Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
FCJK i PEN: Dinko je sve ono što režim u Srbiji nije

Društvo

Comments 0

FCJK i PEN: Dinko je sve ono što režim u Srbiji nije

Autor: Antena M

  • Viber

Fakultet za crnogorski jezik i književnost i Crnogorskogi PEN centar uputili su podršku kolegi Dinku Gruhonjiću, profesoru na Filozofskome fakultetu u Novom Sadu i istaknutom novinaru koji, kao ističu u saopštenju, danima trpi prijetnje raspojasanih i naci-fašističkom propagandom podsticanih desničarskih hordi u Srbiji.

Njihovo saopštenje prenosimo integralno:

"U duhu gebelsovske propagande Vučićevi vojnici prvo su dekontekstualizovanome iščupku sa snimka s prošlogodišnjega REBEDU festivala u Dubrovniku dali novo čitanje, a potom su poslali horde svojih botova da na društvenim mrežama šire mržnju i strah. Nasilje se, sasvim očekivano i kako je i planirano, iz virtuelnoga preselilo u stvarni svijet. Anonimne prijetnje stižu i profesoru Gruhonjiću i njegovim studentima što su mu imenom i prezimenom pružili podršku.

Ispisivanjem usred bijela dana zastrašujućih poruka na ulazu u zgradu u kojoj Gruhonjić živi s porodicom – crvenom bojom krvi i crnom bojom mraka (ne zaboravimo da su to boje nacizma) – banditi teže zastrašiti i Gruhonjićevu porodicu i sve slobodnomisleće građane i Novoga Sada i Vojvodine i Srbije, a podstrek za takve aktivnosti došao je direktno od bivšega direktora BIA Aleksandra Vulina te podivljalih predstavnika vladajuće stranke u Skupštini Srbije.

Državni vrh Srbije okrenuo se staljinističkim i miloševićevskim metodama okrutnoga obračuna s intelektualcima, podstičući ujedno (i ponovno) mržnju prema onima koji imaju drugačije etničko i religijsko porijeklo. Takvo je djelovanje, ne tako davno, na ovim prostorima dovelo do ratova, koji su rezultirali stradanjem više od 100.000 muškaraca, žena i đece i milionima raseljenih.
Danas je ugrožena bezbjednost novinara, akademskih radnika, studenata i njihovih porodica.

Jasno je da je namjera da krivotvorenim snimcima unesu nemir među ljude koji se ne libe govoriti istinu o pošastima sistema koji upravlja državom Srbijom. Montirani snimci imaju za cilj da unište Gruhonjićev profesionalni život, prijetnje na ulazu zgrade treba da unište porodični život. Dinko Gruhonjić treba da posluži kao strahotni primjer svima koji se usude misliti.

Stoga pružiti podršku Dinku Gruhonjiću znači podržati osnovno ljudsko pravo na slobodu mišljenja, na slobodu govora i, konačno, na slobodu življenja. Danas se na pitanju odnosa prema Dinku Gruhonjiću definiše pozicija na liniji između mitomanije i istinoljublja, života u strahu i duha slobode, autokratije i demokratije, na liniji između fašizma i antifašizma.

Fakultet za crnogorski jezik i književnost i Crnogorski PEN centar čvrsto su uz novosadskoga kolegu Dinka Gruhonjića, uz njegove kolege i studente, jer oni svojom neustrašivošću u ovim jezivim okolnostima doista drže čas.

Za nas je Dinko Gruhonjić posljednja linija odbrane zdravoga razuma i svih onih koji trebaju misliti, kritikovati i unapređivati društvo. Takav kakav je, Dinko je sve ono što režim u Srbiji nije - glas razuma i glas mira, svjetlost u odnosu na mrak ambisa u koji Vučićev režim vodi građane i građanke Srbije."

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR