24 °

max 24 ° / min 12 °

Nedjelja

28.04.

24° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 13°

Srijeda

01.05.

21° / 15°

Četvrtak

02.05.

16° / 14°

Petak

03.05.

17° / 10°

Subota

04.05.

21° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Pobjeda: Šef SPO lažno prijavio stan, krio veze sa firmom ,,Grupa 219“ i ćutao o trgovini kešom

Izvor: Antena M/Dragan Tomašević foto

Hronika

Comments 3

Pobjeda: Šef SPO lažno prijavio stan, krio veze sa firmom ,,Grupa 219“ i ćutao o trgovini kešom

Izvor: Pobjeda

Autor: Antena M

  • Viber

Pišu: Draško Đuranović, Ana Raičković (Pobjeda) 

Podaci do kojih je Pobjeda došla pretragom registra Agencije za sprečavanje korupcije i pregledom policijske dokumentacije, kojom raspolažemo, potvrđuju priču ministra pravde Andreja Milovića koji je u petak na sjednici Odbora za bezbjednost i odbranu optužio šefa Specijalnog policijskog odjeljenja Predraga Šukovića da je lažno prijavio imovinu u Budvi, sakrio pozamašne transakcije u kešu, te da je tajio veze sa kontroverznim biznismenom iz kompanije ,,Grupa 219“. 

Na direktnu prozivku Milovića, u petak 9. februara, na sjednici Odbora za bezbjednost, Šuković se branio tvrdnjama da je riječ o ,,izmišljotinama ministra pravde“, te da je stan od 58 metara kvadratnih u Budvi - ,,kupljen novcem od nasljedstva supruge“.

Šuković je naveo i da je imovinu uredno prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije, kako je i dužan po zakonu, što se, kako je rekao, može provjeriti pregledom linkova na sajtu ASK-a.

Internetska provjera navoda šefa SPO pokazuje da je Predrag Šuković zaista prijavio 11. februara 2021. godine stan u Budvi površine 58 kvadrata. Kasnije se podaci nijesu mijenjali prilikom prijave imovine 2022. godine.

No, kvadratura stana i podatak da je nekretninu kupila njegova supruga - jedine su tačne informacije koje je Šuković prijavio.

LAŽNA PRIJAVA

U prijavi ,,nepokretne imovine u zemlji i inostranstvu“ Predrag Šuković, viši policijski inspektor I klase, naveo je da - osim kuće od 144 metara kvadratnih, njive, livade i garaže, koje je stekao nasljedstvom - njegova supruga još posjeduje stan od 58 kvadrata i garažu od 13 metara kvadratnih.

Kao ,,osnov sticanja“ navedeno je – razmjena. Kakva je vrsta ,,razmjene“ u pitanju, nema podataka u imovinskom kartonu Predraga Šukovića.

Informacije kojima Pobjeda raspolaže govore drugačije - i o porijeklu imovine i o načinu sticanja vlasništva nad stanom u Budvi - u odnosu na zvaničnu Šukovićevu prijavu. Supruga načelnika SPO Predraga Šukovića stan u Budvi nije dobila nikakvom razmjenom, već je nekretnina postala njeno vlasništvo kupovinom. Za stan površine 58 kvadrata isplaćeno je kompaniji ,,Grupa 219“ ravno 60.000 eura, po ugovoru sklopljenom 1. septembra 2020. i ovjerenom kod budvanskog notara. Sve je to plaćeno u – kešu, eurima. 

Možda je to jedan od razloga zbog čega je Šuković prikrio kupoprodaju. Plaćanje 60.000 eura u gotovini bračni par Šuković teško da je mogao zaraditi, ako nije imao nekih dodatnih prihoda, osim dva lična dohotka: prijavljena plata inspektora Šukovića je bila 794 eura mjesečno, njegove supruge 520 eura, tokom 2020. godine.

To je, međutim, samo manji dio problematične imovinske priče načelnika SPO Predraga Šukovića.

Izvor: Pobjeda

ZA JEDAN DAN - 140.000 EURA

Dvije godine nakon kupovine stana u Budvi, putevi porodice Šuković i privatne kompanije ,,Grupa 219“ će se ukrstiti, ponovo u Budvi.

Supruga Predraga Šukovića izvela je, tri dana pred Novu 2023, samo tokom jednog sata, dvije velike poslovne operacije, a preko njenih ruku je prošlo 140.000 eura.

Prvo je u 10 sati prodala ruskom građaninu Mihailu Maslenikovu stan od 58 kvadrata za ,,pristojnu cijenu“ od 140.000 eura, nešto više od 2.400 eura po kvadratu. Ruski državljanin je taj iznos isplatio gotovinom.

Samo sat kasnije, tog 28. decembra 2022. godine, Šukovićeva supruga se upuštila u novu avanturu trgovanja nekretnine: od kompanije ,,Grupa 219“, iste firme sa kojom se poslovalo dvije godine ranije, kupljen je stan od 98 kvadrata za – 135.000 eura.

Na Odboru za bezbjednost ministar pravde Milović je tvrdio da u registru Uprave prihoda i carina Crne Gore ne postoji zapis da je ruski državljanin Maslenikov prijavio, kada je prelazio crnogorsku granicu, toliku količinu gotovine.

Mora se priznati da je supruga Predraga Šukovića pokazala do sada neviđenu dozu poslovne sposobnosti ili, moguće, nevjerovatne biznis-sreće: u istoj zgradi je u 10 sati 28. decembra prodala stan po cijeni od 2.413 eura po kvadratu, da bi, samo 60 minuta kasnije, u istoj zgradi kupila veliku stambenu jedninicu po cijeni od svega 1.378 eura po kvadratu!

Samo, prema tvrdnjama ministra pravde, nije bilo riječi ni o poslovnim sposobnostima ili pukoj sreći - već o dilu Šukovića sa ključnim čovjekom koji stoji iza kompanije ,,Grupa 219“ Đorđem Mrdakom, izvršnim doirektorom i ovlašćenim zastupnikom.

Teško je drugačije – osim zakulisnim i nezakonitim dilom – razumjeti činjenicu da je ,,Grupa 219“ Šukovićima dva puta prodala stanove znatno ispod tržišne vrijednosti.

KUMOVSKI ,,TROUGAO“

Kako je Pobjeda pisala prošle sedmice, Đorđe Mrdak je 2009. godine uhapšen zbog krivičnog djela građenje objekta bez prijave i dokumentacije za građenje u Budvi.

Prema tumačenju ministra pravde Milovića, podaci da je novac kojim je Šukovićeva supruga kupila stan od „Grupe 219“, kao i sve ostale kuproprodajne operacije, obavljene gotovim novcem - ,,ukazuju na osnov sumnje da je Predrag Šuković zajedno sa svojom suprugom izvršio krivično djelo pranje novca iz člana 268, a u vezi sa članom 401a Krivičnog zakonika Crne Gore“.

Milović tu nije stao sa optužbama. Pozivajući se na ,,operativne podatke“, ministar pravde navodi osnov sumnje da novac, kojim je Šukovićeva supruga, kupila stan od 58 kvadrata ,,dobijen od Šukovićevog kuma, Radovana Raša Perovića“.

Pomenuti Perović je 8. oktobra prošle godine uhapšen u Budvi pod sumnjom da je pripadnik kriminalne organizacije koja se bavila švercom kokaina i pranjem novca.

Specijalno državno tužilaštvo je u velikoj akciji, pod optužbom da je pripadnik kriminalne organizacije uhapsila i predsjednika opštine Budva Mila Božovića. U optužnici Specijalnog državnog tužilaštva od 15. septembra navodi se da je Božović pripadnicima „kavačkog klana“ odavao službene tajne koje je posjedovao kao član skupštinskog odbora za bezbjednost, pa je te „usluge naplaćivao“ uzimanjem dijela tovara kokaina koji je švercovala ova kriminalna organizacija.

Tako se dolazi do kumovskog trougla koji može biti vrlo neprijatan za načelnika SPO, ukoliko su tačne tvrdnje ministra pravde.

Jer, prema Milovićevim riječima: Predrag Šuković je u kumovskim vezama sa uhapšenim Radovanom Perovićem, koji je, istovremeno, i kum - Mila Božovića, osumnjičenog za trgovinu narkoticima.

,,PLAVA SVESKA“ I ,,CRNE OPTUŽBE“

Tokom kontrole optužnice pred Višim sudom u Podgorici, na ročištu od 19. januara, Milo Božović je saopštio „da mu je Predrag Šuković prijatelj preko petnaest godina“ i da je bio njegov konsultant dok je Božović kao poslanik bio član Odbora za bezbjednost.

U petak, 9. februara, na sjednici Odbora za bezbjednost i odbranu, Predrag Šuković nije krio da je „Milo Božović kum njegovog kuma“, da ga ,,poznaje i da to nije tajna“. No, Šuković nije želio da kaže čak nijednu riječ o sadržaju famozne ,,plave sveske“ koju je branilac Mila Božovića, advokat Miroje Jovanović nedavno dostavio javnosti.

Iako je advokat Jovanović objelodanio sadržaj ,,plave sveske“ u želji da dokaže nevinost svog klijenta i da pokaže kako je iskusni policajac Šuković sarađivao sa političarem Božovićem, sada se upravo ta veza može obiti o glavu načelniku Specijalnog policijskog odjeljenja.

Naročito ako se dokaže tačnost grafološkog vještačenja iz Srbije koje pokazuje da je upravo Šuković - ne samo odavao tajne iz operativnih akcija SBOK - nego i direktno optuživao brojne kolege da su ,,korumpirani policajci“ ili da imaju ,,direktne veze sa mafijom“...

Nakon što je ministar pravde Milović, otkrivajući ,,Pandorinu kutiju“ unutar sektora bezbjednosti, iznio podatke koji su vrlo optužujući za načelnika Specijalnog policijskog odjeljenja – sada su se u neugodnoj poziciji našli i neki partijski funkcioneri iz vrha bezbjednosnog sektora, poput ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića ili potpredsjednika Vlade Alekse Bečića - koji su u početku iz petnih žila branili Predraga Šukovića.

No, nakon što su otkrivene neke policijsko-kriminalne tajne, mnogi će iz vrha vlasti, 44. vlade Milojka Spajića, ali i iz vrha policije morati da se osvrnu i pogledaju što su sve stvarno radili, pod plaštom ,,borbe protiv kriminala“.

- Službenici Uprave policije dostavili su podatke koji ukazuju na postojanje osnova sumnje da je Predrag Šuković, načelnik Specijalnog policijskog odjeljenja, imao bliske kontakte sa pripadnicima kriminalne organizacije koja se bavila distribucijom narkotika, te da je izvršio krivično djelo pranje novca iz člana 268 Krivičnog zakonika Crne Gore koje je u nadležnosti Specijalnog državnog tužilaštva, odnosno da je ostvarivanjem kontakata sa pripadnicima kriminalne organizacije za sebe, sebi bliska i povezana lica stekao veliku imovinsku korist – napisao je ministar Andrej Milović u uvodu informacije koja teško inkrimiše načelnika SPO Predraga Šukovića, a koju je uputio glavnom specijalnom tužiocu Vladimiru Novoviću, u petak, 9. februara, neposredno pred početak sjednice Odbora za bezbjednost i odbranu.

Šaranović poručio Miloviću da se ne miješa u sektor bezbjednosti

Sjednica skupštinskog odbora za bezbjednost i odbranu, koja je održana u petak 9. februara, a tokom koje je javnost svjedočila nikada ranije viđenoj raspravi, koja je na momente zalazila duboko u zonu degutantnosti, ali i zabrinjavajućih bezbjednosnih informacija, i juče je bila u žiži, nakon što je ministar pravde Andrej Milović najavio da će od čelnih ljudi sektora bezbjednosti zahtijevati da mu saopšte - ko je dao dozvolu šefu Specijalnog policijskog odjeljenja Predragu Šukoviću da javno iznosi lične i tajne podatke.

On je juče tokom radnog doručka sa novinarima podsjetio da je Šuković na Odboru saopštio da ima dozvolu da iznosi podatke i naglasio da njegov tim radi na tome da sazna ko je dao dozvolu Šukoviću da saopštava informacije iz njegovog privatnog života.

- Ako mu niko nije dao dozvolu, odnosno ministar Šaranović ili direktor Uprave policije Brđanin... onda ću da idem ka njemu, jer moram da štitim svoj integritet - poručio je Milović.

Ubrzo se oglasio ministar Šaranović s porukom da je on, u susret sjednici Odbora za bezbjednost i odbranu, dao ovlašćenje Šukoviću, u skladu sa Zakonom o unutrašnjim poslovima, uz konstataciju da ti akti „jasno demantuju svaki pokušaj da se pripiše odgovornost tamo gdje je nema“.

Onda je naglasio kako su njihovi „izvanredni uspjesi odraz posvećenosti, stručnosti i služe kao besprijekorni model odgovornosti i samodiscipline“, ne precizirajući koji su to uspjesi.

- U ovom kontekstu, već duži vremenski period naglašavam važnost striktnog poštovanja ovlašćenja koje svako od nas ima i poštovanja svakog prijedloga ministra, uključujući i prijedlog za razrješenje direktora Uprave policije – udario je Šaranović „packu“ i premijeru Milojku Spajiću da mu još nije izašao u susret da Vlada razriješi Zorana Brđanina.

Zaključio je saopštenje preciznom porukom da u Vladi svako ima svoj „atar“ i da treba da ga se drži, odnosno da „zadiranje u rad sektora od strane članova Vlade koji ta ovlašćenja nemaju, ne samo da umanjuje profesionalni ugled pojedinca i institucije koju predstavlja, već je takvo postupanje suprotno duhu kolegijalnosti i međusobnog poštovanja“, što je, po njegovoj ocjeni ključno „za uspješno vođenje i upravljanje državnim poslovima“.

Uz saopštenje je dostavio dva akta – jedan od 8. februara, kojim je obavijestio predsjednika Odbora Miodraga Lakovića da će sjednici prisustvovati šef SPO Predrag Šuković i „dati odgovor na pitanja iz nadležnosti postupanja policijskih službenika i preduzetih policijskih radnji u slučaju južnokorejskog državljanina Do Kvona i drugih aktuelnih bezbjednosnih pitanja“.

- …gospodin Šuković, kao policijski službenik, mora voditi računa da podatke koji su označeni stepenom tajnosti kao i podatke koji se odnose na preduzimanje policijskih aktivnosti koje su u toku ili se planiraju, može saopštiti samo u posebnoj prostoriji i na sjednici Odbora zatvorenog tipa – piše u dokumentu dostavljenom Lakoviću.

Drugi dokument, koji je njegovo odobrenje Šukoviću da govori na Odboru, datiran je na petak, 9. februar, dan kada je održana sjednica, kojim ga ovlašćuje da može da daje „izjave povodom vršenja policijskih poslova“ i uzme učešće u radu Odbora, „te na način propisan zakonom“ odgovori na pitanja poslanika, članova Odbora, „poštujući principe policijske istrage“.

Da li je ovo ovlašćenje bilo „zeleno svjetlo“ Šukoviću da na sjednici u petak iznese podatke iz privatnog života ministra Milovića, inače štićene ličnosti, da saopštava njegovo kretanje i kontakte, ali i iznosi podatke iz međunarodnog predmeta u kojem je Specijalno tužilaštvo postupalo po zamolnici - Šaranović nije saopštio.

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Coaa

Dzabe prica dzabe vam sve,pravda dolaziiio