12 °

max 20 ° / min 10 °

Subota

27.04.

20° / 10°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

23° / 13°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Četvrtak

02.05.

16° / 13°

Petak

03.05.

15° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Opština Bar podiže spomen-obilježje Urošu Toškoviću

Izvor: Opština Bar

Društvo

Comments 0

Opština Bar podiže spomen-obilježje Urošu Toškoviću

Autor: Antena M

  • Viber

 
Opština Bar podići će spomen-obilježje slavnom slikaru Urošu Toškoviću koji je u Baru dugo živio i stvarao. Odluku o podizanju spomen-obilježja Urošu Toškoviću, jednom od najznačajnijih crnogorskih i jugoslovenskih likovnih stvaralaca, donijela je Skupština opštine Bar nakon što je prethodno Vlada prihvatila Predlog za davanje saglasnosti za podizanje spomen-obilježja koji je uputila Opština Bar.

Kako je saopšteno iz Opštine Bar, spomenik će biti postavljen na šetalištu kralja Nikole, čime se želi odati poštovanje jednom od najvećih likovnih umjetnika ovih prostora, koji je upravo u Baru i proveo posljednje godine svog života i u našem gradu ostavio neizbrisiv pečat svojeg duha.

"Na ovaj način Bar želi da se barem malo oduži slavnom slikaru ali i da pokuša da sačuva njegov neprikosnoveni duh na ulicama i obalama Bara za generacije koje dolaze", navodi se u saopštenju.

 Na opštem, javnom i anonimnom konkursu za izradu arhitektonskog i umjetničkog rješenja raspisanom od strane Opštine Bar prvorangiranim je, od strane Komisije kojom predsjedava dr Anastazija Miranović, ocijenjen rad Zlatka Glamočaka koji je nagrađen sa 1.500,00 eura, a drugorangirni je bio rad Slavenka Rakočevića koji je nagrađen sa 1.000,00 eura.

Takođe, krajem prošle godine je u okviru proslave 24. novembra – Dana opštine i Dana oslobođenja Bara, u Galeriji „Velimir A. Leković“ otvorena izložba „Uroš Tošković u očima svjetskih karikaturista“ tokom koje su publici predstavljena 52 rada nastala u okviru osmog izdanja Međunarodnog festivala karikature u Kolašinu čija je tema bio upravo virtuoz crteža – Uroš Tošković, podsjećaju iz Opštine Bar.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR