23 °

max 36 ° / min 22 °

Ponedjeljak

22.07.

36° / 22°

Utorak

23.07.

37° / 23°

Srijeda

24.07.

37° / 21°

Četvrtak

25.07.

33° / 21°

Petak

26.07.

34° / 20°

Subota

27.07.

37° / 20°

Nedjelja

28.07.

39° / 23°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Službenici Specijalnog policijskog tima satima saslušavali ljekare koji liječe Katnića i Veljovića

Izvor: PR Centar/gov.me

Hronika

Comments 7

Službenici Specijalnog policijskog tima satima saslušavali ljekare koji liječe Katnića i Veljovića

Izvor: Pobjeda

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Marija Žižić (Pobjeda)

Inspektori Specijalnog policijskog odjeljenja saslušavali su prije dva dana više sati izvršnu direktoricu privatne ordinacije Moj Lab doktoricu Najdanu Gligorović-Barhanović u vezi sa liječenjem i intervencijom koju je u toj ustanovi prošlog petka imao bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić – potvrđeno je Pobjedi iz više izvora.

Službenici Specijalnog policijskog tima osim Gligorović- Barhanović saslušali su i ljekare Uprave za izvršenje krivičnih sankcija koji su potpisali prijedlog za intervenciju koja je obavljena u toj privatnoj klinici.

Prema informacijama našeg lista, inspektori Specijalnog policijskog tima, kojim rukovodi Predrag Šuković, uzeli su i medicinsku dokumentaciju Milivoja Katnića, valjda da bi provjerili kako je liječnički tretiran, iako unutar SPO ne postoji stručnjak koji bi obavio vještačenje?!

PRESEDAN

Katnić je prošlog petka imao hiruršku intervenciju zbog zdravstvenog stanja koje je bilo narušeno dvomjesečnim štrajkom glađu. On je na lični zahtjev u srijedu sproveden u Istražni zatvor, iako je preporuka ljekara bila da ostane još sedam dana na bolničkom liječenju.

Specijalno policijsko odjeljenje po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, pored ljekara koji su liječili Katnića danima isljeđuje i ljekare koji su zaduženi za liječenje bivšeg direktora Uprave policije Veselina Veljovića koji se, zbog teškog zdravstvenog stanja od 20. maja liječi u Kliničkom centru.

Zbog boravka Veljovića na Klinici za neurologiju izjave su dali direktor Kliničkog centra Aleksandar Radović i više ljekara. Za policiju je, pored ostalog, sporan i boravak Veljovića u posebnoj sobi na Neurološkoj klinici, iako je praksa da se pritvorenici i zatvorenici smještaju, kad god je to izvodljivo, u posebne prostorije, odvojeno od ostalih pacijenata.

Ispitivanje doktora na okolnosti liječenja pritvorenih osoba nezabilježen je presedan. To je specifična vrsta pritiska na ljekare i medicinsko osoblje u cilju ograničavanja prava na medicinsku zaštitu pritvorenim osobama.

Kakve veze procedura liječenja Veljovića i Katnića - a posebno ispitivanje postupaka ljudi koji su ih liječili - mogu imati sa krivičnim djelima koja im se stavljaju na teret, a koja su se, prema navodima iz istrage, dešavala godinama ranije? I na ova pitanja javnost će ostati uskraćenja a očigledno je da je u pitanju specifičan vid pritiska koji u krajnjem može uticati na zdravstveno stanje Katnića i Veljovića.

PRITISAK

Branilac Veljovića, advokat Mihailo Volkov upozorio je ranije u izjavi za Pobjedu, da je stanje u državi zabrinjavajuće kada smo došli u situaciju da se policija počela baviti medicinom i uslovima liječenja pacijenata, da saslušavaju ljekare Kliničkog centra na okolnosti smještaja i liječenja njegovog branjenika.

- Da li nadležni organi smatraju da i Veselin Veljović ima pravo na život i zdravstvenu zaštitu i da su ta prava zajamčena Ustavom. Ovo je klasičan pritisak na ljekare i medicinsko osoblje Kliničkog centra kako bi se Veljoviću promijenio zdravstveni tretman. Hoće li uspjeti u tome vidjećemo, ali će svakako oni koji vrše pritisak nositi i odgovornost ako zbog promjene režima liječenja, usljed pritiska, dođe do daljeg narušavanja zdravlja Veselina Veljovića - naglasio je Volkov.

On upozorava da je život Veselina Veljovića ugrožen.

OPTUŽBE

Veljović je uhapšen 24. jula 2023. godine pod sumnjom da je 2020. postao član kriminalne organizacije koju je 2018. formirao Aleksandar Mrkić radi šverca cigareta. On je od tada u pritvoru. Mrkić je u bjekstvu.

Veljović je zbog teškog zdravstvenog stanja 20. maja prevezen u Klinički centar Crne Gore.

Podsjećamo, bivši glavni specijalni tužilac se od 14. aprila nalazi u UIKS-u zbog optužbi da je bio član kriminalne organizacije koju je formirao bivši visoki policijski funkcioner Zoran Lazović a čiji su članovi, prema navodima iz naredbe za istragu, postali bivši specijalni tužilac Saša Čađenović i Lazovićev sin Petar Lazović a „s ciljem da bi radili za vođu kavačkog kriminalnog klana Radoja Zvicera“. Lazović i Katnić sumnjiče se i za nezakonito skidanje zabrane ulaska u Crnu Goru srpskim kriminalcima Veljku Belivuku i njegovom bliskom saradniku Marku Miljkoviću, te i za neoptuženje Novljanina Duška Roganovića, koji je, prema evidencijama bezbjednosnog sektora, jedan od visokorangiranih članova kavačke grupe.

Pritvoreni Katnić od početka tvrdi da je proces protiv njega politički motivisan i montiran. On je u pismima upućenim Pobjedi ukazao glavnom specijalnom tužiocu Novoviću na, kako je naveo, brojne zloupotrebe postupajućeg specijalnog tužioca Miloša Šoškića. Katnić je predočio Novoviću da mu Šoškić krši zagarantovana prava od početka istrage. Ni na jednu Katnićevu primjedbu do danas nije bilo reakcije glavnog specijalnog tužioca.

Komentari (7)

POŠALJI KOMENTAR

Rajka

@STacno diskreciono pravo ljekara da ne smiju odavati tajnu dokumentaciju o bolesti pacijenta izuzev porodici,Ali u ovo m slucaju Sve transparentno.

Sa strane

3. Ljekarska tajna je, pravno gledano, istovremeno i profesionalna i službena tajna, jer bi njeno saopštavanje moglo da donese štetu pacijentu, ali i njegovoj porodici.

Sa strane

2. Pod povjerljivim podacima podrazumijevaju se ne samo dijagnoza i zdravstveno stanje, već i razlog i dužina boravaka pacijenta u zdravstvenoj ustanovi. Ljekar je dužan da u potpunosti čuva tajnu o svemu što bi mogao saznati iz istoriji bolesti pacijenta, i njegove porodice i posle njegove smrti.