13 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ilarion: „Za dvije godine Vartolomej će promijeniti stav o kanonskoj Crkvi u Crnoj Gori”

Religija

Comments 1

Ilarion: „Za dvije godine Vartolomej će promijeniti stav o kanonskoj Crkvi u Crnoj Gori”

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Vladimir Jovanović

Carigradski patrijarh Vartolomej koristi politiku dvostrukih standarda, podržavajući ili odbijajući podršku raskolu – kazao je Ilarion Alfejev, mitropolit, predśedavajući Odjeljenja za vanjske crkvene veze Moskovske patrijaršije.

Prema njegovoj ocjeni, „Vartolomej je podržavao kanonsku Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) u Crnoj Gori, distancirajući se od tamošnjega raskola”.

„Ali, Vartolomej je podržao ukrajinski raskol izdajući im tomos o autokefaliji i odbijajući da se stavi na stranu kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije”, rekao je Ilarion za TV „Россия 24”.

„Ne treba se previše oslanjati na riječ patrijarha Vartolomeja, jer često mijenja svoja stanovišta. Ako je 2016. podržavao kanonsku Ukrajinsku crkvu Moskovske patrijaršije, već 2018. dao je prednost ukrajinskim raskolnicima”.

„Stoga je moguće da za dvije godine Vartolomej promijeni svoje stavove o Crkvi u Crnoj Gori”, tvrdi Ilarion Alfejev.

I više drugih ruskih relevantnih izvora saopštili su proteklih neđelja slične procjene.

Dr Ala Jarošinska, ekspert za Balkan:

„Dakle, dobijanje tomosa iz Carigrada [za Crkvu Crne Goe], samo je pitanje vremena. Jer je malo vjerovatno da će prozapadni crnogorski političari to pitanje riješiti sami. Glavna stvar u ovoj igri nijesu, naravno, vjerski motivi, već politički. Nema sumnje da je ova šahovska igra između Crne Gore i Srbije, ako je suditi po Zapadu, već odavno zaključena. Podgorica je napravila prvi potez, drugi se očekuje na obalama Bosfora. A osuda Ruske pravoslavne crkve u Crnoj Gori ne može pomoći Beogradu u njegovome političkome i crkvenome sporu, već, naprotiv, nanijeti štetu”.

Ruska agencija „Росбалт”: CRNA GORA DOBIJA TOMOS IZ CARIGRADA, TO JE PITANJE VREMENA

„Религия сегодня” je objavila da zahtjevi za obnovom autokefalije u Crnoj Gori nijesu nikakav presedan, jer se istorija ponavlja.

„Религия сегодня”: Crna Gora imala AUTOKEFALNU Mitropoliju, SPC osnovana 1918!

Valerij Aleksejev, predśednik Fonda Jedinstva pravoslavnih naroda, čiji je predśedavajući Nadzornoga odbora ruski patrijarh Kiril, kazao je:

„Na žalost, Carigradski Patrijarh nema jasno izražen stav o kontroverznome zakonu koji je usvojen u Podgorici. Mada znamo da je on obećao da će podržati kanonsku Crkvu u Crnoj Gori, u stvari, ta podrška nije pružena”. Dodao je da je „Carigradska patrijaršija lišila podrške SPC u Crnoj Gori, inače kontroverzni zakon o crkvama ne bi bio usvojen” i da u Crnoj Gori, „do neke mjere”, kaže Aleksejev, „i Fanar ima neke svoje interese" – o čemu se, konkretno radi, nije saopštio.

„РИА Новости”: Vaseljenska patrijaršija uskratila podršku Srpskoj crkvi u Crnoj Gori

Ruski vjerski anlitičar Aleksej Smirnov tvrdi da se odluka vaseljenskoga patrijarha Vartolomeja da dodijeli autokefaliju, kako kaže, „raskolničkoj crkvenoj strukturi u Crnoj Gori, ne može se isključiti”. 

„Čak i ako patrijarh Vartolomej danas odbija ovu mogućnost, ko će dati garanciju da śutra neće promijeniti svoje mišljenje i zauzeti drugačije stajalište, kao što je to već bio slučaj u Ukrajini”, kaže Smirnov.

„Naročito, zato što se između njegovih optužbi protiv Ruske može povući paralela. Vartolomej je, naime, rekao da Ruska crkva ništa nije uradila 30 godina u cilju prevazilaženja raskola u Ukrajini. Śutra može isto reći i Srpskoj crkvi“.

Nema garancija da Vartolomej neće priznati autokefaliju Crkvi u Crnoj Gori

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Grbalj

Naravno kad se steknu uslovi jer sada ima preko 1700 Amfilohijevih ratnika u crnom, mora se taj broj smanjiti pa cemo se onda vratit na staro kao sto je bilo u vrijeme nasih pradjedovo Crnogorska Pravoslana Crkva!