11 °

max 15 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

15° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vartolomej u čestitki Porfirija nazvao PATRIJARHOM SRBIJE, a SPC – CRKVOM SRBIJE

Religija

Tag Gallery
Comments 10

Vartolomej u čestitki Porfirija nazvao PATRIJARHOM SRBIJE, a SPC – CRKVOM SRBIJE

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Vladimir Jovanović

Njegova Svesvetost vaseljenski patrijarh Vartolomej uputio je čestitku novoizabranome patrijarhu u Beogradu Porfiriju Periću – objavljeno je u Carigradu.

Uz mnoštvo kurtoaznih i protokolarnih riječi, Vartolomej Srpsku pavoslavnu crkvu (SPC) naziva CRKVOM SRBIJE ( Ἐκκλησίας Σερβίας).

Porfirija, pak, oslovljava PATRIJARHOM SRBIJE (Πατριάρχα Σερβίας).

Službena titula patrijarha po Ustavu SPC, podsjetimo, glasi: Arhiepiskop pećki, Mitropolit beogradsko-karlovački i PATRIJARH SRPSKI.

Vartolomej nije oslovio Porfirija ni sa „Njegova Svetost”, nego za titularni stepen niže – Vaše BLAŽENSTVO tj. BLAŽENJEJŠI (Μακαριώτατε).

Uobičajeno je da se patrijarsi titulišu sa Vaša Svetosti, a titularni niži stepen imaju arhiepiskopi, a nekad i mitropoliti – Vaše Blaženstvo ili Blaženjejši.

Citirajući Sveto pismo, Vartolomej je u čestitki naveo:

„Danas smo ponovo doživjeli scene iz Djela apostolskih, za vrijeme rada vašeg Svetoga sabora, nakon što smo obaviješteni o dostojnom izboru VAŠEGA bogorodnoga BLAŽENSTVA za nasljednika nedavno upokojenoga u Gospoda patrijarha Irineja“.

Inače, Irinej Gavrilović je, slijedeći Ruse, pismom oštro protestovao kod Vartolomeja zbog davanja autokefalije Pravoslavnoj crkvi Ukrajine, kao i perspektive da Carigrad prizna Makedonsku i Crnogorsku pravoslavnu crkvu.

SPC je 2019, dok je Irinej bio patrijarh, odlukom Sinoda, preporučila svom sveštenstvu da, zbog ukrajinske autokefalije, uopšte ne saslužuje sa sveštenstvom Vaseljenske patrijaršije! Arhijerejski sabor, najveći organ upravljanja u SPC, donio je odluku da neće priznati ukrajinsku autokefaliju, etc.

Carigrad je, između dva Vaseljenska sabora, jedina nadležna katedra za priznanje neke nove pomjesne autokefalije, što Rusi, ali i Srbi, na primjeru Ukrajine – osporavaju.

Očigledno aludirajaući na tu problematiku, Vartolomej Porfiriju preporučuje da se drži upravo svetih kanona Crkve:

„Želimo, BLAŽENJEJŠI, sveti brate, da vaše započeto patrijarhovanje bude dugo, nepomućeno, dobrodušno, osvećeno Duhom Svetim i osvećeno kroz Njega. Neka vaša čvrsta pridržavanja Božanskih i svetih kanona, ali i mučenički osveštana praksa i tradicija Crkve, koja je sačuvana u tekstovima, djelima i našim starinama, bude čvrst i nepokolebljiv temelj vašega pastirskoga staranja”.

Porfiriju napomjnje Vartolomej i da im je Majka Crkva u Carigradu, da je Vaseljenska patrijaršija posvetila Svetoga Savu Srpskog kao (arhi)episkopa, ali naravno ni riječi da su mu tada dali autokefaliju, kako Srbi u novija vremena neosnovano tvrde.

Stav Carigrada je da su Srbi prvi put 1879. dobili svoju autokefalnu Crkvu.

Vartolomej na kraju piše Porfiriju:

„Čestitamo vam s nadom i radujemo se zajedno s vama iz Majke Crkve Carigradske, koja je rodila, odgojila i neprestano odgovorno pokriva sve pomjesne crkve rođene od Njezina Presvetoga Tijela, uključujući i vašu Crkvu, zbog današnjega blaženoga, od Boga određenoga vašega izbora“.

Interesantno, čestitku je Porfiriju Periću uputio i BLAŽENJEJŠI Epifanij, mitropolit kijevski, poglavar od 2019. autokefalne Pravoslavne crkve Ukrajine.

Pogledajte faksimile…

.

.

Komentari (10)

POŠALJI KOMENTAR

Eagles

@Mirko Nije moj pop , nit ce ikad biti.Tacka.

Mirko

SPC je strano telo u CG i kao takvo razara crnogorsko biće