Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Farsa u hramu Sv. Save: Biraju patrijarha SPC pod Vučićevim nadzorom

Religija

Tag Gallery
Comments 14

Farsa u hramu Sv. Save: Biraju patrijarha SPC pod Vučićevim nadzorom

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Vladimir Jovanović

Sinod SPC na današnjoj śednici je donio odluku da se Arhijerejski sabor, na kome će 18. februara biti biran novi patrijarh, održi u kripti hrama Svetoga Save u Beogradu – objavila je srpska agencija „Tanjug”.

Na toj lokaciji Srbi će prvi put formalno birati patrijarha. Navodno, to je „zbog epidemiološke situacije”.

Mitriopolit dabrobosanski i mjestobjustitelj (v.d. čuvara) patrijaršijskoga trona SPC Hrizostom Jević je ranije saopštio da su u igri „TRI LOKACIJE za održavanje Sabora – dva mjesta u zadanju Patrijaršije, tu je do sada održavan Sabor, ili u kripti hrama Svetoga Save, što bi bilo prvi put do sada”.

„Crkvene aktuelnosti”, profil na društvenim mrežama koji podržava Grigorija Durića i Joanikija Mićovića u izboru za patrijarha, još juče je objavio da će se Arhijerejski sabor održati u kripti:

„Irinej Bulović i Porfirije Perić čine sve da śutra Sinod usvoji odluku o izmjeni pravilnika izbornoga sabora. To podrazumijeva izbor u kripti hrama pod VIDEO NADZOROM i OZVUČENJEM. Planiraju da EPISKOPE PRIJE SABORA SMJESTE U ISTI HOTEL, SVE POD NADZOROM I OZVUČENJEM”.

Po proceduri, prvo arhijereji, njih četrdesetak s pravom glasa, biraju između sebe tri kandidata, a onda se u finalnome krugu izabrana imena trojice kandidata stavljaju u Jevanđelje iz koga koverat s imenom izvlači monah (iguman ili arhimandrit) iz nekoga manastira.

Jedina SPC u cijeloj Vaseljeni bira svoga poglavara na ovakav način.

„Crkvene aktuelnosti”, međutim, sugerišu da je i taj dio s tri koverte već namješten od strane aparata Aleksandra Vučića, te Irineja Bulovića i ekipe:

„Ako favorit drzave, Porfirije, prođe, KOVERTA u kojoj će stajati njegovo ime na određen način će biti OBILJEŽENA, a izvlačenje će obaviti arhimandrit Jovan Radosavljevic, INTIMUS Irineja Bulovića kod koga godinama živi na dvoru”.

„Planiraju da u prvome krugu prolazi kandidat koji ima 50 odsto plus 1 glas, a u svakome narednome krugu kandidati moraju dobiti 2/3 glasova. Sve da u prvome krugu prođu dvojica ili trojica Vučićevih favorita i da se spriječi izbor svakog episkopa koji nije pod njihovom kontrolom”.

Saopšteno je na istome mjestu i sljedeće: „Ako mislite da će Vučić dozvoliti da bude izabran neko ko nije NJEGOV POSLUŠNIK onda ste vrlo nerealni. Nebitna je tehnika kojom postižu ‘rezultat’. RASKOL je na vidiku i to veoma brzo”.

„Antena M” je ranije objavila kako su se, prilikom izbora patrijarha 2010. godine, pojedini episkopi SPC žalili da su im navodno blokirali mobilne telefone, odnosno da su u zgradi Patrijaršije instalirani ometači, pretpostavljaju i prislušni uređaji.

Uz pomoć jednoga episkopa, „ekipa” – vjeruje se iz BIA – uoči izbornoga sabora diskretno uvedena u zdanje Patrijaršije, „snimila teren unutra i donijela ometače koji su blokirali upotrebu telefona, tako da niko iznutra nije mogao da zove bilo koga napolju, ali niko nije mogao ni da primi poziv”. Prema tvrdnjama objavljenim u Beogradu, „u pitanju su male naprave s antenama, koje su mogle da se sakriju i ispod mantije vladike”.

.

.

Današnje odluke Sinoda SPC izazvale su nova komešanja unutar episkopata.

Srpski medij „Nova S”, blizak Grigoriju Duriću, tvrdi da će arhijereji koji učestvuju u izboru novoga poglavara SPC biti smješteni zajedno – u hotelu „Hilton”!

„Arhijereji koji će učestvovati u izboru po prvi put neće biti smješteni u kelijama, već će ovoga puta na raspolaganju imati LUKSUZNE SOBE u ‘Hiltonu’. U pitanju je, kao što je poznato, jedan od najluksuznijih hotela u prijestonici”.

„GRUPA EPISKOPA je prije nekoliko dana uputila dopis Sinodu u kome PROTESTUJU zbog prijedloga da se Sabor održi van Patrijaršije i da vladike budu smještene u hotelu”, tvrdi „Nova S”.

„Arhijerejski sabor je iznad Sinoda i stoga će tome odlučivati na početku zasijedanja. S druge strane, treba istaći da je episkop dabrobosanski Hrizostom, koji je do izbora patrijarha mjestobjustitelj trona SPC, bio jedini član Sinoda koji je bio protiv toga da se izbor poglavara vrši van Patrijaršije i da se arhijereji smjeste u hotel”.

Komentari (14)

POŠALJI KOMENTAR

Rale

@drago dragović Taj Mali Mokri Lug ima jacu privredu i vise stanovnika od nekog vaseg "veceg" grada.

Rale

@RIŠNJANIN Pa vi ste vec propali. Ekonomski ste 0, nemate svoju crkvu, svoje svestenike, nemate privredu, industriju..a nemate ni vakcine...Srbija je ozbiljna drzava.

Anthropos

Imperija (“srpski svet“) se vraća. Beograd postaje „četvrti Rim“? Imperator Aleksandar Vučić - duhovna inkarnacija Konstantina velikog – urediće svetosavskju Crkvu kao što je to Konstantin učinio na Prvom vaseljenskom saboru u Nikeji (325) sa hrišćanskom? Država ipak može da odlučuje o Crkvi?