18 °

max 25 ° / min 18 °

Nedjelja

19.05.

25° / 18°

Ponedjeljak

20.05.

26° / 17°

Utorak

21.05.

26° / 17°

Srijeda

22.05.

20° / 15°

Četvrtak

23.05.

22° / 13°

Petak

24.05.

24° / 15°

Subota

25.05.

23° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ipak odmor, a ne otpor: Mali broj građana na obilježavanju Međunarodnog praznika rada

Izvor: CdM

Društvo

Comments 1
FOTO

Ipak odmor, a ne otpor: Mali broj građana na obilježavanju Međunarodnog praznika rada

Izvor: CdM

Autor: Antena M

  • Viber

Mali broj građana okupio se na Trgu nezavisnosti u Podgorici gdje Unija slobodnih sindikata obilježava Međunarodni praznik rada dvosatnom manifestacijom, pod sloganom “Dan otpora, ne odmora”. Time je i zvanično počela kampanja o reformi stambene politike i zaštite privrednih subjekata od nacionalnog interesa.

I ovog Prvog maja, Unija slobodnih sindikata Crne Gore se sa pijetetom sjeća svih onih koji su svojim životima odbranili prava zaposlenih na dostojanstven rad, te koji su prije gotovo 140 godina izborili prava koja danas uživamo.

“Sa posebnim pijetetom sjećamo se i svih naših sindikalnih kolega/ca koji, nažalost, više nisu među nama, a koji su dali ogroman doprinos sindikalnoj borbi u Crnoj Gori ostavljajući neizbrisivi trag na sindikalnoj sceni”, navodi USSC.

Obilježavanjem najznačajnijeg datuma za radničku klasu, Unija slobodnih sindikata Crne Gore poručuje da su pravo na rad, na dostojanstvene i zdrave uslove rada, pravo na sindikalno udruživanje, sloboda izražavanja i pravo na kolektivno pregovaranje osnovna ljudska prava.

“Stoga, pozivamo Vladu Crne Gore, vlasti na lokalnom nivou i sve poslodavce da pokažu punu posvećenost efikasnoj primjeni radnih i socijalnih prava uz poštovanje fundamentalnih principa i standarda u svijetu rada”, ističe USSCG.

Unija slobodnih sindikata Crne Gore ukazuje na nužnost da se sve javne politike donose i realizuju isključivo po mjeri čovjeka, te na potrebu da se što hitnije raskine sa praksom da lični i partijski interesi budu iznad kolektivnih i egzistencijalnih potreba i interesa.

“Siromaštvo, nejednakost, selektivna pravda i izostanak sistema odgovornosti ugrožavaju napredak i ometaju zdrav i održiv razvoj društva u cjelini. Stoga je vrijeme da kažemo NE daljem urušavanju osnovnih vrijednosti, podrivanju solidarnosti među radničkom klasom i usmjerimo sve svoje kapacitete i snagu, koju kao radnička klasa imamo, prema odbrani, ali i unapređenju, naših radnih i sindikalnih prava i sloboda”, ističe se u saopštenju.

Unija slobodnih sindikata Crne Gore će od ovog Prvog maja odlučno nastaviti borbu na implementaciji Rezolucije o nužnosti reforme stambene politike i Rezolucije o zaštiti privrednih subjekata od nacionalnog interesa.

“Implementacijom ove dvije rezolucije unaprijedićemo socio-ekonomski položaj građana/ki i doprinijeti očuvanju vrijednosti od nacionalnog značaja ne samo za današnja već i za buduća pokoljenja. Puna implementacija naših rezolucija zavisiće isključivo od stepena iskazane odgovornosti donosioca odluka, ali i od nivoa podrške koju očekujemo od našeg članstva i građana/ki”, navode.

Unija slobodnih sindikata Crne Gore poziva sve građane/ke Crne Gore da, u periodu koji slijedi, svojim aktivnim djelovanjem prema institucijama sistema, odnosno donosicima odluka, iskažu podršku implementaciji pomenutih rezolucija.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Mila K

Ipak odmor i rad, bez sindikalaca. Nela se zaposle kod Spajića.