16 °

max 19 ° / min 9 °

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

23° / 13°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Četvrtak

02.05.

16° / 13°

Petak

03.05.

15° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Bračni par Vujović „vedri i oblači“ u MUP-u

Društvo

Comments 3

Bračni par Vujović „vedri i oblači“ u MUP-u

Izvor: Pobjeda

Autor: Antena M

  • Viber

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović odmah po preuzimanju funkcije imenovao je novembra prošle godine Snežanu Vujović za šeficu kabineta, a nepunih mjesec kasnije, 5. decembra, njenog supruga Darka Vujovića postavio je za načelnika Odjeljenja unutrašnje kontrole Uprave policije, ali se Vujovići nijesu zadovoljili samo tim imenovanjima, pa ih je ministar već u januaru častio dodatnim pozicijama u Ministarstvu unutrašnjih poslova, ne obazirući se, kao ni ovaj bračni par, na činjenicu da su u svojevrsnom konfliktu interesa.

Prvi januarski akt za Vujoviće ministar je donio 16. januara - Rješenje o izmjeni Rješenja o obrazovanju Komisije za provjeru bezbjednosnih smetnji za vršenje policijskih poslova kojim je Darko Vujović postavljen u ovo tijelo MUP-a umjesto Lazara Šćepanovića.

ŽENA PREPORUČILA MUŽA

U obrazloženju dokumenta u koji je Pobjeda imala uvid, između ostalog, navodi se da je „aktom 01 broj 078/23-74601/2 od 12. januara 2024. godine, šefice kabineta, na koji je ministar dao saglasnost, inicirana izmjena navedenog rješenja, na način bliže preciziran dispozitivom istog“.

Šaranovićeva šefica kabineta, proizilazi iz tog dokumenta, predložila je ministru da njenog supruga imenuje u ovu komisiju, što je - najblaže rečeno - konflikt interesa.

I ne samo to: sudeći prema navodima drugog ministrovog januarskog akta, od 23. januara, Šaranović je donio Rješenje o izmjeni Rješenja o obrazovanju Etičkog odbora i za predsjednicu ovog tijela imenovao Snežanu Vujović - što prevedeno znači da ona kontroliše njegov rad.

I ovo rješenje ministar je, kako piše u dokumentu, donio po „aktu šefice kabineta“ od 16. januara.

Osim što je Vujović čašćena dodatnom pozicijom u MUP-u, ovim rješenjem u Etički odbor imenovana je i Jovana Mijović, i ona je bliska saradnica Šaranovića – državna sekretarka u MUP-u. Sekretarski staž Mijović je počela u Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta u mandatu ministarke Vesne Bratić, inače je istaknuta članica Demokrata, partije iz koje dolazi Šaranović.

- Toliko o tvrdnjama Šaranovića i njegovih Demokrata kako će oni da profesionalizuju Ministarstvo unutrašnjih poslova i da će napredovanja biti ,,samo po profesionalnim zaslugama“. Duple funkcije bračnog para Vujović, koji su potpuno odani Šaranoviću i, vjerovatno, Demokratama, još jedan su dokaz potčinjavanja institucija politici i političkim i ličnim interesima – ogorčeni su izvori Pobjede iz MUP-a.

Kako proizilazi iz dokumenata u koje je Pobjeda imala uvid, kao i ostalih javno dostupnih informacija o imenovanjima bračnog para Vujović, njih dvoje rukovode sa četiri najznačajnije jedinice u Ministarstvu - kabinetom ministra, Unutrašnjom kontrolom, Etičkim odborom i Komisijom za utvrđivanje bezbjednosnih smetnji za rad u policiji.

- Da su Vujovići ljudi od povjerenja novog ministra unutrašnjih poslova, bilo je jasno čim je stigao u MUP. Prvi potez mu je bio da gospođu Vujović imenuje za šeficu kabineta, a onda je njenog supruga imenovao za šefa Unutrašnje kontrole. Tako je Vujoviće jasno pozicionirao kao najbliže i najlojalnije saradnike u svom najužem timu – kažu nezvanični sagovornici iz MUP-a.

Dodatnim funkcijama, kako objašnjavaju, Šaranović je poslao poruku svim službenicima da su Vujovići osobe od njegovog najvećeg povjerenja.

- Tako je moć odlučivanja nad radom i ponašanjem policije koncentrisao u ruke supružnika Vujović i monopolizovao Ministarstvo – dodaju oni.

ISPUNJAVANJE AGENDE

Pobjeda je juče objavila tekst u kojem su naveli činjenice koje nedvojbeno upozoravaju da je ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović ozbiljna kočnica za dobijanje pozitivnog izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila, takozvanog IBAR-a, koji nas očekuje u junu, a što je premijer Milojko Spajić postavio kao ključni cilj njegove Vlade.

Postupci konstituenata Vlade iz Demokrata - potpredsjednika Alekse Bečića, koji je i lider ove partije, te ministara unutrašnjih poslova i odbrane – Danila Šaranovića i Dragana Krapovića, međutim, ne prate Spajićevu agendu.

Demokrate su insistirale da u raspodjeli resora u Vladi oni dobiju sektor bezbjednosti, ispostavilo se, sa jednim ciljem – da u službama sigurnosti sačuvaju kadrove svog koalicionog partnera sa izbora – Ure Dritana Abazovića, za koju nije bilo mjesta u novoj izvršnoj vlasti.

Abazović je bio na čelu prethodne Vlade za čijeg je mandata sektor bezbjednosti u svakom smislu razoren i potčinjen malignom ruskom i srpskom uticaju. Da će Demokrate slijediti Abazovićevu agendu vidjelo se već mjesec po konstituisanju Spajićeve vlade u slučaju direktora Uprave policije Zorana Brđanina. 

Abazovićeva vlada dva puta je nezakonito razrješavala Brđanina, odbijajući da postupi po odluci Upravnog suda da ga vrati na funkciju, što je Spajić, kada je stigla druga pravosnažna presuda ovog suda, odlučio da ispravi i postupi zakonito, pa je 7. decembra prošle godine Brđanin vraćen na mjesto direktora Uprave policije.

Demokrate su se žestoko usprotivile, ali nijesu imali izbora, jer bi drugačija odluka Vladu dovela u situaciju da krši zakone, što je Spajić tada kategorično odbijao.

Bečić i Šaranović onda su smislili drugačiji način – u Skupštini su našli većinu da ih podrži u kršenju zakona, pa je parlament, protivno presudi Upravnog suda, razmatrao izvještaje o radu Uprave policije dok je na njenom čelu bio Brđanin i nije ih usvojio. Upravo negativna ocjena Skupštine na izvještaje o radu jedan je od zakonskih osnova za smjenu direktora Uprave policije.

Šaranović je odmah potom Vladi podnio inicijativu za razrješenje Brđanina, ali je Spajić mjesecima nije uvrstio u dnevni red.

U martu je popuštio pritiscima i Vlada je i treći put nezakonito razriješila Brđanina, a plan Demokrata bio je ne samo to, nego da upravo Šaranović preuzme rukovođenje Upravom policije?! Za Spajića je to bilo previše, jer osim što bi takva odluka bila još jedna nezakonitost u radu Vlade, značila bi i nepoštovanje Ustava Crne Gore, ali se drastično kosi i sa evropskom direktivom da policija mora biti depolitizovana.

Dokumentacija o namještenjima bračnog para Vujović

OSUĐENICI NA FUNKCIJAMA

Sukob je eskalirao do te mjere da su se uključili i briselski zvaničnici i oni objasnili Demokratama da je njihov zahtjev neprihvatljiv, a, vjerovatno i da bi istrajavanje na tome da Šaranović komanduje policijom podrazumijevalo da oni moraju izaći iz Vlade.

Prevladala je želja za vlašću Demokrata, pa je onda Šaranović, o čemu su pisali, posegnuo za nizom procedura koje ne poznaju zakoni kako bi za vršioca dužnosti direktora Uprave policije prošao njegov kandidat. Sve je bilo uzalud: Spajić nije prihvatio njegovog kandidata – Lazara Šćepanovića, već je Vlada imenovala Aleksandra Radovića za kojeg se založio premijer.

Šaranović tokom četiri mjeseca, dok je na čelu Uprave policije bio Brđanin, sa njim nije komunicirao, čak ni službeno. Njegovu podršku nema ni Radović, štoviše, čini sve kako bi ga opstruirao, a veza sa Upravom policije mu je Šćepanović kojeg je on ranije imenovao za pomoćnika direktora policije, kako tvrde njihovi izvori, bez konsultacija i prethodne saglasnosti Vlade?!

Ovakvo postupanje Šaranovića ozbiljno ugrožava IBAR, jer on potpuno marginalizuje funkciju direktora Uprave policije.

Osim toga, ozbiljan problem predstavlja i Šaranovićeva odluka da za šefa obezbjeđenja imenuje policajca Vuka Vukovića pravosnažno osuđenog za brutalno zlostavljanje, a kada je Pobjeda u februaru to objavila bio je kategoričan i danas istrajava na tome – da ga neće razriješiti.

Objavili su juče da je u posljednjem izvještaju o napretku Crne Gore za 2023. godinu koji je objavljen 8. novembra Evropska komisija, pored ostalog, ukazala na važnost sprovođenja efikasnih i nezavisnih istraga u predmetima policijske torture i adekvatnog sankcionisanja policijskih službenika protiv kojih se vode postupci za prekoračenje ovlašćenja.

U izvještaju se navodi da je Evropski komitet za prevenciju torture i nehumanog ili ponižavajućeg postupanja (CPT) 22. juna 2023.godine pozvao crnogorske vlasti da istraže slučajeve policijske brutalnosti i promijene „sadašnju kulturu policijske nekažnjivosti“.

Šaranović je, umjesto da uvaži preporuke, otišao korak dalje – pa je Vukovića nagradio imenovanjem za ispitivača u Komisiji o primjeni sredstava prinude.

Na jednoj od najznačajnih funkcija u MUP-u Šaranović je zadržao još jednog osuđivanog policajca – Predraga Tanjevića, kojeg je naslijedio od prethodnika iz Ure Filipa Adžića. Pobjeda je pisala da je Tanjević pravosnažno osuđivan za zloupotrebu službenog položaja, a Adžić ga je imenovao na funkciju načelnika Odjeljenja za antikorupciju. 

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

chronicler

Ko se ono pozivao na čast tokom izborne kampanje? Bečić, ČASTI MI. E fino je održao riječ da ne može bolje.

Tara

Teski kriminal-korupcija--rodjaci-prijatelji-kumovi..babe..djed..itd

Sve vi cvjetalo

Ako se posvadjaju Vujovici doma... nastrada policija i mi sa njom.