14 °

max 20 ° / min 13 °

Srijeda

15.05.

20° / 13°

Četvrtak

16.05.

24° / 14°

Petak

17.05.

23° / 16°

Subota

18.05.

25° / 16°

Nedjelja

19.05.

26° / 18°

Ponedjeljak

20.05.

27° / 18°

Utorak

21.05.

26° / 17°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Batrićević upoznao predstavnike PEN centara iz svijeta sa procesuiranjem i zastrašivanjem pisaca u Crnoj Gori

Društvo

Comments 1

Batrićević upoznao predstavnike PEN centara iz svijeta sa procesuiranjem i zastrašivanjem pisaca u Crnoj Gori

Izvor: Antena M

Autor: Antena M

  • Viber

Na 56. međunarodnom susretu pisaca na Bledu potpredśednik Crnogorskoga PEN centra Boban Batrićević upoznao je učesnike sa stanjem u crnogorskome društvu, položajem pisaca i Crnogorskog PEN centra nakon smrti predśednika Milenka Perovića. Batrićević je u sklopu glavnog programa na Generalnoj skupštini PEN International Writers for Peace Committee, predstavio slučajeve Milorada Popovića i Sretena Vujovića, te na sudske procese koji se vodi protiv Vujovića, kao i samog Batrićevića. Takođe, govorio je i o pokušaju zastrašivanja kolumniste i pisca Andreja Nikolaidisa, instruisanog od strane vladajuće političke elite.

Batrićević je na panelu posvećenom Zapadnom Balkanu učesnicima predočio genezu i analizu aktuelne političko-bezbjednosne situacije na Zapadnom Balkanu, govorio o malignom ruskom i srpskom uticaju u Crnoj Gori, tendencijama nedemokratskih režima da ovladaju Crnom Gorom i da zaustave njene evropske integracije, posebno se osvrnuvši na prava pisaca i novinara, slobodu govora i izražavanja te savremenu crnogorsku literaturu u kontekstu svjetskih zbivanja

Batrićević je potom učestvovao u raspravi o Rezoluciji u Gazi, koju treba da donese PEN International, predloživši da se pitanje Izraela i Palestine rješava priznavanjem palestinske države.

Na marginama događaja Batrićević je zajedno s predśednikom Nadzornoga odbora Crnogorskoga PEN centra Stefanom Todorovićem imao brojne susrete sa kolegama. 

Susrete pisaca na Bledu organizovao je Slovenački PEN centar i Writers for Peace Committee Internacionalnoga PEN centra.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

SPQR

,,Pleme moje snom mrtvijem spava......" Pisci, nezavisni intelektualci i svi ostali, naoštrite pero kako bi se mi Crnogorci probudili iz ovog mračnog košmara i rašćerali crne oblake koji su se nadvili nad Crnom Gorom.