24 °

max 27 ° / min 17 °

Utorak

26.09.

27° / 17°

Srijeda

27.09.

27° / 16°

Četvrtak

28.09.

27° / 15°

Petak

29.09.

27° / 16°

Subota

30.09.

28° / 16°

Nedjelja

01.10.

25° / 17°

Ponedjeljak

02.10.

28° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
HRA: SDT da ponovo razmotri slučaj ubistava i ranjavanja izbjeglica i mještana u Kaluđerskom lazu

Hronika

Comments 0

HRA: SDT da ponovo razmotri slučaj ubistava i ranjavanja izbjeglica i mještana u Kaluđerskom lazu

Autor: Antena M

  • Viber

- Danas se navršavaju 24 godine od kako su pripadnici Vojske Savezne Republike Jugoslavije na području Kaluđerskog laza, u blizini Rožaja, ubili 22 i ranili sedam civila albanske nacionalnosti, koji su sa ratom zahvaćenog Kosova prešli u Crnu Goru za vrijeme NATO intervencije 1999. godine. Usljed loše sprovedene istrage i nedostatka dokaza u ovom predmetu do danas nije utvrđena odgovornost nijedne osobe za ovaj zločin. Nepoznato je i što je učinjeno povodom krivične prijave koju je prije osam godina podnio advokat Velija Murić - saopšteno je iz Akcije za ljudska prava. 

Akcija za ljudska prava poziva Specijalno državno tužilaštvo da postupi u skladu sa svojom strateškom obavezom i ponovo razmotri slučaj ubistava i ranjavanja izbjeglica i mještana u Kaluđerskom lazu.

"Prema tvrdnjama zastupnika porodica žrtava, advokata Velije Murića, prvobitnom optužnicom nijesu bili obuhvaćeni ni svi izvršioci ovog zločina, ni sve žrtve. Zbog toga je on, prije osam godina, 18. aprila 2015, podnio krivičnu prijavu ispred Crnogorskog komiteta pravnika za ljudska prava. Međutim, izvještaji SDT ne govore o postupanju po ovoj prijavi.

Do danas su procesuirana ubistva jedanaest civila, od kojih je šestoro ubijeno u Kaluđerskom lazu, a ostali na drugim lokacijama. Zbog loše sprovedene istrage u ovom predmetu prema presudi Višeg suda u Bijelom Polju, tokom suđenja nije bilo moguće utvrditi ko je pucao na civile, pa su svi optuženi pripadnici Vojske SRJ zbog nedostatka dokaza oslobođeni 2014. godine. U ovom predmetu Viši sud u Bijelom Polju nije ni dao odgovor na pitanje da li je na području Kaluđerskog laza počinjen ratni zločin. Time je umanjio mogućnost utvrđivanja odgovornosti nadređenih osoba neposrednim izvršiocima po osnovu komandne odgovornosti", naveli su iz HRA. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR