18 °

max 25 ° / min 17 °

Nedjelja

19.05.

25° / 17°

Ponedjeljak

20.05.

26° / 17°

Utorak

21.05.

26° / 17°

Srijeda

22.05.

20° / 15°

Četvrtak

23.05.

22° / 13°

Petak

24.05.

24° / 15°

Subota

25.05.

23° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Doktori odlaze: Crnoj Gori fali ljekara i bez odliva kadra

Društvo

Comments 0

Doktori odlaze: Crnoj Gori fali ljekara i bez odliva kadra

Autor: Vladana Jovanović

  • Viber

Prema podacima Sindikata doktora medicine (SDMCG) od 2014. godine javno zdravstvo napustilo je više od 100 ljekara, od čega je njih 38 karijeru nastavilo van naše zemlje. U ovoj organizaciji smatraju da problem odliva ljekara treba što prije rješavati, kako ne bi došlo do ugrožavanja funkcionisanja zdravstvenih ustanova.

I u Ljekarskoj komori saglasni su da odlazak doktora dobija na masovnosti, te da u budućnosti ,,ovaj negativan fenomen može postati nerješiv problem“.

NEGATIVAN FENOMEN

"Mi nemamo novca za angažman ljekara iz inostranstva. Iz tog razloga se moraju hitno sprovesti mjere za suzbijanje ovog trenda, s obzirom da zdravstvena zaštita i obezbjeđenje zdravlja stanovništva predstavljaju univerzalni i najvažniji resurs jedne države – kazao je za Pobjedu predsjednik Ljekarske komore dr Aleksandar Mugoša.

Sa druge strane, u Ministarstvu zdravlja kažu da je nesporno da postoji manjak ljekara, ali da se ne može govoriti o većem odlivu kadra.

"U poslednjih šest godina iz Kliničkog centra otišla su 42 doktora, od čega 15 u penziju, jedan u Dom zdravlja Danilovgrad, jedan u Agenciju za ljekove, tri na Medicinski fakultet. Dakle, radi se o migracijama unutar sistema i oni svoje usluge i dalje obavljaju u sklopu crnogorskog sistema zdravstva – kazali su iz Ministarstva zdravlja.

Iz ovog Vladinog resora dodaju da je 17 doktora svoj radni angažman nastavilo u privatnim zdravstvenim ustanovama, od kojih je, kako kažu, većin u mreži javni zdravstvenih ustanova. Samim tim, ističu, oni su i dalje u sistemu. Takođe, navode u Ministarstvu, postoji veliko interesovanje da se ljekari koji su prešli u privatni sektor vrate u javno zdravstvo. Do sada je to učinilo devet ljekara.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR