26 °

max 26 ° / min 14 °

Ponedjeljak

29.04.

26° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Četvrtak

02.05.

18° / 13°

Petak

03.05.

15° / 10°

Subota

04.05.

16° / 9°

Nedjelja

05.05.

18° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Spajiću upućena inicijativa: Crna Gora da kosponzoriše Rezoluciju UN o genocidu u Srebrenici

Izvor: Dragan Tomašević foto/Antena M

Društvo

Comments 0

Spajiću upućena inicijativa: Crna Gora da kosponzoriše Rezoluciju UN o genocidu u Srebrenici

Izvor: Mina

Autor: Antena M

  • Viber

Predstavnici 14 nevladinih organizacija (NVO) i građanske aktivistkinje Jovana Marović i Dina Bajramspahić uputili su danas premijeru Milojku Spajiću inicijativu da Crna Gora sponzoriše Rezoluciju Ujedinjenih nacija (UN) o genocidu u Srebrenici.

Oni su pozvali Spajića da bude konzistentan u odnosu na dosadašnju poziciju Crne Gore i tražili da se Crna Gora pridruži državama koje kosponzorišu Rezoluciju čiji će Nacrt biti predstavljen sjutra na zatvorenoj sjednici UN-a.

“Budući da se podrazumijeva da će Crna Gora 2. maja glasati za Rezoluciju, smatramo da treba da učini i korak više i pridruži se grupi od trenutno 18 država svijeta koje su je kosponzorisale i koje razumiju važnost izgradnje mira”, navodi se u inicijativi upućenoj Spajiću.

U tom dokumentu se podsjeća da su, od država regiona, do sada Bosna i Hercegovina, Slovenija i Sjeverna Makedonija objavile da će biti države kosponzorke pomenute rezolucije.

“Kao najozbiljnija kandidatkinja za članstvo u Evropskoj uniji (EU), Crna Gora mora da pokaže kapacitet, ne samo da sprovodi odluke međunarodnih sudova i poštuje svoje međunarodne obaveze, već i da u praksi pokaže da njeguje univerzalne vrijednosti na kojima počiva zajednica kojoj želi da se priključi”, poručuje se u inicijativi.

Dodaje se da Crna Gora, njegujući regionalnu saradnju i dobrosusjedske odnose po kojima je bila prepoznata, mora značajno doprinijeti da se kultura sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici podigne na međunarodni nivo.

“Većinska Crna Gora želi dostojno da iskaže poštovanje prema žrtvama srebreničkog genocida, kao i do sada”, navodi se u dokumentu upućenom Spajiću.

Rezolucija UN, kako se dodaje, nadovezuje se na Povelju UN, Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima, Konvenciju o kažnjavanju zločina genocida, Rezoluciju UN 827 o osnivanju Međunarodnog suda za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji, presudu Međunarodnog suda pravde iz februara 2007. godine kojom je zločin u Srebrenici proglašen genocidom.

Navodi se i da se Rezolucija nadovezuje i na presude Haškog tribunala kojima je do sada sedam osoba pravosnažno osuđeno za genocid izvršen nad Bošnjacima u Srebrenici.

Potpisnici inicijative su podsjetili da je Skupština Crne Gore 2009. godine usvojila Deklaraciju o prihvatanju rezolucije Evropskog parlamenta (EP) o Srebrenici, a 2021. godine i Rezoluciju o genocidu o Srebrenici.

“Imajući u vidu da negiranje genocida u Srebrenici nije prestalo ni nakon usvajanja te Rezolucije, te da, takođe, nije ustanovljen Dan sjećanja iako to Rezolucija predviđa, jasno je da nije učinjeno dovoljno da se prihvate činjenice i odgovorno obezbijedi zajednička budućnost”, navodi se u inicicijativi.

Potpisnici, kako su kazali, očekuju da Spajić formalnim potpisivanjem formulara o kosponzorstvu Rezolucije UN o genocidu u Srebrenici pokaže da stoji uz sve ono što u taim dokumentima piše, ali i da stavi Crnu Goru na pravu stranu istorije.

“Gdje joj je uvijek i bilo mjesto”, kaže se u inicijativi.

Inicijativu su potpisali Jovana Marović iz Savjetodavne grupe „Balkan u Evropi“, građanska aktivistkinja Dina Bajramspahić, Tea Gorjanc Prelević iz Akcije za ljudska prava, Miloš Marković iz Aktivne zone, Daliborka Uljarević iz Centra za građansko obrazovanje, Ljupka Kovačević iz Centra za žensko i mirovno obrazovanje ANIMA, Maja Raičević iz Centra za ženska prava.

Potpisnici Inicijative su i Milka Tadić Mijović iz Centra za istraživačko novinarstvo Crne Gore, kao i Milica Kovačević iz Centra za demokratsku tranziciju, Zorana Marković iz Centra za razvoj nevladinih organizacija, Velija Murić iz Crnogorskog komiteta pravnika za ljudska prava.

Inicijativu su potpisali i Olivera Nikolić iz Instituta za medije, Ivana Vujović iz Juventasa, Aida Perović iz Prime, Jovan Ulićević iz Spektre, kao i Demir Ličina iz Udruženja „Štrpci – Protiv zaborava“.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR