodice i slobodu moje profesije jer su moje odluke zasnovane na spisima i dokazima, kako ova tako i sve ostale", ističe Mugoša.

U svojoj karijeri, kaže, nije napredovala munjevitom brzinom kao pojedini već je sama sebi krčila put svoojim radom.

"Niko me nije zadužio. Istine radi, jedino što je tačno jeste da sam u tužilaštvo primljena kao pripravnik, kao ćerka Milovana Radovanovića i baš zbog toga što je on bio to što je, nikad neću ćutati na nešto što je atak na mene, moju ličnost i moju porodicu a što je izneseno na zlonamjeran, neistinit i pokvaren način", poručuje Mugoša.

Mugoša: Nisam počinila prekršaj, argumentovala sam svoja uvjerenja

Mugoša nadalje navodi da joj Radulović spočitava da nije ponudila dokaz da je presuda kupljena.

"Očigledno je da ona nije shvatila ulogu disciplinskog tužioca ali mogu da razumijem jer pet dana nakon što je izabrana na tu funkciju podnijela je akt.

Ja nisam ni policajac ni tužilac da skupljam dokaze al imam skoro 30 godina iskustva pa mogu da izvedem zaključak i da imam svoje uvjerenje i svoj sud nakon što sam procitala odluku drugostepenog suda", naglašava Mugoša.

Političari sebi daju za pravo ono što im ne pripada i sudije etiketiraju da bi sticali političke poene ili sebe branili, ali na sve to pravosuđe ćuti iako su okrivljeni bez obzira koju funkciju obavjaju, napominje Mugoša.

"Ostajem u svemu kao u usmenoj i pisanoj odbrani. Neophodno je prilikom odlučivanja imati kontekst predmetne izjave odnosno činjenicu da je ona data nakon izjave optuženih političara a koji me svih ovih godina neosnovano optužuju i u spornoj izjavi sam iznijela uvjerenje koje je zasnovano na ocjeni drugostepene odluke na nespornim razlikama", ukazuje Mugoša.

Smatra da nije izvršila nijedan od dva prekršaja jer nije iznijela činjenice iz predmeta već je, kaže, ukazala na moguću korupciju što je tema od javnog interesa.

"Navodi disciplinskog tužioca su neosnovani jer za postojanje predmetnih prekršaja nije bitno da li sam ja podnosila prijavu za bilo šta ili ne već da li je mojom izjavom došlo do disciplinskog prekršaja. U odnosu na navode oko vođenja istrage, razlozi tužioca su nejasni jer mi nijedan akt u tom pravcu nije dostavljen da bi mogla da se izjasnim pa je očigledno da je istraga za pet dana tajno okončana da bi se podnio optužni akt zbog proteka vremena u kom je bilo moguće podnijeti ovaj optužni akt", naglašava Mugoša.

"U odnosu na navode da nisam argumentovala i pružila dokaze da je presuda falsifikat ukazujem da se u ovom disciplinskom postpuku ne vodi postupak za utvrđivanje postojanja falsifikovanje isprave nego da li moja izjava predstavlja dva disciplinska prekršaja. Smatram da sam u potpunosti argumentovala svoje uvjerenje i da treba ispitati način donošenja drugostepene odluke jer je donijeta suprotno ZKP-u", ponavlja Mugoša koja na posletku poručuje:

"Sigurna da kad tužioci ostanu sami sa sobom, znaju da govorim istinu."

Predsjednik Vijeća je objavio da je rasprava završena a da će odluka biti donijeta nakon tajnog glasanja i javno objavljena 11.03 u 13h.

Komentari (9)

POŠALJI KOMENTAR

Katunjanin-Miogost

Slučaj Čađenović ,pokazuje pravu sliku sadašnjeg stanja u Crnoj Gori.Kad se tako postupa ,i namiješta ,doskoro visokopozicionranim sudskim činovnicima ,jasno je i očigledno , da je Crna Gora pokorena. Pa da je pobio deset ljudi,do sad bi se dobio neki epilog ,ili optužnica ili oslobađanje...ali i to odslikava stanje.

momo

Gđa. sudkinja Mugoša traži ono što je realno da bi se ustanovila istina u ovom postupku: Da se uporeda dva postupka, i ustanovi na osnovu čega je prvo sepeni odbačen. Ima li čega što bi bilo zakonitije i realnije. Jasno je, to se odbija, a razlog je da ne ma pokriće u činenjičnom stanji. Farsa i prevara. Žele da joj se osvete. "To je to"...

zordan

Svako ko se usprotivi ovoj strahovlasti bice procesuiran pa iako govori istinu . Fasizam i crkva su zavladali CG