31 °

max 31 ° / min 19 °

Četvrtak

25.07.

31° / 19°

Petak

26.07.

33° / 19°

Subota

27.07.

36° / 21°

Nedjelja

28.07.

38° / 24°

Ponedjeljak

29.07.

37° / 25°

Utorak

30.07.

37° / 22°

Srijeda

31.07.

37° / 23°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Nova imena iz svijeta nauke na CSA konferenciji

Društvo

Comments 0

Nova imena iz svijeta nauke na CSA konferenciji

Izvor: ucg.ac.me

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Međunarodna naučna konferencija „Transformacioni procesi u sportu – sportska dostignuća“, sa tradicijom od 2003. godine, svake godine privuče novi broj naučnika koji se priključuju listi naučnika koji dolaze iz cijelog svijeta, saopšteno je sa Univerziteta Crne Gore. 

Ove godine, po prvi put na ovoj konferenciji, u Budvi, bila je prof. dr Irena Valantine sa Univerziteta sporta u Litvaniji.

“Ovo je prvi put da sam u Crnoj Gori, mada poznajem balkanske zemlje vrlo dobro zbog naučnih veza i saradnje”, kazala je profesorica Valantine. Zbog velike organizacije i zanimljivih naučnika, ovu konferenciju vidi kao odličnu priliku za izgradnju novih naučnih veza.

Ona je jedno od naučnih imena koje se pojavilo na vodećem naučnom skupu u regionu, održanom u Budvi, pored 350 učesnika iz 24 zemlje svijeta, sa četiri kontinenta.

Konferenciju je organizovala Crnogorska sportska akademija (CSA) u saradnji sa Univerzitetom Crne Gore, tj. sa Fakultetom za sport i fizičko vaspitanje i Ekonomskim fakultetom, Crnogorskim olimpijskim komitetom, kao i međunarodnim partnerskim institucijama, a pod pokroviteljstvom Vlade Crne Gore.

Profesorica Valentine kaže da je Univerzitet sa kojeg ona dolazi jedini koji se bavi naučnim istraživanjima u oblasti sporta u Litvaniji, kao i da je studij fizičkog vaspitanja toliko popularan da ima previše nastavnika za fizičko vaspitanje, među kojima su mnogi još u sportu.

“Studije za sportskog trenera spadaju u top 10 studija u cijeloj Litvaniji i zauzimaju, svake godine, četvrto ili peto mjesto po zainteresovanosti. Naš Univerzitet svake godine ima 500 studenata koji upisuju fizičko vaspitanje, sportski menadžment ili sportsku fizioterapiju. To je normalan broj”, navodi Valantine.

U vremenu novog modernog doba, kada se većina djece igra za računarima, Litvanija se suočava sa izazovima većeg uključivanja djece u sportske aktivnosti.

“Realizujemo puno projekata u kojima pokušavamo uključiti djecu u sportske ili bilo kakve fizičke aktivnosti. Ne samo tokom slobodnog vremena, već i na profesionalnim nivoima sporta. U tome imamo značajnu podršku Evropske unije. Univerzitet radi i na razvoju odnosa sa privredom, sa sportskim federacijama i organizacijama, kroz povezivanje i volontiranje studenata ”, navodi Valantine.

Na Litvanskom sportskom univerzitetu profesorica Valantine je zadužena za oblasti menadžmenta, ekonomiju i turizam, ali i za sportsko liderstvo, nove inovacije sportskog menadžmenta.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR