13 °

max 23 ° / min 12 °

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Četvrtak

02.05.

18° / 13°

Petak

03.05.

19° / 12°

Subota

04.05.

16° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Zvijezda granta "Drljević" i dalje tajna

Društvo

Comments 5

Zvijezda granta "Drljević" i dalje tajna

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber
"Drljević" je, šampion među nedokučivima sa - 324.940. eura!

Svi naši pokušaji da saznamo ko se krije iza, ispostavilo se, najintrigantnije stavke u našem serijalu "Zvijezde granta", stanovite osobe ili organizacije "Drljević" - i dalje su uzaludni!?

Podsjetimo, tome je, prema podacima EU Transparensy sistemy, 2014. dodijeljeno preko 300,000 eura!

Podsjetimo i da je do tog podatka, Antena M  došla istražujući koliko je pojediniim NVO i medijima pripalo parče "evropskog kolača" od 2007. do 2017. 

Top liste briselskih favorita u tim kategorijama možete pronaći na linkovima ispod teksta, a golemo iznenađenje bile su i sume koje su iz evropskih fondova "povukli" pojedinci. Uz šokantnu netransparentnost naših učitelja evropskih standarda - Delegacije EU u Podgorici i njenih nervoznih činovnika!?

"Drljević" je, dakle, šampion među nedokučivima sa, premašala - 324.940. eura!!!

Iz Delegacije EU u Podgorici nakon insistiranja, podsjećamo dobili smo najkraći mogući odgovor da se radi o pojedincu.

Na sastanku sa ambasadorom Oravom i njegovim saradnicima, sredinom juna, u prostorijama Delegacije EU, iniciranom s njihove strane, a povodom našega serijala, rečeno nam je da davalac toga granta nema pravo, ali primalac ima obavezu da nam da podatke o sebi i projektu za koji je dobio novac. To je, zapravo, suština poduže tirade o (skoro) savršenim procedurama dodjele evropskih para srećnim (spretnim) klijentima iz Crne Gore. 

Avaj, svi putevi do "Drljevića" bili su za nas zatvoreniji nego oni prema selu Banje za Aleksandra Vučića!

Zato smo, još jednom, krajem juna, visokouvažene predstavnike EU u našoj zemlji zamolili za više informacija o dobitniku granta. 

U odgovoru Delegacije bili su kooperativniji i naveli da se radi "o budžetskoj obavezi u vezi sa finansiranjem programa u sklopu ERASMUS+, kojim upravlja Izvršna agencija za obrazovanje, audiovizuelnu djelatnost i kulturu".

Ambasador EU Aivo Orav izričit je - to je sve što nam mogu saopštiti!

Pokušali smo da dobijemo više informacije i od Erasmus+, čija je izvršna direktorica Vanja Drljević, koja nam objašnjava da u okviru ERASMUS+ fizička lica ne mogu biti korisnici grantova, već isključivo pravna lica.

Ali, kao što se može vidjeti iz maila, osim pojašnjena šta podrazumjeva ERASMUS+ program, nema informacija o korisniku Drljeviću, koji je, što se jedino može zaključiti iz odgovora, pravno lice!? 

Dakle, ne pojedinac!?

Nakon toga, još dva puta smo se obratili Vanji Drljević sa molbom da konačno dobijemo podatke o korisinku famoznih 324.940 eura, ali bezuspješno!

Ostavljamo mogućnost da je u ovom slučaju sve jasno rutinerima u materiji, pojedincima, nevladinim organizacijama i medijima koji su, čini se, pretplaćeni na evropske pare i koji se sa EU administracijom bolje razumiju pogledima, nego mi mejlovima? Samo, zar je zaista tako teško prevesti sa birokratskog jezika na (ne)jotovani crnogorski adresu "pojedinca" na kojoj su završili novci.  

Komentari (5)

POŠALJI KOMENTAR

Zoran Bijelic

Najveca Zvezda Granta je Vlada Crne Gore pa onda Opstine, zato sto su oni dobili ubjedljivo najvise novca od EU. Zato pogledajte kako su potrosena i ta sredstva. Ili ste nezadovoljni sto dobijate samo iz budzeta cg, a ne od eu, pa ovo piset

Dejan 2

I ovdje je potpuno jasno da se radi o glavnom pregovaracu Drljevicu, tako da ako se bavite istrazivanjem, onda to uradite do kraja. Bas nije tesko zakljuciti o kome se radi. Eto sad znate pa zovite gosn Drljevica.

Dejan

Mogli biste mozda isto ovako da istrazujete kako se trose pare CRNOGORSKIH PORESKIH OBVEZNIKA. I to je mozda zanimljivija tema za nas od toga kako se trose pare poreskih obveznika Evropske unije. Ili i jedno i drugo, pa da budete kredibilni.