7 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 6°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

12° / 8°

Petak

26.04.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Katnić: SDT djeluje kao na okupiranoj teritoriji, obavještajni sektor zakazao

Hronika

Comments 1

Katnić: SDT djeluje kao na okupiranoj teritoriji, obavještajni sektor zakazao

Autor: Antena M

  • Viber

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić kazao je da su za pošiljku kokaina koja je oktrivena prije nekoliko dana saznali od policije, navodeći da prvi nalazi istrage ukazuju da krajnja destinacija isporuke nije bio logistički centar Volija već dio slobodne carinske zone u luci Bar.

On tvrdi da "roba" nije trebalo da dođe u Voli. Naglasio je da je Voli u proteklih pola godine više puta tražio da se provjeravaju kontejneri kojima stiže roba za taj trgovinski lanac, a da je to učinio i za ovaj kontejner.

Kazao je da sumnjaju da su 2. juna, 2. avgusta i 14. oktobra članovi kriminalne grupe uspjeli da odnesu oko tri tone kokaina iz Slobodne zone.

"U jednom slučaju je falilo dvije tone i 50 kg banana što upućuje da je toliko droge uneseno. kada su ovi kontejneri otvarani, carinici su konstatovali da je falilo robe i oni su uredno obavještavali kompaniju iz Slovenije", kazao je on. 

"U jednom od ta tri slučaja, naručilac je bio Voli. To je još jedan od pokazatelja zbog čega vam sa sigurnošću kažem da to nije trebalo da dođe u Voli. Pošto su ovi uspjeli da dođu do robe, da je otvore, uzeli su 500 kilograma. uvijek je to na istom mjestu, ponavljam, drugi i treć i red paleta. Uvije je na početku da bi bilo što lakše manipulisati, da bi se došlo do robe", kazao je on. 

"Zašto se to desilo, zato što dio policije i mi u SDT djelujemo kao na okupiranoj teritoriji. Ozbiljan propust se desio u obavještajnoj zajednici Crne Gore", rekao je on.

Kazao je da bi, da su obavješteni, mogli uzeti otiske nakon što je primjećeno da nedostaje roba u kontejnerima.

Ponovio je da se kokain preuzima u Slobodnoj carinskoj zoni i da je postojala mogućnost da jedna kriminalna grupa otme drogu od Bara do Volija, ali i da su i na to bili spremni.

Kaže da ne zna da li je ANB učestvovao u ovoj akciji.

"Ne znam, ANB djeluje tajno".

Petričević: Strategijom SDT pošiljka praćena i kontrolisana do terminala u Podgorici.

Govoreći o aktuelnom slučaju zaplijene kokaina u magacinu Volija v.d. direktorice Uprave prihoda i carina  Milena Petričević je navela da je strategijom SDT pošiljka je praćena i kontrolisana do terminala u Podgorici.

Petričević je kazala da je brodm Spirit of chennai sa bananama 2. januara uplovio u luku Bar na kom su od 109 kontejnera u 70 bile banane.

"Isporučilac spornih kontejnera, na osnovu smjernica Svjetske carinske organizacije, carinici su primijenili propisno procedure na način što su vršili procedure rizika na osnovu kojih se determiniše da li određen sadržaj kontejnera može biti određen kao rizična pošiljka. Došli su do saznanja da kontejner kontaminiran, tu su informaciju podijelili sa pretpostavljenima i u skladu sa saradnjom UP  mi smo napravili procjenu da ovakav podatak moramo podijeliti sa institucijama. Radilo se o 4 kontejnera slovenačke firme koji isporučuje banane za Voli. Među četiri kontejnera, jedan kontejner bio je kontaminiran. Pošiklja je praćena do terminala u Podgorici gdje je trebala biti dopremljena do skladišta kupca".

Ponovila je da je carinik koji je otkrio kontaminiranu pošiljku odmah obavijestio, nakon čega su obavijestili Upravu policije.

Petričević se zahvalila na saradnji i izvanrednim rezultatima najbližim saradnicima.

Turković: Uhapšen špediter Đoko Drobnjak  i određeno mu je zadržavanje 

Specijalni tužilac Miroslav Turković kazao je da su došli do podataka da je u toku 2021. godine na teriotriji Slovenije, Ekvadora i drugih država stvorena kriminalna organizacija koja je vršila krivična djela stvaljanja u promet opojnih droga.

"Podaci ukazuju na sumnju da su organizaciju formirala dva neidentifikovana lica od kojih je jedno službenik jedne kompanije iz ovih zemlja. Dokazi upućuju da je pripadnik postao i jedan crnogorski državljanin Đoko Drobnjak koji obvavlja poslove špedicije u jednom pravnom licu u Crnoj Gori. Postoje dokazi koji ukazuju na sumnju da je imao zadatak da vrši manipulaciju kontejnerima u kojima su bile banane, da dostavlja brojeve kontjnera u cilju izuzimanja kokaina ispod mjerq nadzora".

Turković je kazao da su pripadnici kriminalne organizacije postali još nekoliko osboba koji su državljani Crne Gore i koji obavljaju aktivnosti u Slobonoj zoni Luka Bar.

Naveo je i da među osumnječinima ima i pripadnika jedne strane transportne komapnije.

"Put droge je bio takav da je ista dolazila iz Južne Amerike do sabirnih luka u Evropi, do luke Bar. Cilj organizacije je bio da se droga izuzme iz slobodne carinske zone. Izvršen je pretres objekata trgovonskog lanca i u toj pošiljci je nađeno oko 500 kilograma. Droga je bila zapakovana da se jasno razlikuje od ostatka tovara i očigledno je namjera bila da se ova roba izuzme u slobodnoj carinskoj zoni i na taj način dalje plasira na tržište Crne Gore".

Turković je naveo da je prilikom pretresa u paketima u kojima se nalazio kokain, pronađena plomba međunarodne kompanije.

"Razlog zbog kog je falcifikovana plomba bila tu je bio taj da pripadnici kriminalne organizacije vrate plombu kako bi stvorili privid kod carinskih službi da tovar nije otvaran".

Podsjetimo, oko pola tone kokaina carinici su zaplijenili u magacinu logističkog centra kompanije Voli u Zeti.

"Znate da su i 5. januara, bez međunarodne podrške, otkrili 300 kilograma heroina", kazala je ona.

Mediji su juče prenijeli da je policija uhapsila špeditera iz Bara zbog sumnje da je povezan sa tovarom od 400 kilograma kokaina koji je nađen u magacinu.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

!!!

Svi su u talu.Partije na vlasti,ANB srpska BIA,srpska crkva,Rukoljub.Pa vidite li sta su pripremili Voliju,filmove,karikature...Crvendac Milacic duboko infiltriran u ovo objavio "ekskluzivni snimak".A i drzavu da sahrane definitivno.Bravo Katnicu@