26 °

max 30 ° / min 22 °

Ponedjeljak

13.07.

30° / 22°

Utorak

14.07.

32° / 18°

Srijeda

15.07.

31° / 17°

Četvrtak

16.07.

31° / 20°

Petak

17.07.

31° / 21°

Subota

18.07.

28° / 21°

Nedjelja

19.07.

30° / 20°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Akcija "Koalicija": Rasvjetljeno još šest slučajeva iz oblasti požara i eksplozija

Hronika

Comments 0

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Akcija "Koalicija": Rasvjetljeno još šest slučajeva iz oblasti požara i eksplozija

U nastavku operativne akcije kodnog naziva „Koalicija“ službenici kriminalističke policije Centra bezbjednosti Podgorica su 2.decembra u saradnji sa Osnovnim državnim tužilašvom u Podgorici, rasvjetlili još šest slučajeva iz oblasti požara i eksplozija.

"Nastavak akcije je rezultirao rasvijetljavanjem devet krivičnih djela koja su izvršena u prethodnom periodu na teritoriji Podgorice i procesuiranjem dva lica, od kojih je jedno lišeno slobode dok je protiv jednog lica koje se nalazi u UIKS podnijeta krivična prijava.U strukturi tih krivičnih djela rasvijetljeno je pet krivičnih djela izazivanje opšte opasnosti, tri krivična djela nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija i jedno krivično djelo uništenje i oštećenje tuđe stvari", saopšteno je iz policije. 

Kako je navedeno u saopštenju, u gradskom naselju Tološi 20. oktobra 2018. dvije nepoznate osobe aktivirale su improvizovanu eksplozivanz naprava u dvorištu kuće A.Š. koja je pruzokovala materijalnu štetu.

"Važno je napomenuti da je imovina ovog lica u ranijem periodu bila na meti napada od strane nepoznatih lica, i to januaru i junu ove godine. Sva tri slučaja su rasvijetljena od strane službenika Centra bezbjednosti Podgorica i protiv osumnjičenih lica su nadležnim tužilšatvima podnijete krivične prijave.

U januaru 2019. godine u gradskom naselju Blok IX, ispred jednog restorana vlasništvo R.V. dvije nepoznate osobe akrtivirale su improvizovanu eksplozivnu napravu tom prilikom je na objektu pričinjena materijalna šteta. 

Treći događaj je registrovan 2. februara 2019. godine u mjestu Balijače, kada su dva nepoznata izvršioca podetnula  požar na magacininskom prostoru jendog poslovnog subjekta, u vlasništvu B.Z. iz Podgorice, kojom prilikom je pričinjena veća materijalna šteta.

Sredinom oktobra ove godine nepoznato lice je aktiviralo ručnu bombu u dvorištu porodične kuće u vlasništvu Ž.D. kojom prilikom je na objektu pričinjena materijalna šteta, saopšteno je iz policije. 

Ova djela rasvijetlili su službenici kriminalističke policije CB Podgorica, a izvršioci su uz krivičnu prijavu sprovedeni nadležnom tužilaštvu.

Dvije osobe su obuhvaćene krivičnom prijavom za ta četiri događaja.

"Zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio četiri krivična djela izazivanje opšte opasnosti u sticaju sa tri krivična djela nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, od strane službenika kriminalističke policije CB Podgorica, lišen je slobode T.U. (34) državljanina Republike Albanije koji je uz krivičnu prijavu priveden Osnovnom državnom tužilaštvi u Podgorici. Njemu je nakon salušanja sudija za istragu odredio pritvor", navedeno je u saopštenju policije.

Istom prijavom, kao dalje navode, zbog sumnje da je zajedno sa T.U. izvršio navedena krivična djela obuhvaćen je i I.V. (21) iz Podgorice koji se trenutnio nalazi u Istražnom zatvoru Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, zbog  sumnje da je izvršio više teških krivičnih djela iz oblasti požara i eksplozija koja su rasvijetljena u akciji „Koalicija“, saopštili su iz policije.

Osim toga, operativna akcija je rezultirala i rasvijetljavanjem dva krivična dijela i to uništenje i oštećenje tuđe stvari  i krivično djelo  izazivanje opšte opasnosti, a za koja se takođe sumnjiče T.U. i I.V.

"Policija je rasvijetlila podmetanje požara na vozilu marke „BMW“ vlasništvo P.J. na parking prostoru KCCG, koje se dogodilo od 11. aprila 2018. godine.  Usljed dejstva požara vozilo je potpuno uništeno. Krivična prijava za ovo dijelo je podnijeta protiv T.U. zbog osnova sumnje da je počinio krivično djelo izazivanje opšte opasnosti.

I.V. se sumnjiči da je 12. maja 2019. godine podmetnuo požar na vozilu marke „Audi A4“, vlasništvo I.K. iz Podgorice gdje je usled dejstva vatre navedeno vozilo u potpunosti uništeno. Protiv I.V. je podnijeta krivična prijava nadležnom tužilšatvu zbog sumnje da je počinio krivično djelo uništenje uništenje ili oštećenje tuđe stvari", zaključeno je u saopštenju policije. 

Vlahović: Spremni smo da odgovorimo na najsloženije izazove

Načelnik Stanice kriminalističke policije za kriminalističku tehniku u Centru bezbjednosti Podgorica Srđan Vlahović kazao je da raspolažu sa obučenim profesionalnim kadrovima, koji su u svakom momentu spremni da odgovore na najsloženije izazove koji se tiču uviđaja kod najtežih krivičnih djela iz oblasti krvnih delikata.

“Preduzimanje tih radnji se uvijek sprovodi u koordinaciji sa službenicima Stanice kriminalističke policije za suzbijanje krvnih delikata, koje su po prirodi veoma kompleksne i složene. Krivična djela iz oblasti požara i eksplozija uvijek stvaraju veliku destrukciju na licu mjesta i samim tim uništavaju eventualne tragove koji se mogu dovesti u vezu sa izvršiocem krivičnog djela, te na taj način otežavaju rasvjetljavanje konkretnog događaja”, kazao je Vlahović.

Službenici Stanice u najvećem broju slučajeva , ipak pronađu i obezbijede dokaze koji nakon forenzičkih vještačenja dovode do na identifikacije izvršilaca krivičnih djela.

“Službenici Stanice kriminalističke policije za kriminalističku tehniku Centra bezbjednosti Podgorica u koordinaciji sa službenicima Stanice kriminalističke policije za suzbijanje krvnih delikata daju značajan doprinos na identifikaciji izvršilaca krivičnih djela, te dakle smanjuju mogućnost da isti ostanu neidentifikovani na koji god način se pripremali u skrivanju prilikom pripreme i samog izvršenja krivičnog djela”, zaključio je Vlahović.

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR