20 °

max 26 ° / min 8 °

Petak

10.04.

26° / 8°

Subota

11.04.

25° / 13°

Nedjelja

12.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

13.04.

21° / 13°

Utorak

14.04.

17° / 14°

Srijeda

15.04.

19° / 11°

Četvrtak

16.04.

23° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Amfilohije: Nijesam saglasan sa odlukom Sinoda SPC da dodijeli orden Vučiću

Religija

Comments 1

Izvor: mitropolija.com

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Amfilohije: Nijesam saglasan sa odlukom Sinoda SPC da dodijeli orden Vučiću

Potvrđena saznanja Antene M

Mitropolit crnogorski-primorski Amfilohije rekao je danas da nije saglasan sa odlukom Sinoda Srpske pravoslavne crkve (SPC) da orden Svetog Save dodijeli predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i naglasio da  veliki broj arhijereja nije saglasan sa tom odlukom, ali da će je ispoštovati.

Time su potvrđena i saznanja Antene M od prije nekoliko dana da je revolt zbog odlikovanja Vučiću iskazao mitropolit Amfilohije Radović. 

SPC odlikuje Vučića povodom „800. godišnjice autokefalije”. Amfilohije revoltiran?

"Moram to da kažem, što se mene lično tiče, a vjerujem i jedan dobar dio naših arhijereja nijesu time zadovoljni. To je odluka Njegove Svetosti i članova Sinoda, ali, prije svega, ovo nije bila ni prilika za tako nešto. Ovdje je bilo prisutno i ostaje ono što objedinjuje i sjedinjuje i Crkvu i narod“, kazao je Amfilohije.

Objasnio je da je Aleksandar Vučić, kao i svi predsjednici, momentalno i privremeno predsjednik Srbije.

„I to je za poštovanje. Ali on nije predsjednik srpskog naroda. A SPC je ne samo srbijanska. Crkva je žiža sveukupnog našeg naroda u čitavom svijetu. Prema tome, Sabor je takav da ne može da se orijentiše partijski, uz svo poštovanje prema svima i svakome. To je moje mišljenje i mogu da ga kažem javno i otvoreno. I nijesam samo ja koji tako misli. I jedan dobar dio naših arhijereja to isto misli“, precizirao je Mitropolit crnogorsko-primorski.

Dodao je da je „jedan dobar dio episkopa“ predložio da u sklopu ovog sabranja arhijereja povodom proslave 800 godina autokefalnosti bude i jesenje zasijedanje Svetog arhijerejskog sabora SPC.

„To je predviđeno i na saboru u maju mjesecu – da bude jesenji sabor koji bi bio posvećen prosveti. E sad, naravno, od tada do danas se nametnulo još toliko životnih tema koje su teme upravo za sabor. I jedan broj naših episkopa to je i predložio. Sad ćemo vidjeti kako će to biti. I za vrijeme blaženog spomena Patrijarha Germana, na 750. godišnjicu autokefalnosti, bio je vanredni sabor, pa zašto ne bi i sada bio“, rekao je on.

Na pitanje šta će poručiti srpskom narodu na Kosovu, Amfilohije je rekao da taj narod on cjeliva.

„On čuva svoju dušu, svoje biće, svoju djecu, čuva ćivote svetih arhiepiskopa pećkih, čuva ćivot Svetoga kralja, ostaje vjeran Svetome kralju Stefanu Dečanskom i, naravno, Lazaru Kosovskom. To je najbolji dio našeg naroda. I nadamo se da će on izdržati i ovo raspeće. Bog neka ga blagoslovi i umnoži“, poručio je on.

Mitropolit Amfilohije je rekao da danas u srpskom narodu postoje i intelektualci koji kosovski zavjet nazivaju mitologijom.

„Ne znam da li sadašnji predsjednik tako misli. Mitologija – to znači da je Sveti Stefan Dečanski mit, arhiepiskopi pećki su mit, car Lazar je mit, i njegovo žrtvovanje za vjeru i otačastvo i žrtvovanje ovoga naroda, njegovo nošenje Časnoga Krsta Hristovoga osam vjekova… Je li to mit ili je to iskonsko životno opredjeljenje jednog naroda. To je ono čime je ovaj narod sebe upisao među zrele istorijske narode. On time opstaje među njima i opstaće blagodareći onome što nazivamo kosovskim zavjetom“, istakao je  Amfilohije.

Mitropolit Amfilohije je objasnio zašto patrijarh Irinej nije došao u Pećku patrijaršiju.

„Starac je, devedest godina… I hvala Bogu da je bio juče u Žiči. I ja sam izuzetno blagodaran, i cijela Crna Gora, što je bio kod nas u Grblju. I on je shvatio, kad je bio u Grblju, kolika je ogromna ljubav postoji prema njemu kao Patrijarhu srpskom u Crnoj Gori. Vlast crnogorska sad ide nekim svojim putevima, ali Crna Gora Svetog Jovana Vladimira, Crna Gora Balšića i Crnojevića, Crna Gora Petrovića posebno, zna se gdje je bila i kojim putem je hodila. I danas ona nastavlja taj svoj put i prirodno je posebno vezana za Pećku patrijaršiju“, kazao je  Amfilohije.

Kazao je da ćivoti svetih arhiepiskopa pećkih i mošti Svetoga kralja Stefana Dečanskog svjedoče da smo i kao Crkva i kao narod na Kosovu prisutni vjekovima.

„I da smo i danas prisutni ništa manje i da ćemo biti prisutni, ja sam uvjeren, i narednih osam vjekova. A poslije kako Bog bude htio“, poručio je Mitropolit Amfilohije.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Hiper Realista

Amfi ko tebe što pita u SPC, ti ćeš vazda biti za sve njih Crnogorac kojega će voljeti dok im budeš trebao. Prvom prilikom kad shvate da su izgubili moć u CG beciće te kao ošporkani toalet papir i povući vodu iz vodokotlića.