18 °

max 27 ° / min 17 °

Utorak

21.05.

27° / 17°

Srijeda

22.05.

21° / 14°

Četvrtak

23.05.

22° / 13°

Petak

24.05.

22° / 14°

Subota

25.05.

24° / 14°

Nedjelja

26.05.

25° / 16°

Ponedjeljak

27.05.

25° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
"Što hitnije formirati Nacionalni savjet za zdravstvo"

Društvo

Comments 0

"Što hitnije formirati Nacionalni savjet za zdravstvo"

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Povodom najnovijih dešavanja i, kako kažu, velikih propusta u zdravstvenom sistemu, Koalicija NVO „Health UP“ zahtijeva od Vlade Crne Gore da preduzme hitne i odlučne korake u rješavanju problema u zdravstvu.

"Koji su kulminirali posljednjih mjeseci i dana a koji se periodično ponavljaju u cikličnim intervalima već duži vremenski period.

U cilju suočavanja sa problemima i izazovima i rješavanja istih, snažno ohrabrujemo Vladu i resorno ministarstvo da preduzmu neophodne korake za formiranje Nacionalnog savjeta za zdravstvo kojim bi predsjedavao predsjednik Crne Gore, predsjednik Vlade ili ministar zdravlja, i koje bi uključivalo sve menadžere ključnih zdravstvenih institucija, kao i predstavnike/ce civilnog sektora i sindikata. Formiranje ovakvog tijela bi omogućilo preduzimanje konkretnijih koraka na saniranju posljedica višedecenijskog zanemarivanja položaja i statusa zdravstvenih radnika/ca, a samim tim i položaja građana odnosno pacijenata u sistemu.

Smatramo neophodnim da Ministarstvo zdravlja što hitnije inicira izmjene Zakona o pravima pacijenata i davanja više nezavisnosti i slobode u radu zaštitnicima prava pacijenata u zdravstvenim ustanovama, jer će se na taj način sami zaštitnici osjećati slobodnije i imati efikasniji rad u praksi u cilju ohrabrivanja građana da prijavljuju sve slučajeve nesavjesnog rada", navodi se u saopštenju. 

Ovakvi propusti se, kako dodaju, ne smiju dešavati ubuduće te je stoga potrebno stvoriti praksu odgovornosti za propuste u zdravstvu, počev od vrha hijerarhije pa do samih zdravstvenih radnika/ca za koje se jasno i nedvosmisleno utvrdi da snose krivicu u svakom konkretnom slučaju.

"Činjenica je da ogroman broj zdravstvenih radnika/ca svoj posao radi na profesionalan, posvećen i odgovoran način, i da njihov humani poziv nije nimalo lak. Oni se nalaze na prvoj liniji kada je u pitanju direktan rad sa pacijentima odnosno građanima, i upravo zahvaljujući njima su zabilježeni svi pozitivni pomaci u sistemu do sada. Međutim, neophodno je uvesti i veći stepen komunikacije i saradnje sa građanima odnosno pacijentima.

U tom smislu, snažno ohrabrujemo Vladu i Ministarstvo da se nastavi sa unaprjeđenjem zdravstvenog sistema na održiviji i dugoročniji način, poštujući potrebe građana i zaposlenih. Smatramo da predložene inicijative, uz poboljšanje životnog standarda zdravstvenih radnika/ca, mogu značajno doprinijeti vraćanju poljuljanog povjerenja u zdravstveni sistem Crne Gore", navodi se u saopštenju. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR