12 °

max 24 ° / min 12 °

Ponedjeljak

29.04.

24° / 12°

Utorak

30.04.

23° / 13°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Četvrtak

02.05.

19° / 14°

Petak

03.05.

16° / 10°

Subota

04.05.

18° / 9°

Nedjelja

05.05.

20° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Batrićević: Još jedna demonstracija nemoći crnogorske vlasti protiv SPC

Društvo

Comments 4

Batrićević: Još jedna demonstracija nemoći crnogorske vlasti protiv SPC

Autor: Bojana Komnenić

  • Viber

Parastos osuđenom ratnom zločincu Draži Mihailoviću nedvosmisleno je, kako je za Pobjedu ocijenio istoričar Boban Batrićević, zlouoptreba hrišćanskoga obreda u dnevnopolitičke svrhe.

- Jedan plemeniti čin (kakav je mogao biti) – śećanje na zvjerski pobijene članove dinastije Romanov s kojima je Crna Gora imala duboke veze - umrljan je nastavkom, a čini se i suštinom ovoga skupa – pokušajem rehabilitacije ratnoga zločinca Dragoljuba Mihailovića. U duhu četničkih nota, lično bih ovaj događaj nazvao: „Morem plovi jedna mala varka“ – rekao je on.

Batrićević podsjeća da antropološkinja Ruth Harris „ovakve vidove izvođenja javnih rituala naziva performansima i premetajući ih u politički kontekst iščitava kao pokušaj koheziranja određene grupe oko jedne ideje, neće nam biti teško da na njenim postavkama zaključimo da je performans iz Novoga nastavak sabiranja neprijatelja antifašizma i ruiniranja građanskih temelja crnogorskoga društva".

- Na skandalozno saopštenje duhovnih pokrovitelja događaja povodom njegovog održavanja, odličan osvrt napravio je srpski istoričar Milivoj Bešlin nazvavši ga istorijom beščašća, zato ću ga rado citirati: „Parastos D. Mihailoviću je slavljenje: izdaje zemlje, kolaboracije, ideje Velike Srbije, istrebljenja muslimanskog naroda, nestanka Crne Gore i nepostojanja Crnogoraca“.

To što je bez obzira ne nekoliko oštrih reakcija „parastos“ održan, još jedna je demonstracija nemoći crnogorske vlasti protiv SPC, koja je poslije Rumije, podizanja tzv. hramova u Podgorici i Baru, devastacije crnogorskoga crkvenog nasljeđa, sprečavanja donošenja zakona koji bi riješio pitanje crkve, zabila još jedan gol u ionako nejaku crnogorsku mrežu. Iako njena doktrina i slika o prošlom počivaju na mitovima i manipulacijama, to ne ometa uspješnost SPC prakse – istakao je Batrićević.

Ocijenio je i da je „obezbjeđenje skupa od strane crnogorske policije vidan napredak u emancipaciji Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori“.

- Nekad su je štitili „Arkanovi tigrovi“, sad je pod zaštitom državne uniforme Crne Gore. Čudni su putevi gospodnji – zaključio je on.

Komentari (4)

POŠALJI KOMENTAR

Betoven

Kakva je to država koja to dozvoljava? Sramota. Kakva je svrha Crne Gore?

ja

nemoć Države, koju prezentuju i direktno sprovode njeni službnici, transparentna je na svakom koraku. đa psi lutalice, đa smeće, đa Risto, đa uređenje gradova, đa uređenje turističkih centara, đa krađa sitnih činovnika i namještenika u javinim upravama i preduzećima. gadno je mnogo!

dejo

Amfiju fali jos parastos Hitleru i sotona ce biti kompletan!!!