26 °

max 26 ° / min 18 °

Ponedjeljak

20.05.

26° / 18°

Utorak

21.05.

27° / 17°

Srijeda

22.05.

21° / 15°

Četvrtak

23.05.

22° / 14°

Petak

24.05.

23° / 14°

Subota

25.05.

24° / 15°

Nedjelja

26.05.

21° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Bošnjačka vijeća regiona: Ideološki programi po kojima se desio genocid u Srebrenici još živi i vitalni, to iziskuje odlučno suprotstavljanje

Društvo

Comments 1

Bošnjačka vijeća regiona: Ideološki programi po kojima se desio genocid u Srebrenici još živi i vitalni, to iziskuje odlučno suprotstavljanje

Autor: Antena M

  • Viber

Regionalni Kabinet za koordinaciju bošnjačkih vijeća u kome su: Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca (BiH), Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori, Bošnjačko nacionalno vijeće u Srbiji, Bošnjačko nacionalno vijeće Sjeverne Makedonije, Koordinacija bošnjačkih županijskih vijeća Republike Hrvatske, Konsultativno vijeće za zajednice Kosova, kao i Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike, obraća se javnosti povodom najavljenog glasanja o Rezoluciji o Srebrenici u Ujedinjenim nacijama (UN).

"Ured za koordinaciju bošnjačkih vijeća u potpunosti podržava nastojanja da se u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija donese Rezolucija o Međunarodnom danu sjećanja i obliježavanja genocida u Srebrenici. Iskazujemo punu zahvalnost inicijatorima i predlagačima- Njemačkoj i Ruandi, kao i svim državama, koje su kosponzori ili su najavile podršku usvajanju Rezolucije. Smatramo da, iako nakon gotovo tri decenije od genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, nije kasno da se bezrezervno osudi svako njegovo poricanje i podstaknu države članice da sačuvaju utvrđene činjenice, te da kroz svoje obrazovne sisteme, razvijaju odgovarajuće programe, u znak sjećanja, u cilju sprječavanja revizionizma i pojavljivanja genocida u budućnosti", navode u saopštenju. 

Kako dodaju, imajući u vidu dešavanja u regionu, a i na drugim mjestima, veoma je značajno što se u tekstu Rezolucije „bez rezerve osuđuju i radnje koje veličaju presuđene ratne zločince, zločine protiv čovječnosti i genocid, uključujući i one koji su odgovorni za genocid u Srebrenici“.

"Cijenimo važnim i poziv “državama članicama organizacije sistema Ujedinjenih nacija, te drugim međunarodime i regionalnim organizacijama i civilnom društvu, uključujući nevladine organizacije, akademske institucije i druge relevantne sudionike da obilježavaju Međunarodni dan, uključujući posebna obilježavanja i aktivnosti u znak sjećanja i počast žrtvama genocida 1995. godine u Srebrenici, kao i odgovarajuću edukaciju i aktivnosti podizanja svijesti javnosti”.

Naglašavamo da donošenje ove Rezolucije nije usmjereno niti protiv jednog naroda, već podsjeća na presuđene činjenice da se u Srebrenici desio genocid koji je bio detaljno planiran, sistematski organiziran i izveden i čiji su akteri osuđeni odlukama relevantnih međunarodnih sudova. Međutim, sasvim je jasno da su ideološki programi po kojima se desio ovaj genocid još živi i vitalni, i da su u regionu vidljivi pokušaji njihovog obnavljanja, što iziskuje odlučno suprotstavljanje", dodaju u saopštenju. 

Simbolički, kako kažu, ukazuju da se, svi skupa, obilježavanjem današnjeg praznika 9. maja – Dana Evrope- ujedno i podsjećamo na dan pobjede nad ideologijama mraka, sloma i raspada nacizma, kao i na dan civilizacijskog uspravljanja i pobjede antifašizma, slobode i demokratije .

2Na tlu Evrope, nakon osude i kajanja, zbog nacističkog genocida, pogroma i holokausta, uslijedio je proces denacifikacije i marginaliziranja nazadnih ideja, zatim je posijano novo sjeme pomirenja i saradnje, iz kojeg je iznikla ideja ujedinjenja i savremene evropske demokratije, a potom i sazdana Evropska unija, čijim vrijednostima streme naše države.  Ured bošnjačkih vijeća koja predstavljaju krovne institucije koje se bave kulturnim i identitetskim pitanjima, te društvenim položajem, u zemljama regiona i dijaspori, ukazuje na svijetlu tradiciju Bošnjaka, kao autohtonog evropskog naroda, koji nikada u svojoj historiji nije imao nikakvu organizovanu grupu koja je na bilo koji način propagirala, provodila ili slijedila fašističku ili nacističku ideologiju", kažu u saoštenju.

"Zato čista obraza, ali i u obavezi prema žrtvama i porodicama žrtava pogroma i genocida koji je provođen nad našim sunarodnicima, naglašavamo da ono što se može uraditi u ovom trenutku, kao civlizacijska obaveza, jeste podrška izglasavanju ove Rezolucije. Desetine hiljada stradalih i ubijenih nemoguće je vratiti ali se može, makar i simbolički, vratiti moralni dug, zato što su se pred očima te iste međunarodne zajednice desili brojni pogromi, od kojih je najveći genocid u Srebrenici.

Pozivamo sve države, a posebno one iz regiona u kojima Bošnjaci žive kao autohtoni narod na svojim ognjištima, da podrže ovu Rezoluciju, u cilju podrške civilizacijskim vrijednostima, te punog suočavanja sa prošlošću, izgradnje novih mostova pomirenja, saradnje i dobrosusjedskih odnosa, i bolje budućnosti svih naroda i građana", zaključuju u saopštenju.

 

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Tara

Bosnjaci..trebaju vise da se angazuju..protiv ove vlade u CG-RS i Srbije..Oni vas cak i ismijavaju... Nemam rijeci..kakve pokvarene maste imaju ovi nacionalisti..