13 °

max 20 ° / min 9 °

Subota

27.04.

20° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Četvrtak

02.05.

18° / 13°

Petak

03.05.

19° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Uvažen još jedan zahtjev za zaštitu zakonitosti VDT-a

Društvo

Comments 0

Uvažen još jedan zahtjev za zaštitu zakonitosti VDT-a

Izvor: Mina

Autor: Antena M

  • Viber

Vrhovni sud uvažio je zahtjev za zaštitu zakonitosti Vrhovnog državnog tužilaštva (VDT), podignut povodom odluka koje su Viši i Apelacioni sud donijeli u korist S.Đ, okrivljenog za neovlašćenu proizvodnju, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

Iz VDT-a su saopštili da je Vrhovni sud utvrdio da su Viši i Apelacioni sud, bitnom povredom odredaba Zakonika o krivičnom postupku, donijeli odluku da se u predmetu protiv S.Đ. izdvoje iz spisa predmeta izvještaj, nalaz i mišljenje sudskog vještaka.

Kako su naveli, Vrhovni sud je utvrdio da su na taj način Viši i Apelacioni sud povrijedili zakon u korist okrivljenog.

Iz VDT-a su rekli da su Viši i Apelacioni sud, u konkretnom slučaju, pogrešno primijenili odredbe Zakonika o krivičnom postupku.

„U pogledu zakonskih pretpostavki koje treba da budu ispunjene za sprovođenje radnje vještačenja, u vidu dužnosti državnog tužioca da o vremenu i mjestu sprovođenja vještačenja obavijesti okrivljenog i njegovog branioca“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Vrhovni sud, imajući u vidu činjenicu da je državno tužilaštvo donijelo naredbu o vještačenju digitalnih podataka sadržanih u mobilnim telefonima, utvrdio da se zahtjevom za zaštitu zakonitosti osnovano ukazuje da radnji vještačenja stranke ne prisustvuju, već im se samo naredba dostavlja.

„Kako bi u pogledu predmeta vještačenja mogle da stave svoje primjedbe i dopune na vrijeme, dakle prije početka vještačenja, kao i da u pogledu ličnosti vještaka podnesu zahtjev za izuzeće“, dodaje se u saopštenju.

Kako su rekli iz VDT-a, po nalaženju Vrhovnog suda neobavještavanje o mjestu i vremenu sprovođenja dokaznih radnji - prikupljanje podataka iz mobilnih telefona, ne predstavlja apsolutnu bitnu povredu krivičnog postupka.

„Posebno ako se ima u vidu činjenica da se ista radnja na glavnom pretresu mogla ponoviti, kada bi odbrana bila u prilici da neposredno od vještaka zatraži bliža objašnjenja u slučaju eventualne potrebe, a koju prethodno nijesu konkretizovali, čime bi se otklonili nedostaci prethodnog postupanja“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Vrhovni sud uzeo u obzir i činjenicu da je okrivljeni dobrovoljno predao telefon i da mu je data mogućnost da ospori vjerodostojnost dokaza i autentičnost prikupljenih podataka.

Iz VDT-a su poručili da će, u svim situacijama u kojima odluke Višeg i Apelacionog suda ne budu usklađene sa zakonskim propisima, nastaviti da koriste zakonsku mogućnost podizanja zahtjeva za zaštitu zakonitosti.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR