25 °

max 31 ° / min 19 °

Nedjelja

20.09.

31° / 19°

Ponedjeljak

21.09.

31° / 19°

Utorak

22.09.

27° / 21°

Srijeda

23.09.

23° / 22°

Četvrtak

24.09.

26° / 21°

Petak

25.09.

26° / 22°

Subota

26.09.

26° / 21°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Država CG nema pravo da obnovi autokefalnu Crkvu? U tom slučaju, Rusija neka opozove svoju autokefaliju!

Religija

Comments 2

Autor: Antena M

  • Viber

Država CG nema pravo da obnovi autokefalnu Crkvu? U tom slučaju, Rusija neka opozove svoju autokefaliju!

Piše: Vladimir Jovanović

Ako je tačno ono što mitropolit Ilarion Alfejev kaže kako bi napao političke vlasti Crne Gore, onda se sve postojeće autokefalije moraju odmah opozvati, počevši od one u Moskvi, jer su sve one odobrene isključivo poslije inicijativâ i pritisaka od strane raznih državnih vlasti – napisao je arhimandrit Romanos Anastasiadis, klirik Vaseljenske patrijaršije i veoma uticajan komentator prilika u Istočno-pravoslavnoj crkvi.

Mitropolit Ilarion Alfejev (54), najbliži saradnik patrijarha Rusije i predśedavajući Odeljenja za vanjske crkvene veze Sinoda Moskovske patrijaršije, koji je prije rukopoloženja školovan za kompozitora – pijanistu, obraćajući se 2. avgusta „internet-litijom” SPC u Crnoj Gori je kazao:

„I kada političari govore da moraju stvoriti svoju Crnogorsku pravoslavnu crkvu, odvojivši je od SPC, mi se sa tim ne možemo složiti. Zato što je Crkva ustrojena tako da ona samostalno treba da rješava svoja pitanja, a ne mogu crkvena pitanja rješavati političari. Političari treba da se bave diplomatskim pitanjima, da se brinu o socijalnoj sigurnosti stanovništva. A miješati se u unutrašnja pitanja Crkve, u crkveno ustrojstvo, političari ne bi smjeli”.

.

Komentarišući ovakve tvrdnje, arhimandrit Romanos piše da je „izjava mitropolita Ilariona još jedan nemoralan pokušaj Moskve da se imperijalistički umiješa u unutrašnje stvari druge nezavisne države”, kao i da Ilarion „dokazuje oskudnost bogoslovskih i eklisioloških znanja vođâ Ruske crkve”.

Nastojanja državnih vlasti u Crnoj Gori da ustroje autokefalnu Crkvu, nijesu ništa neuobičajeno za tradiciju Istočno-pravoslavne crkve.
Kanonsko pravo utvrđuje mjesto i ulogu države u vanjskim crkvenim poslovima, uključujući i poslove oko ustrojavanja pomjesne autokefalije. Crkva državu smatra – ustanovom Božanskoga porijekla, a drevni kanonski poredak nalaže podudarnost državnih i crkvenih granica.

Prema arhimandritu Romanosu, nikad neka od pomjesnih crkava, bez učešća državnih vlasti, nije dobila tomos o autokefaliji.

„Ne postoji autokefalija koja se daje iz čisto crkvenih, bogoslovskih i duhovnih razloga. Nijedna autokefalija ne služi misiji spasenja Crkve, to nije razlog zašto su ih rukovodstvâ nezavisnih država tražila, a neka priznanja autokefalija su uslijedila nakon neregularnih i nasilnih rascijepa pomjesnih crkava (npr. Moskovske, Grčke, Bugarske). Jedini razlog zbog kojeg su kraljevi i vladari narodâ htjeli nezavisnu Crkvu na svome području bio je čisto politički, nacionalni i nimalo duhovni ili teološki”.

„Na sve ove zahtijeve”, navodi otac Romanos, „Vaseljenska patrijaršija – majka Crkva svih crkava, odgovorila je samostalnom izvršnom odlukom, bez ikakva sastanka sa drugim crkvama, sabranja ili ’dozvole’ – odobrivši tomose o autokefaliji, i stvarajući sve najnovije pomjesne crkve, koje još nijesu potvrđene od Vaseljenskih sabora”.

„Dakle, ako mitropolit Ilarion tako snažno proklinje volju crnogorskih političkih vlasti da imaju Pravoslavnu crkvu nezavisnu od etnofiletističkih uticaja Srpske pravoslavne crkve, što narušava nacionalnu nezavisnost i suverenitet Crne Gore, tada bi Ruska crkva trebalo da bude pravi primjer: da se odrekne svoje nezavisnosti i vrati se pod direktnu jurisdikciju Vaseljenske patrijaršije – tu je pripadala sve dok ruske vlasti nijesu zatražile svoju crkvenu nezavisnost”.

U posljednje vrijeme Ilarion Alfejev je više puta komentarisao crkveno pitanje u Crnoj Gori, pokušavajući, između ostaloga, da konfabulira činjenice da je Ruska crkva do 1918. priznavala kanonsku autokefaliju Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi.

Ilarion je 2011. boravio u Crnoj Gori u pokušaju da posreduje u regulisanju odnosa SPC i države Crne Gore.

„Očigledno je da problem koji su se nakupili u crkveno-državnim odnosima u Crnoj Gori moraju biti rješavani između vlasti suverene crnogorske države i predstavnikâ SPC tokom strpljivoga dijaloga sa puno uzajamne pažnje i strpljenja”, rekao je tada Ilarion.

On je proljetos čestitao Vaskrs predśedniku Crne Gore Milu Đuaknoviću. „Molim Vas da prihvatite srdačne čestitke za Vaskrs i moje pozdrave koje šaljem riječima vječne radosti: Hristos voskrese... Dijeleći sa Vama radost Hristova vaskrsnuća, želim Vam dobro zdravlje, pomoć od Gospoda i blagosiljam uspjeh u Vašem radu i službi“, navedeno je u čestitki.

 

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Miloš

Da vam saopštim važnu vijest: može se cijeli svijet obrnuti na glavu, ali će u dogledno vrijeme biti vraćena autokefalnost CRNOGORSKOJ PRAVOSLAVNOJ CRKVI! Ne može se vječno ići protiv Božije volje. Od kako je ukinuta, sve nam naopako ide.

Lili

Bog da poživi ovog arhimandrita, vazda oponira napadačima Crne Gore. Svi znaju da CG ima pravo na CPC, sad je najbitnija uloga vlasti, da koliko toliko razmontira drzavu u drzavi i napravi prostor za narod crnogorski...