24 °

max 24 ° / min 15 °

Četvrtak

16.05.

24° / 15°

Petak

17.05.

22° / 15°

Subota

18.05.

25° / 16°

Nedjelja

19.05.

27° / 16°

Ponedjeljak

20.05.

25° / 18°

Utorak

21.05.

26° / 17°

Srijeda

22.05.

24° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Mirko Rmandić štrajkuje glađu, od juče ispred upravne zgrade Željezničkog prevoza, tvrdi da se u tom preduzeću odvijaju nezakonite radnje

Izvor: Pobjeda, Dobrilo Malidžan

Društvo

Comments 1
Partijski i interesni klanovi uništavaju željeznicu

Mirko Rmandić štrajkuje glađu, od juče ispred upravne zgrade Željezničkog prevoza, tvrdi da se u tom preduzeću odvijaju nezakonite radnje

Izvor: Pobjeda

Autor: Antena M

  • Viber

Mirko Rmandić iz NVO ,,Vozom kroz Crnu Goru“ dva dana štrajkuje glađu zbog nezakonitog otkaza u Željezničkom prevozu Crne Gore (ŽPCG), ali i, kako je kazao, nezakonitih radnji koje se dešavaju u tom preduzeću.

Rmandić je kazao Pobjedi da ne štrajkuje samo zbog svoje egzistencije, već i zbog toga jer želi da upozori javnost na loše stanje u kojem se nalaze vozovi i željeznička infrastruktura.

Rmandić je prekjuče počeo štrajk u pravnoj zgradi ŽPCG, ali je juče ujutro oko devet dati izveden, odveden u pritvor, da bi se oko 14 sati našao pred sudijom za prekršaje. Poslije toga se vratio ispred upravne zgrade ŽPCG - i nastavio štrajk.

"Poveli su me u Centar bezbjednosti Podgorica i tamo su me ponijeli u njihovu kancelariju. Nastojali su da budu veoma pažljivi prema meni, ali nositi nekoga je vrlo neprijatno i odaje ružnu sliku. Nijesam pružao nikakav otpor, jesam pasivno, jer nijesam htio da izađem ", rekao je on Pobjedi.

Tri klana u ŽPCG

Rmandić je rekao da ne štrajkuje samo zbog otkaza već i zbog toga što u ŽPCG trenutno postoje dva klana koje sumnjiči za nezakonitosti i interes za upravljanje Ministarstvom saobraćaja.

"Jedan je okupljen oko DNP-a i Milana Kneževića i oni, nezvanično, imaju namjeru da preuzmu Ministarstvo saobraćaja. Tu su dva kandidata, trenutna

izvršna direktorica Željezničke infrastrukture Marina Bošković i Maja Vukčević. Oni pokušavaju svim silama da nađu način da smijene ministra. Ta dva imena su nezvanična, ali kod nas sve što je nezvanično vrlo brzo postane zvanično", rekao je Rmandić.

Drugi ekipa je, kako kaže, okupljena oko manjinskih akcionara i oni su blisko povezani sa upravom ŽPCG.

"Napravljen je veliki broj krivičnih djela, od vraćanja Plave hale OŽVS-u (Održavanje željezničkih voznih sredstava), čija je vrijednost više miliona eura. Izvršna direktorica nije imala ovlašćenje da to vrati i Željeznički prevoz sad na mjesečnom nivou plaća 12.000 eura zakup za nešto što je bilo njihovo", kazao je Rmandić.

On je rekao da je prekršen i Zakon o javnim nabavkama.

"Imamo jednu lokomotivu za koju Rumuni traže 60.000 više nego što je ugovorom dogovoreno i oni sad najvjerovatnije šalju drugu lokomotivu da se remontuje, kako bi remonteru nadoknadili. Tu je i 15.000 eura koje je izvršna direktorica uplatila ekipi Ekonomskog fakulteta za izradu studije. Po mom i po mišljenju NVO koju zastupam ,,Vozom kroz Crnu Goru“ napravljen je prekršaj, a sa tim je saglasna i NVO ,,Savez inženjera i tehničara Crne Gore“, koja je bliska nama. Zatim, 9.000 eura je dato na podjelu 30 besplatnih godišnjih karata, navodno studentima, ali mi nijesmo sigurni da su to sve dobili studenti", rekao je on.

Kazao je da je upitna procedura podjele vaučera prije nove godine.

"Oko 40.000 eura je zaduženo kod jedne trgovačke kuće, a sve je urađeno bez tendera, iako za sve iznose koji su preko 8.000 mora biti raspisan tender. Onda imamo situaciju da od šest vozila nijedno nije ispravno, od osam lokomotiva su ispravne tri, od 40 kola za prevoz putnika ispravno je njih osam, od 10 BC vagona imamo tri poluispravna. To je haos u koji su nas oni uveli, a sve sa ciljem da se omalovaži i smanji kapital Željezničkog prevoza, a da se u isto vrijeme poveća kapital OŽVS, da bi se oni pripojili i manjinski akcionari podigli svoje akcije. Tamo su akcije otišle od 0.19 do 1.24 i to je za ispitivanje", kazao je Rmandić.

Zdrava ekipa

On je rekao da je jedina ekipa, koja je zdravo tkivo u ŽPCG ona okupljena oko NVO ,,Vozom kroz Crnu Goru“ i NVO ,,Savez inženjera i tehničara“.

"U ovom momentu jedino oni podržavaju ministra Filipa Radulovića, jer je on u svojim nastupima rekao sve ono što mi posljednje tri godine govorimo. Premijer Milojko Spajić je rekao da nam je željeznica na nivou željeznice Somalije i da od Portugala do Vladivostoka nema gore željeznice, nego što je ova u Crnoj Gori", rekao je Rmandić.

Kazao je da je dobio otkaz jer je pokušao da obavijesti javnost o tome što se dešava.

"Završio sam tako što sam nakon dva namještena i montirana disciplinska postupka dobio otkaz. Na posljednjoj disciplinskoj raspravi koja je bila 26. februara, direktor sektora koji je podnio inicijativu je u nedostatku dokaza povukao inicijativu. Samim tim, donosi se odluka i disciplinska se završava, ali sam 5. marta dobio odluku o prekidanju radnog odnosa, a dan kasnije i rješenje. Zamislite da tužilac povuče optužnicu, sudija ne može da izrekne kaznu. To je pravna hajdučija, kojoj se ne vidi kraj", poručio je on.

Da se ne ponovi...

Kazao je da je cilj svega što radi i govori da se ne ponovi nesreća sa Bioča. Ispričao je da su tokom par mjeseci imali dva teška požara, jedan u tunelu Sozina u avgustu, a drugi na stanici Zeta 25. novembra, kada je lokomotiva gotovo izgorjela, a mašinovođa teško povrijeđen.

"Ne daj Bože da se taj požar desio bilo gdje od Zlatice ka sjeveru, niko ne bi živu glavu izvukao. To je bio alarm da se svi mi probudimo, međutim oni to zataškavaju i mene ućutkavaju", rekao je Rmandić.

Na pitanje Pobjede o tome da li ima predstavu koliko bi štrajk mogao da traje i kako izgleda, kazao je da nema gdje da štrajkuje sem ispred upravne zgrade.

"Ako ostanem ovako vani, porodica će mi sigurno doći i oni će me odvesti kući na silu. Konsultovaću se sa članovima porodice i prijateljima koji mi u svemu ovome pomažu, ali ja više nemam uslove za štrajk", rekao je on.

ŽPCG je u jučerašnjem saopštenju kazao da su prijavili policiji Rmandića jer neovlašćeno boravi u prostorijama, te da se nalazio u kabinetu direktora.

"Naveli su da se u prostoriji, u kojoj sam bio, nalaze povjerljiva dokumenta. Moralno i materijalno tvrdim da se tamo nalazi sto, 22 stolice i dvije zastave, a imam i slike da to potvrdim. Ovo je moja poruka ministru - ako on pusti da mi odemo niz vodu, on je sljedeći, jer oni već prave planove i čekaju rekonstrukciju Vlade", poručio je Rmandić.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Milan

Ima li ko d advokata da čovjeka besplatno zastupa na sudu zbog otkaza. Nažalost, moraju raditi besplatno, a za pomoć i podršku CG i njenoj imovini, koji pokušavaju da unište sve što još može da radi, da poslije jefino, kao nevrijedno,prodaju Srbiji.