26 °

max 35 ° / min 21 °

Četvrtak

09.07.

35° / 21°

Petak

10.07.

37° / 21°

Subota

11.07.

36° / 21°

Nedjelja

12.07.

33° / 22°

Ponedjeljak

13.07.

30° / 21°

Utorak

14.07.

30° / 18°

Srijeda

15.07.

32° / 18°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Veljović udaljio policajce iz Interventne zbog prebijanja Varvara

Hronika

Comments 0

Izvor: RTCG

Autor: Gordana Đuračić

  • Viber

Veljović udaljio policajce iz Interventne zbog prebijanja Varvara

Uprava policije je, postupajući po preporuci Savjeta za građansku kontrolu rada policije, udaljila iz interventnih jedinica policijske službenike koji se dovode u vezu sa prekoračenjem ovlašćenja nakon fudbalske utakmice izmedu Sutjeske i Budućnosti u u Nikšiću, 3. aprila ove godine.

Iz Savjeta za građansku kontrolu rada policije su saopštili da će se, shodno izdatoj preporuci, pristupiti intenzivnijim situacionim provjerama i obukama službenika interventnih jedinica svih centara bezbjednosti.

"Obuke će se fokusirati na postupanja policijskih službenika prilikom uspostavljanja narušenog javnog reda i mira u većem obimu i rada policijskih službenika u emocionalno stresnim i napetim situacijama uz primjenu policijskih ovlašćenja - konkretno sredstva prinude u zakonskim okvirima, ali i postupanja policijskih službenika sa licima lišenim slobode, od trenutka lišenja do predaje nadležnim organima", piše u saopštenju.

Uprava policije je saopštila da policijski službenik u obavljanju svojih poslova mora da postupa u skladu sa načelima utvrđenim Ustavom Crne Gore, potvrđenim međunarodnim ugovorom, zakonom i kodeksom i da je prilikom upotrebe sredstava prinude, a naročito upotrebe oružja, dužan da vodi računa o ograničenjima i pokaže najveći stepen uzdržanosti.

Kako se navodi u saopšternju, Savjet je na osnovu snimaka i službene dokumentacije prepoznao dvije pojedinačne situacije u kojima je došlo do očigledne nesrazmjerne primjene sile pri upotrebi službene palice nakon fudbalske utakmice.

"Savjet je konstatovao prekoračenje ovlašćenja prema građanima A.I. i Đ.R, navijačima iz Podgorice. Savjet je ocijenio da su pojedinačni postupci policijskih službenika CB Nikšić i CB Podgorica prema dvojici građana neprihvatljivi i opasni, ukazuju na odsustvo svijesti o ljudskom dostojanstvu i opravdanom i srazmjernom policijskom djelovanju. Bez obzira na okruženje u kojem su djelovali, na postojanje neprijateljske orjentacije dijela navijača, policijski službenik, bez ličnih pristupa, treba biti svjestan da djeluje u ime države koja ima obavezu i odgovornost da poštuje ljudska prava i štiti građane", istakli su iz Savjeta.

Takođe, Savjet je pozvao Osnovno državno tužilaštvo u Nikšiću da se javno oglasi o statusu istraga zlostavljanja u ta dva konretna slučaja i ukaže na moguće probleme u izviđaju ukoliko oni postoje.

"Sporost tužilačke istrage u konkretnom slučaju se negativno održava na povjerenje javnosti ne samo u krivično-pravnu zaštitu već i na ugled policije", dodaje se u saopštenju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR