12 °

max 13 ° / min 11 °

Petak

03.05.

13° / 11°

Subota

04.05.

18° / 11°

Nedjelja

05.05.

21° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

20° / 13°

Srijeda

08.05.

18° / 13°

Četvrtak

09.05.

15° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
SDT traži pritvor za Mijajlovića, a nije utvrdilo na koji način su švercovane cigarete

Izvor: Antena M/Dragan Tomašević foto

Hronika

Comments 0

SDT traži pritvor za Mijajlovića, a nije utvrdilo na koji način su švercovane cigarete

Izvor: M portal

Autor: Antena M

  • Viber

Biznismen Aleksandar Mijajlović, kojeg Specijalno državno tužilaštvo tereti da je učinio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i krivično djelo krijumčarenje duvanskih proizvoda, saslušan je danas pred istražnom sutkinjom Suzanom Mugošom i čeka se njena odluka da li će Mijajloviću, na zahtjev SDT-a, biti određen pritvor od 30 dana. 

Nakon saslušanja, Mijajlovićev advokat Zoran Piperović dao je izjavu medijima, u kojoj je objasnio da SDT u zahtjevu za određivanje pritvora navodi da su cigarete švercovane "na neutvrđen način". 

"Znao sam da će Tužilastvo za Mijajlovića da zatraži pritvor po sva četiri osnova. Stavilo je tačku jedan, dva tri i četiri, a po meni ne postoji razloga ni za jednu.

Prvo, što se tiče bjekstva - Mijajlović zna da Abazović već tri godine govori da je najveći švercer svega i svačega i da je htio, mogao je da pobjegne da se više nikad ne vrati u Crnu Goru.

On je imao povratnu kartu, trebalo je da otputuje u inostranstvo juče i imao je povratnu kartu za 3. mart. Mogu to da preuzmu kao dokaz, da sudija zna da nema namjeru da bježi i, da je htio da pobjegne, imao je kad za ovih 20 godina.

Druga stvar, stavili su da može da utiče na saučesnike za koje država ne zna ko su i na kojoj su adresi, pa sam postavio pitanje kako može da utiče na nekoga za koga ni država sama ni predlagač pritvora ne zna đe živi i ko su ti ljudi? Uostalom, Apelacioni sud je zauzeo stav da se ne može uticati na nepoznate saučesnike i da je država dužna da identifikuje ko su, šta su, đe su, pa onda da vidi da li će neko lice na njega da utiče. Što se tiče tačke 4, kada se ona slijedi, to je isto kao da vas osude. Tu se otprilike kaže zaprijećenost kazne je od 3-15 godina, biće osuđen pa neka...

I glavna stvar- nema cigara. Ne postoje cigari. Sve što je dato da je urađeno piše "na neutvrđeni način". Pa kada utvrde način, a trebalo bi da utvrde način, možemo da govorimo o pritvoru. Ako me pitate hoće li biti određen pritvor, ja ću da vam kažem hoće, jer sve i da neće, takva je medijska tortura i takav pritisak da bih se i ja, da sam na mjestu Suzane Mugoše, uplašio pa bih mu možda i ja odredio pritvor, da na mene ne krenu svi živi po Crnoj Gori. Ako govorimo čisto pravno i čisto zanatski, tačno je ono što vam sada ja kažem", kazao je Piperović.

On je naveo da je Mijajlović pred istražnom sutkinjom Mugošom kazao "Da sam htio da pobjegnem, a znam šta mi pojedini misle, mogao sam. Pošto nijesam kriv i nikome ništa nijesam dužan, ja sam tu. Kupio sam kartu, trebao sam da se vratim 04.03, evo nijesam pošao", kao i "Ako su htjeli da me uhapse, mogli su da me uhapse na bilo kojem mjestu ili su mogli da me zovu, ja bih došao u policiju. Oni su mene uhapsili ispred škole u društvu sina od četiri godine i sina od osam godina i pored još mnogo djece što, priznaćete, nije nimalo viteški i ljudski". 

Piperović naglašava da je Mijajlović uhapšen pred sinovima od četiri i osam godina i pred ostalom školskom djecom, koja su dovoljno odrasla da shvate šta se dešava. Dalje navodi zbog čega nije ranije govorio o tom detalju:

"Ja sam siguran da su oni Mijajlovića zvali da bi on došao. Prosto mislio sam da će reći "evo zamagljuju priču sa detaljima koji nisu bitni", a ja vam kažem da vam i to govori o nečemu, znači, možete ga uhapsiti u hotelu Podgorica, na radnom mjestu, uveče u sali pred košarkašima, vi ste izabrali kad se završava nastava i kad on čeka ispred škole djecu i kad prihvata djecu u tom trenu da ga policija liši slobode. Ako me pita neko da li je to neko namjerno uradio, reći ću vam - namjerno je.

Šta imate od toga da se žalite ombudsmanu, pa pogledajte današnju štampu, govorim i o djeci, valjda će da čita neko što je danas pisano. Niko nije ratovao sa državom, niko nema namjeru da ratuje sa državom, biće onako kako država kaže. Mi ne sumnjamo da će tužilaštvo koje sačinjavaju sami profesionalci, bez namjere da nekome podilazim nego ozbiljno kažem, nema potrebe da im iko sa strane soli šta treba da rade ili da dosoljavaju, a to se radi evo već tri dana brutalno. Ali vjerujem da će ovo jednog dana da prestane. Dakle, niko ne treba da neodgovora ako je zaslužio da odgovara, ja to ne sugerišem. Sugerišem samo minimum razuma, minimum objektivnosti, minimum neke osnovane sumnje kad nešto pokrene". 

Piperović je kazao i da će podnijeti žalbu ukoliko Mijajloviću bude određen pritvor, ali da ne očekuje da ona bude prihvaćena. 

"Da li mislite da će neko da pogleda žalbu? Neće. Hoću li se žaliti, hoću, hoće li je čitati, neće, ili će dati taj koji dobije nekom pripravniku koji će tipski da napiše dvije izjave i da kaže da se žalba odbija", zaključio je Mijajlovićev advokat.  

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR