19 °

max 25 ° / min 17 °

Nedjelja

19.05.

25° / 17°

Ponedjeljak

20.05.

26° / 17°

Utorak

21.05.

26° / 17°

Srijeda

22.05.

20° / 15°

Četvrtak

23.05.

22° / 13°

Petak

24.05.

24° / 15°

Subota

25.05.

23° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Proširen sastav Multisektorskog foruma “Bar za Bar”

Društvo

Comments 0

Proširen sastav Multisektorskog foruma “Bar za Bar”

Autor: Antena M

  • Viber

Na Javni poziv Opštine Bar za učešće u radu Multisektorskog foruma “Bar za Bar”, pristiglo je 17 novih prijava, saopštila je ta lokalna uprava.

“Uz ranije članove koji dolaze iz civilnog sektora, kao i predstavnike organa lokalne uprave, ovo tijelo sada broji više od 30 učesnika spremnih da sarađaju u pravcu prepoznavanja lokalnih prioriteta, kreiranja javnih politika i postizanja dobre uprave”, naveli su iz Opštine Bar.

Sastanak Multisektorskog foruma, koji je održan u zgradi Opštine Bar, bio je prilika za sve učesnike da predstave svoja dosadašnja djelovanja u odnosu na sektor iz kojeg dolaze, kao i očekivanja i buduća nastojanja u zagovaranju javnog interesa u lokalnoj zajednici.

Potpredsjednica Opštine Tanja Spičanović, koja koordinira radom Multisektorskog foruma, upoznala je prisutne sa rezultatima istraživanja koje je sprovela Aktivna zona i istraživačka agencija “Damar” po kojima je Opština Bar “druga najbolje rangirana lokalna samouprava u okviru Indeksa otvorenosti i transparentnosti”.

Ona je istakla da ovi rezultati predstavljaju satisfakciju za dalji rad i iskazala očekivanje da će Opština Bar ostati u samom vrhu u pogledu dostupnosti informacija i dokumenata od javnog značaja.
Svrha ovog tima je unapređenje sistema direktnih konsultacija sa građanima tokom procesa donošenja politika.

“Naš cilj je da kroz ovaj koncept približimo građanima proces kreiranja javih politika i da ih uključimo u donošenje odluka. Želimo da motivišemo sve one koji žele da utiču na dešavanja u svojoj sredini, koji žele da unapređuju svoje okruženje, koji dijele vrijednosti građanske demokratije, da uzmu aktivno učešće i da raspravljaju o svim važnim pitanjima. To je zapravo platforma za proces deliberacije, odnosno odmjeravanja argumenata, naročito potreban u situacijama kada se čini da su građani i uprava na različitim stranama. Vjerujem da svi težimo dobrobiti lokalne zajednice i da se uvijek možemo usaglasiti oko onoga što je u najboljem interesu grada. Kroz otvoreno komunikativno djelovanje možemo doprinijeti boljem međusobnom razumijevanju, jačanju povjerenja i efikasnijem djelovanju lokalne administracije”, istakla je Spičanović.

Iz Opštine Bar naveli su da muktisektorski forum “Bar za Bar” je prilika da se građani kroz lični aktivizam uvjere što javne politike zapravo znače, koliko je taj proces složen, a neophodan za svaku zajednicu i koliko su mu potrebni ljudi od struke i integriteta.

“Rad lokalne uprave u domenu inkluzivnosti i postizanja socijalne pravednosti, je primjer dobre prakse koji kao takav prepoznaju i naši inostrani partneri. Opština Bar se može pohvaliti velikim brojem programa podrške koji se mogu promovisati kao dio jednog širokog koncepta odgovorne lokalne uprave i što je najvažnije, uvijek smo spremni da svoja stečena iskustva dijelimo sa drugima. Naša maksima je da idemo tamo đe su građani i da idemo u susret izazovima”, zaključila je Spičanović.

Iz barske opštine podsjećaju, MSF je neformalno tijelo čije pokretanje je inicirano kroz projekat “Osnaživanje kapaciteta i procesa za dobro upravljanje u Crnoj Gori”, koji sprovodi Međunarodni republikanski institut (IRI) u saradnji sa Opštinom Bar i još tri crnogorske lokalne samouprave (Cetinje, Plav i Žabljak). Od 16.aprila 2024. godine Opština Bar je i zvanično postala članica globalne inicijative Partnerstva za otvorenu upravu (OGP), koja promoviše saradnju svih društvenih aktera kroz politike transparentnosti, odgovornosti, participacije i korištenja novih tehnologija za jačanje upravljanja.

“Opština Bar se zahvaljuje svim učesnicima na angažovanju i konstruktivnom doprinosu, te potvrđuje svoju posvećenost jačanju partnerstva sa civilnim društvom i unapređenju participativnog procesa i vrijednosti otvorene uprave”, poručuju iz barske opštine.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR