15 °

max 21 ° / min 15 °

Petak

05.06.

21° / 15°

Subota

06.06.

24° / 16°

Nedjelja

07.06.

25° / 17°

Ponedjeljak

08.06.

26° / 17°

Utorak

09.06.

27° / 17°

Srijeda

10.06.

28° / 17°

Četvrtak

11.06.

27° / 18°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vođa paravojnih „Belih orlova” glavni govornik na proslavi SPC

Religija

Tag Gallery
Comments 11

Autor: Antena M

  • Viber

Vođa paravojnih „Belih orlova” glavni govornik na proslavi SPC

Piše: Vladimir Jovanović

Śutra, nakon „večernje službe u 18 sati u Manastru Podlastva sa dočekom patrijarha srpskoga Irineja”, održaće se svečena akademija na kojoj će govoriti Dragoslav Bokan – objavila je „Svetigora”, glasilo Mitropolije crnogorsko-primorske SPC.

Bokan, rođen 1961. u Beogradu, očevim porijeklom iz Like u Hrvatskoj, diplomirao je filmsku režiju u Beogradu.

Početkom 1990-ih bio je lider „Belih orlova”, srpske paravojne formacije.

„Beli orlovi” su umiješani u ratne zločine, od kojih su najpoznatiji izvršeni na području sela Lovas (Hrvatska), te u Foči i Višegradu (BiH). Trojicu pripadnika „Belih orlova” osudio je Tribunal u Hagu – Milana Lukića (doživotni zatvor), Sredoja Lukića (30 godina) i Mitra Vaseiljevića (15 godina).

Pripadnici ove formacije su umiješani i u otmicu 19 putnika iz voza 27. februara 1993. na stanici Štrpci kod Prijepolja. Među otetim, kasnije opljačkanim i pobijenim putnicima su i osmorica crnogorskih državljana muslimanske vjeroispovjesti.

Posmrtni ostaci 16 putnika još nijesu pronađeni. U Podgorici i Bijelome Polju postavljeni su spomenici posvećeni žrtvama ovoga zločina.

Bokan se nedavno u autorskome tekstu javno požalio na neostvarenu profesionalnu karijeru – nikad nije režirao igrani film. No, akcenat je stavio na svoj nezadovoljavajući „poslovni” status, navodeći kako ga izbjegava čak i SPC.

„Moje srpstvo oduvek bilo prepreka poslovnoj dimenziji mog života”, napisao je Bokan.

„Recimo, realno uticajni ljudi iz vrha naše Crkve [SPC], gde bi bilo, valjda, i najlogičnije mesto za moje delovanje, skloniji da operativno sarađuju sa ‘mnogo manje kontroverznim’ delatnicima; tako da ja, na primer, nisam bio ni na najširem spisku mogućih scenarista i reditelja svečane proslave osamstogodišnjice autokefalnosti SPC, sad u oktobru, iako su glavna dvojica koordinatora, a arhijereja naše Crkve – obojica bili ili jesu moji dobri poznanici, mnogi bi rekli i prijatelji”.

„Naprosto, i u redovima naše Crkve postoji to sablasno odmicanje od mene u zajedničkim projektima, paradoksalno – uz iskrenu srdačnost i neskriveno poštovanje u našim neformalnim kontaktima”, napisao je Bokan početkom ovoga mjeseca.

Objašnjavajući svoje zasluge, Bokan je napisao: „Učestvovao sam u davanju imena Republici Srpskoj, sa Sonjom Karadžić i Goranom Marićem, po zadatku Velibora Ostojića, tadašnjeg ministra informisanja najnovije srpske države u nastajanju’”.

Takođe, navodi: „Uspeo sam da održim samostalnu dobrovoljačku grupu bez ikakvih „diskretnih“ (ili ma kakvih drugih) kontakata sa Službom državne bezbednosti i da pokažem da je tako nešto ipak moguće”.

„Human Rights Watch” je objavio izvještaj u kome stoji da je Resor državne bezbednosti MUP-a Srbije (sadašnja BIA) „pomagao u organizaciji i naoružavanju ove i drugih paravojnih jedinica”.

Bokanov nedavni apel za „poboljšanje poslovne dimenzije mog života” i „operativnu saradnju” sa SPC, izgleda, naišao je na razumjevanje. U SPC ga promovišu u glavnoga govornika „akademije” na proslavi navodne 800. godišnjice autokefalije SPC – ne u Srbiji (tamo je proslava u oktobru), već sada u Crnoj Gori.

Prema tvrdnjama srpskih medija, „sredinom 1990-ih Bokan u Beogradu otvara kafić ‘Lexington’ i biva hapšen zbog pljačke vlasnika kompanije ‘Yuco’ u selu Bukovcu kod Novog Sada, pod optužbom da je sa grupom ‘saradnika’ oteo oko 240.000 DEM”.

Inače, vijest o Bokanu je na „Svetigori” objavila, kako se predstavila, „mati Akvilina, namjesnica manastira Podlastva”. Ona se preziva Čereković i rodom je iz Novoga Sada.

Ni preostale monahinje u Podlastvi nijesu iz Crne Gore: Doroteja Delić je iz Lopara (BiH), Serafina Stepanić iz Loznice (Srbija), Apolinarija Mitrović (BiH)…

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari (11)

POŠALJI KOMENTAR

Ljubo

Bješe li ono brat Aco jedan od značajnijih ktitora SPC ..a ovamo se tobože vlast i SPC & Co ne slažu , je li ?! Risto , pukovnik Službe , zna kako i koga iz vlasti da drži u šaci ... a i oni njega . Da nije tako , mršaknuli bi odma" i onog magarca što nosi veliko slovo I i ovog zločinca Bokana .

ljubo

@Djuro Vučinić,Pravo u srijedu ! :)

Katunjanin

Nece mnogo vremena proci , kad ce se ovakvi postupci (ne cinjenje ) obiti o glavi onima koji bi ovakve postupke i unizavanje CG i njenih gradjana trebali da onemoguce.Na to ih polozaji na koje se nalaze obavezuju.A Crna Gora ce mozda propatiti ali ce sa odbraniti ka vazda a oni ce sebe ostavit u svesku anti Crnogoraca Mislim da je u danasnje vrijeme nemoguce sakriti istinu i da je sazrela kriticna masa samosvjesti i ponosa Crnogoraca