9 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Besparica u Mitropoliji SPC: Ostrog bez prihoda

Religija

Tag Gallery
Comments 16

Besparica u Mitropoliji SPC: Ostrog bez prihoda

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Vladimir Jovanović

Pośećenost Ostroga je počela opadati prethodnih godina, a korona je potpuno dotukla hodočašća. Manastir je finansijski propao. Kasa je prazna – navode srpski izvori.

Ostrogom upravlja Eparhija crnogorsko-primorska SPC. Od priloga, manastir je, prema jednoj javno saopštenoj tvrdnji Amfilohija Radovića, na godišnjem nivou imao oko 2,6 miliona eura.

Tvrdi se da je to samo dio stvarnih prihoda koji se slivao u kasu. Iz Patrijaršije u Beogradu sumnjaju da je stvarni prihod veći. I da su finansijski izvještaji prethodnih godina dostavljani Arhijerejskome saboru možda predočeni na taj način da bi Mitropolija crnogorsko-primorska plaćala manji obavezni procenat kasi Patrijaršije SPC.

Račune eparhijâ SPC u Crnoj Gori kontroliše Patrijaršijski upravni odbor SPC u Beogradu. Ovaj organ odobrava i za potrebe eparhijâ SPC u Crnoj Gori predračune rashoda i prihoda i završne račune. Takođe odobrava i eparhijski razrez prinosa od crkvenih opština i manastira u Crnoj Gori.

Amfilohije je unutar SPC imao takav uticaj da je bilo isključeno da mu iz Beograda kontrolišu račune i da mu radi toga na Cetinje i u Ostrog po potrebi šalju svoje naročite izaslanike. Takav uticaj Joanikije nema ni približno.

Posljednje veće priloge Ostrog je imao 12. maja o.g. kada je ceremonijalom načalstvovao Amfilohije. Okupljanje je održano uz asistenciju države i uz korektno poštovanje mjera protiv pandemije. Amfilohije je, ohrabrujući ljude da dođu u manastir, tada izjavio, a povodom opasnosti od korone, da u Ostrogu „postoji vakcina koja je djelovala kroz vjekove”.

Nekoliko mjeseci kasnije, nakon smrti Amfilohija – koji je hospitalizovan upravo zbog korone – iz Beograda je za administratora (v.d.) Eparhije crnogorsko-primorske postavljen episkop budimljansko-nikšićki Joanikije Mićović.

On, tvrdi se, želi da učestvuje u izboru za novoga patrijarha Srpske pravoslavne crkve – taj izbor treba da se održi do kraja februara naredne godine. Alternativno, ako ne prođe, Joanikije misli da mu je sigurno mjesto novoga mitropolita SPC na Cetinju, koga bira Arhijerejski sabor.

Međutim, takvu procjenu ne dijele u Patrijaršiji u Beogradu. Iz tih krugova „dobronamjerno savjetuju vladiku Joanikija da se unaprijed odrekne kandidature za patrijarha i o tome obavijesti Sabor”.

„To bi mu obezbijedilo sigurno mjesto mitropolita u Crnoj Gori”, navodi portal „Vidovdan”, blizak Irineju Buloviću, „sivoj eminenciji” rukovodstva SPC.

„U suprotnome, ukoliko se kandiduje za patrijarha pa to ne postane, ne može se nadati ni da će ga Sabor poslije poraza u trci za patrijaršijski tron birati za mitropolita na Cetinju – posebno ako mu je alternativa mladi vladika Kirilo (Bojović) koji se pokazao kao veoma ozbiljan episkop, odan SPC i njezinome jedinstvu”.

Kirilo Bojović je rođen 1969. u Podgorici, episkop je buenosajreski i južnocentralnoamerički. I ovih dana boravi u Crnoj Gori.

Navodno, „zbog osiromašene eparhije, i pored brojnih imućnih prijatelja, vladika Joanikije raspolaže oskudnim sredstvima za lobiranje za patrijarha”.

Budimljansko-nikšićka eparhija od osnivanja 2001. finansijski zavisi od Amfilohijeve kase, koja se „puni” najviše iz Ostroga. Međutim, sada je i bivša Amfilohijeva kasa otanjila.

Velike novčane mase od „sponzora”, potrošne su na tzv. protesne litije – organizaciju i scenografiju. Stvarno računovodstvo Eparhije crnogorsko-primorske, navodno, više je bilo stvar memorije i odluka Amfilohija, nego napismenih evidencija.

Tvrdi se da je v.d. Joanikije kasu na Cetinju zatekao – u minusu! Naime, ranije smo prenijeli tvrdnju da, nakon smrti Amfilohija, Joanikije „ne može da kontroliše situaciju u Crnoj Gori, ima i problem s minusom u cetinjskoj kasi – vele, upućeni, pare pokradene – a da ne govorimo o ostroškom tamnom vilajetu”.

Joanikije je nedavno boravio u Sremskim Karlovcima, kod Vasilija Vadića, jednoga od rijetkih episkopa u Srbiji koji je protiv Aleksandra Vučića. Eparhija sremska je od bogatijih u SPC. Procjenjuje se da samo od izdavanja velikih poljoprivrednih površina godišnje prihoduje oko 3,6 miliona eura.

„Susret dvojice vladika u Sremskim Karlovcima je bio, po svjedočenju prisutnih, srdačan i prijateljski. Vladika Vasilije sremski je izrazio nadu da će upravo episkop Joanikije biti budući, odnosno naredni, patrijarh SPC”, objavljuje „Vidovdan”.

Vasilije je, tvrdi se, za novac od Joanikije tražio – kontrauslugu:

„Vasilije polaže velike nade u Joanikija, da će ga, kao budući patrijarh, zaštiti pred Saborom SPC zbog, kako se spekuliše u crkvenim krugovima ‘određenih finansijskih malverzacija’ zbog kojih je bivši blagajnik Sremske eparhije osuđen na zatvorsku kaznu, a mnogi u SPC su očekivali i da se Vasilije pozove na odgovornost pred Sinodom i to po službenoj dužnosti”.

Komentari (16)

POŠALJI KOMENTAR

Mira

Potrosio se novac na organizaciju setanja ulicama i na izbore Sad vjenici SPC neka prilozima pomognu svoju crkvu. Malo oni ,malo stranke koje su pomagali a malo Srbija.

Vesna

Bice da su sve potrosili na organizaciju vecera i ruckova za stotinjak verskih dusa po elitnim restoranima Podgorice.

max

A bilo je i troškova,litije,izbori,propaganda...PROBUDI SE CRNA GORO!