22 °

max 22 ° / min 13 °

Utorak

07.05.

22° / 13°

Srijeda

08.05.

23° / 14°

Četvrtak

09.05.

21° / 14°

Petak

10.05.

22° / 13°

Subota

11.05.

21° / 11°

Nedjelja

12.05.

21° / 13°

Ponedjeljak

13.05.

21° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Oskrnavljena grobnica mitropolita Arsenija Plamenca!

Religija

Tag VideoTag Gallery
Comments 27

Oskrnavljena grobnica mitropolita Arsenija Plamenca!

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Vladimir Jovanović

U Brčelima (Crmnica) oskrnavljena je i oštećena grobnica mitropolita Arsenija Plamenca, drugog poglavara od 1766. obnovljene autokefalne Crnogorske pravoslavne crkve.

Gornji manastir u Brčelima nalazi se sada pod kontrolom Srpske pravoslavne crkve – Mitropolije crnogorsko-primorske.

Prema nezvaničnim saznanjima, oštećenje grobnice počivšega vladike Arsenija počinilo je sveštenstvo SPC, koje je predvodio Jovan Plamenac, paroh iz Bara.

Oštećenje grobnice Arsenija Plamenca, kako saznajemo, izazvalo je tenzije među mještanima i došlo je do žučne rasprave.

Paroh Jovan Plamenac danas je u prostorijama manastira o tome razgovarao s grupom mještana.

On je cio tok razgovora snimao telefonom. Mještanima je saopštio: “To su kosti mog pretka, mogu da radim s njima šta hoću!!!”

Monahinje su prethodno diskretno kazale grupi mještana da su i one protivne povredi grobnice vladike Arsenija, ali da se ništa ne pitaju.

Plamenac je jedan od brojnih sveštenika SPC bez redovnih bogoslovskih škola. On je nesvršeni student astronomije, potom dopisnik uglavnom beogradskih redakcija. Rukopoložen za sveštenika u svojoj 53. godini.

Manastir u Gornjim Brčelima podigao je vladika Danilo Šćepčev Petrović-Njegoš. U narodu je poznat kao “Manastir Petrovića”.

Prema važećim zakonima, taj Manastir je i zaštićeni spomenik kulture.  Uz to, povreda grobnoga mjesta je – krivično djelo.

Blažene uspomene vladika crnogorski Arsenije Plamenac porijeklom je iz crmničkoga plemena Boljevića, koje je ranije već dalo jednoga crnogorskoga mitropolita, Arsenijeva rođaka – Rufima III Boljevića.

Arsenije je najstariji sin popa Raiča, plemenskoga prvaka iz prve polovine 18. vijeka, savremenika vladike Danila Petrovića-Njegoša. Takođe, Arsenije je sestrić mitropolita Save Petrovića-Njegoša i brat serdara Mojaša. Pred zavladičenje imao je čin igumana.

Za episkopa je Arsenije naimenovan i hirotonisan odlukom mitropolita crnogorskoga vladike Save. Arsenija su zavladičili Sava i njegov tadašnji vikarni arhijerej Vasilije Brkić (bivši pećki arhiepiskop), najkasnije 1767. godine.

To je prvo samostalno vladičansko posvećenje u obnovljenoj autokefalnoj Crnogorskoj crkvi. Nakon toga, jedno vrijeme, naša Crkva je de facto imala Sinod – trojicu vladika.

Arsenije je imao katedru u Gornjim Brčelima.

Po upokojenju Savinom, Arsenije je od 1781. poglavar naše autokefalne Crkve. Još za života, vjerovatno po želji mitropolita Save, potvrdio je arhimandrita Petra I Petrovića-Njegoša (Svetoga Petra Cetinjskoga) za svoga prejemnika. Aresnije se upokojio 1784.

Komentari (27)

POŠALJI KOMENTAR

Samo Mi

Uzas jedan. Nema nas. Peticija protiv ministarke http://chng.it/99BRDfVckf

Crnogorka

@Naroz Sudija će vam reći da nema uslova za podizanje optužnice. Po njemu ulazak 200-300 ljudi u kovid centar, nije razlog za podizanje optužnice.

Katarina

Sramno sta smo mi dozvolili! A tek ce da se radi da se sruši sve sto je Crnogorsko! Koliki mozes biti monstrum da devastoras i unistis necije grobno mjesto!