16 °

max 16 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Četnički vojvoda pozvao UDB-u i Vladu CG na progon Crnogorske pravoslavne crkve

Religija

Comments 15

Četnički vojvoda pozvao UDB-u i Vladu CG na progon Crnogorske pravoslavne crkve

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Vladimir Jovanović

Evo, sad je prilika, da ta nova ANB, koja je pod kontrolom Vlade Crne Gore, otvori sva ta poglavlja vezano za nastanak, formiranje i održavanje Crnogorske pravoslavne crkve – kazao je danas Andrija Mandić na beogradskoj TV „Pink”.

„Ja očekujem da će novi direktor ANB otvoriti to poglavlje. Vrlo je važno da se iz tih arhiva koje postoje u ANB dotaknemo tih tema”, kazao je Mandić.

Direktor ANB, nekadašnje UDB-e, Dejan Vukšić, ljetos se kandidovao na lokalnoj listi koalicje ZBCG čiji je šef izbornoga štaba bio upravo Mandić.

I Mandić i Vukšić, kao i premijer i mnogi članovi Vlade Crne Gore, reklamiraju se kao vjernici SPC. Mandićev DF daje odlučujuću parlamentarnu podršku aktuelnoj Vladi.

Mandić tvrdi da je i četnički vojvoda. Njegov koalicioni partner, Milan Knežević, rukovodi parlamentarnim Odborom za bezbjednost.

Od ranih 1990-ih Crnogorska pravoslavna crkva je već bila meta brutalnih aktivnosti UDB-e, onomad pod nazivom Služba državne bezbjednosti MUP-a Crne Gore.

Valjda prvi put u istoriji, UDB-a, tada pod kontrolom DPS-a, objavila je u oktobru 1993. i saopštenje za javnost s izmišljenim optužbama protiv prvog poglavara Crnogorske pravoslavne crkve u novijoj istoriji – gospodina Antonija Abramovića (†1996), dotadašnjeg mitronosnog arhimandrita Ruske pravoslavne crkve u Americi.  

Vlasti Crne Gore su, takođe, zabranjivale uredno prijavljene vjerske obrede pravoslavnih Crnogoraca, dok su istovremeno i politički i novcem iz budžeta podržale isključivo SPC.

SPC je u Srbiji formirana 1920. i u Crnoj Gori postoji tek od te godine, a od 1929. pod sadašnjim nazivom SPC. Prva eparhija SPC u Crnoj Gori – crnogorsko-primorska, osnovana je 1931.

Podrška vlasti DPS-a Srpskoj pravoslavnoj crkvi, od 1997. i u koaliciji s Narodnom strankom i SDP, obuhvatala je i višemilionske budžetske donacije – na primjer, za hram u Podgorici; besplatno ustupanje državnih parcela za izgradnju drugih hramova SPC; tolerisanje nezakonitih upisa državne imovine u katastar i aktivnosti SPC na trajnoj devastaciji crnogorskoga sakralnoga naslijeđa…

Sve do 2000. godine, vlasti u Crnoj Gori su sudsko-pravnim opstrukcijama neosnovano odbijale registraciju Crnogorske pravoslavne crkve po proceduri utvrđenoj Zakonom o pravnom položaju vjerskih zajednica. 

Od 2000. Crnogorska pravoslavna crkva ima urednu registraciju kao priznata vjerska zajednica.

Registracija Crnogorske pravoslavne crkve kao vjerske zajednice je potvrđena i nakon usvajanja novoga Zakona o slobodi vjeroispovijesti krajem 2019. i nedavne djelimične izmjene toga zakona.

Srpska propaganda izmišlja da ova Crkva ima status „NVO”.

Komentari (15)

POŠALJI KOMENTAR

Jatotako

Živjela Crnogorska Pravoslavna Crkva!!!

Zivjela CPC!

Jedva cekam da podjem na Cetinje i da krstenicu dobijem od CPC! Živjela CPC i Crna Gora! Vjerni građani i patriote, znaju ko su i što su! Ove nesrece posrbice grote, gube se svaki dan i tonu dublje u blato. Ostaje im samo nasilje i prijetnje, uzdasi i kolacenje ocima na pinku i drugim sr medijima!