26 °

max 26 ° / min 17 °

Nedjelja

19.05.

26° / 17°

Ponedjeljak

20.05.

26° / 18°

Utorak

21.05.

27° / 17°

Srijeda

22.05.

21° / 15°

Četvrtak

23.05.

22° / 14°

Petak

24.05.

23° / 15°

Subota

25.05.

21° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Osmomartovski marš u centru Podgorice: Živjela ženska solidarnost! Živjela ženska revolucija!

Društvo

Tag VideoTag Gallery
Comments 4

Osmomartovski marš u centru Podgorice: Živjela ženska solidarnost! Živjela ženska revolucija!

Autor: Antena M

  • Viber

Osmomartovski marš, pod sloganom "Vrijeme je za pravdu", koji je organizovao Centar za ženska prava (CŽP) završen je šetnjom od ulice Slobode, bulevarom Petra Cetinjskog, do mosta Blaža Jovanovića, a zatim ulicom Stanka Dragojevića i Bokeškom do Trga nezavisnosti.

Umjetnica i koordinatorka Programa za kulturu CŽP Tanja Markuš rekla je da danas odjekuju glasovi koji su se kroz istoriju suprotstavili nepravdama, ali i oni koje je nepravda utišala.

„Zimritin glas, Šejlin glas, Edisin, Brankin, Ivanin, glasovi 15 žena koje smo izgubili u samo proteklih pet godinama“, istakla je Markuš.

Ona je kazala da se žene generacijama bore za zakone koji će da kazne i suzbiju neravnopravnost i diskriminaciju, a prije svega da zaštite osnovno pravo na život.

„Danas te zakone imamo, ali izostaje pravda. Pravda koja treba da se rodi iz savjesti, inteligencije i volje našeg društva i bude odraz naše slobode“, kazala je Markuš.

Aktivistkinja za prava kvir žena iz Asocijacije Spektra, Marija Jovanović, kazala je da se za pravdu vrijedi boriti i da to nije utopijski ideal.

“Željela sam to da kažem, ali pomislila sam na prećutna silovanja, na Zimritu Nerdu, na Šejlu Bakiju, na Mašu Amini i policiju za moralnost, na glad, na siromaštvo, na Ukrajinu, Palestinu, genocide, pomislila sam gdje ja tačno živim i za šta se borim. Ono što je nama pravda, njima više ništa ne znači i zamalo sam odustala”, rekla je Jovanović.

Ona je istakla da vjeruje da svi mogu da pronađu snagu i hrabrost da nastave da se bore.

“Zajedno, ako jedni druge inspirešemo i uzdižemo, ako solidarno stojimo zajedno, ako svi uradimo nešto, onda će jednog dana da bude dovoljno”, poručila je Jovanović.

Koordinatorka Programa javnog zastupanja CŽP Anita Stijepčević kazala je da vrijeme za pravdu znači da je vrijeme za društvo koje ne diskriminiše, ne marginalizuje i ne minimalizuje.

Ona je kazala da se ove godine navršava 50 godina od Ustava Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, koji je garantovao pravo svakog čovjeka da odlučuje slobodno o rađanju svoje djece.

„Marširajuće žene širom bivše Jugoslavije danas ustaju i u to ime. Žene iz Crne Gore stoje solidarno sa ženama iz Makedonije, Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Slovenije i poručujemo - živjela ženska solidarnost i ženska revolucija“, zaključila je Stijepčević.

Studentkinja Alma Novalić rekla je da bi pravda trebalo da podrazumijeva tretman sa poštovanjem.

„Ima li smisla pričati o pravdi, ako imamo ovakvo postupanje institucija. Priču o pravdi konstantno prati priča o nepravdi“, kazala je Novalić.

Ona je ocijenila da pravde nema bez suočavanja sa odgovornošću.

„Zato smo danas tu, da poručimo da je došlo vrijeme za pravdu“, rekla je Novalić.

Kako javlja naša reporterka, protestu prisustvuju i pojedini predstavnici vlasti i opozicije.

.

Komentari (4)

POŠALJI KOMENTAR

Tara

Ja danas uzivam..pijem sampanjac...Cvijece mi je na stolu..nijesam sama.. Titova-putinova-seseljeva zastava mi ne treba...samo Crnogorska..postena...dje je narod ginuo za slobodu...

drasko

jugoslovenske zastave s petokraku xaxaxxaxaxxaxaxa

Aristarh

Podrška za drugarice koje jedine ne svode ovaj praznik na ruže, karanfile, bombonjere i ostale banalnosti i nebuloze, već podsjećaju na njegov pravi značaj. Hasta la victoria siempre!