8 °

max 16 ° / min 7 °

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 17°

Četvrtak

02.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
COVID-19: Umro arhimandrit iz Kijevsko-pečerske lavre, epidemija se širi među ruskim sveštenstvom

Religija

Tag Video
Comments 3

COVID-19: Umro arhimandrit iz Kijevsko-pečerske lavre, epidemija se širi među ruskim sveštenstvom

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Vladimir Jovanović

U Kijevu je potvrđena smrt arhimandrita Nektarija Kovaljenka (73) iz Kijevsko-pečerske lavre, poznatoga svetilišta, kojim upravlja ogranak Moskovske patrijaršije u Ukrajini pod rukovodstvom mitropolita Onufrija Berezovskoga (UPC-MP).

Kovaljenko je bio zaražen koronavirusom. „Od iste infekcije je umro i jerođakon Naum Fedjakin (47) iz iste bratije”, navodi „Українська правда”.

Lavra je postala žarište masovne infekcije. „Ukupno, u Lavri je već više od 90 potvrđenih slučajeva zaraženih koronavirusom”, saopštio je Vitalij Kličko, gradonačelnik Kijeva.

Juče je dostignut crni rekord – od ukupno 79 testiranjem utvrđenih slučajeva koronainfekcije u Kijevu, njih čak 63 su iz Kijevsko-pečerske lavre. Kličko je rekao da će „grad poslati mobilne aparate i medicinski tim u Lavru kako bi uzeli uzorke za PCR testiranje!”

„Moramo imati stvarnu sliku žarišta bolesti", citira ga ukrajinski portal „Дело”.

Kličko je juče u vanrednome TV obraćanju takođe naglasio da je Kijevsko-pečerska lavra stavljena u potpuni karantin odlukom odbora za vanredne situacije Kijeva i da će za sprovođenje te odluke biti zadužene policijske snage.

Kako smo ranije javili, hospitalizovan je zbog korone i nastojatelj (upravitelj) Kijevsko-pečerske lavre, Pavel Lebid, mitropolit višgorodski i černobiljski UPC-MP, poznat po luksuznome životu, proruskim stavovima i ekscentričnim izjavama.

Posljednja u nizu je bila svega prije par dana, kada je, epidemiji uprkos, Pavel pozivao vjernike: „Ničega se ne bojte. Molite se, pričešćujte se, pričešćujte đecu. Bez obzira jeste li stariji, ili mlađi – svi dođite u hram”.

Epidemija među ruskim monasima – hospitalizovan i mitropolit koji je pozivao na masovno pričešće

Ukrajinski novinar Vladimir Meljnik juče na portalu „РИСУ”piše:

„Pavel je optuživao državne vlasti zbog karantinskih mjera i pozivao vjernike da se one i uopšte epidemija – ignorišu. Na rezultat se nije dugo čekalo. Pavel i nekoliko desetina monaha je zaraženo koronavirusom, Lavra je munjevito kontaminirana virusom, a sâm manastir postao je jedno od središta epidemije u Ukrajini. Pojavila se i prva ljudska žrtva Pavelovih bezumlja – arhimandrit Nektarij”.

„Tako se Pavel od budale pretvorio u ubicu”, ocjenjuje Meljnik. „A koliko će još smrti biti na Pavelovoj savjesti - poznatih i (ili) nama nepoznatih, onih jadnih ljudi koji su nosili virus iz Lavre do svojih domova, ubili sebe ili nekoga od svojih bližnjih – to samo Bog zna”.

U međuvremenu, Ruska crkva je, po naredbi državnih sanitarnih vlasti, od juče zatvorila sve hramove za vjernike u Moskvi i Podmoskovlju, najranije do 19. aprila, sa mogućim neograničenim produžetkom perioda karantina.

Ruska crkva: ZATVARAMO HRAMOVE ZA VJERNIKE U MOSKVI

Prethodni apeli iz Ruske crkve vjernicima da ne dolaze u hramove nijesu dali očekivane rezultate.

„Samoograničenje vjernikâ Ruske crkve u pośećivanju hramova je manifestacija njihove poslušnosti jererarhiji i zabrinutosti za svoje komšije, a ignorisanje preventivnih i higijenskih mjera može ih učiniti zločincima”, apelovao je episkop zvenigorodski Pitirim Tvorogov, rektor Moskovske duhovne akademije.

Klinika Moskovske patrijaršije u međuvremenu sprovodi testiranja na koronavirus za oko 2.000 monaha i monahinja u Moskvi, aglomeraciji koju naseljeva oko 12,6 miliona stanovnika.

KORONA: Ruske crkvene vlasti testiraju oko 2.000 monaha u Moskvi

Dosad najmanje 18 sveštenika u Moskvi ima teži oblik koronavirusne infekcije, javili su ruski mediji.

 

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Anagustum

Šta je bilo koji djavo? Mora da su ovi u lavri ostali bez tamjana?! Srbski popovi i njihov menadzer Risto odje kod nas pokušavaju danina da ponove ovaj scenario Pavela Lebeda i Pečarkse lavre, ama ih policija i Veljović inzvaredno čuvaju od samih sebe. I na kraju će ih SPC dobro naružiti/ispljuvati.

mrkoje

„Tako se Pavel od budale pretvorio u ubicu”, .....................pomislih na neke ovdašnje ...ništa jezgrovitije ne pročitah

Tajfun

Pavel je Ristov brat,trebalo bi i njega i Rista u zatvor,po kratkom postupku.