16 °

max 16 ° / min 8 °

Srijeda

24.04.

16° / 8°

Četvrtak

25.04.

15° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 11°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Gojko Perović pokušava da demantuje Joanikija i Porfirija

Religija

Comments 10

Gojko Perović pokušava da demantuje Joanikija i Porfirija

Autor: Antena M

  • Viber

Srpska pravoslavna crkva (SPC) nije imala nikakve veze s izborima u Nikšiću, niti sa izbornim programima partija i pozivima upućenim građanima – kazao je, kako se predstavio, „rektor Cetinjske bogoslovije” Gojko Perović i dodao da SPC „ne može stati ni u jednu partiju”.

 Perović je danas agenciji MINA kazao da je „van svake pameti i bez ikakvog dodira sa istinom” poistovjećenje SPC „sa bilo kakvim partijama i političkim listama na završenim ili nekim narednim lokalnim ili parlamenrnim izborima u Crnoj Gori”.

 Joanikije Mićović je, na početku kampanje za lokalne izbore u Nikšiću, ugostio u hramu u Nikšiću Zdravka Krivokapića i Aleksu Bečića, koji su imali zajedničku listu. Na drugoj strani, patrijarh Porfirije Perić je, nekoliko dana uoči izbora, u zgradi Patrijaršije u Beogradu primio Andriju Mandića i Milana Kneževića.

 Na sajtu SPC je tada objavljeno da su „lideri Demokratskog fronta su obavijestili patrijarha o riješenosti koalicije koju predstavljaju da poslije izmjena Zakona o slobodi vjeroispovijesti, preduzmu dalje političke i zakonodavne aktivnosti koje će, kako su istakli, u skladu sa evropskom, ali i dobrom praksom u Srbiji, još preciznije utvrditi značaj i ulogu SPC u crnogorskom društvu” i da su se „sagovornici saglasili da je slobodno izjašnjavanje na predstojećem popisu stanovnika u Crnoj Gori od najvitalnijega značaja i za SPC i za državu, izrazivši uvjerenje da će se taj važan događaj, prvi put poslije Drugoga svjetskoga rata, odvijati u demokratskoj atmosferi”.Gojko Perović, međutim, za agenciju MINA kaže „da je tačno da je episkop Joanikije tokom predizborne kampanje u Sabornom hramu u Nikšiću dočekao predsjednike Vlade i Skupštine, da je patrijarh srpski Porfirije nekoliko dana pred izbore dočekao lidere Demokratskog fronta, ali da su to ili domaćinski odazivi crkvenih pastira na inicijative koje su imali njihovi gosti, a ne obrnuto”. Tvrdi da „sav Nikšić zna da je nikšićko sveštenstvo bilo krajnje uzdržano i potpuno po strani u odnosu na predizborna, međustranačka zbivanja”.

 Podsjetimo, bivši funkcioner vlade u Beogradu, aktivista „srpskoga sveta” Aleksandar Raković, kazao je da je bogoslovija Gojka Perovića na budžetu Republike Srbije.

Raković je potom precizirao u izjavi za TV „Vijesti” da se od novca za plate nastavnika i internat godišnje izdvaja ukupno oko 207.000 EUR.

 Od te sume, svega oko 41.000 EUR ide za internat, a oko 166.000 EUR za plate, uključujući „rektora” Perovića i honorare sadašnjega premijera Zdravka Krivokapića.

 

Komentari (10)

POŠALJI KOMENTAR

Anagustum

Interesantno je kako još niko nije komentarisao fakat da je Gosn Leposavić sačinijo neki ugovor izmedju Crne Gore i SPC i posla’ ga na razmatranje Sinodu u Beogradu. Oni ga čitaju a i Raković, i nesvidja im se kako se u svakoj rečenici nepominje prefiks “Srpska”. Biće čupavo ako počnu s ugovorima.

Brano

Treba jasno konstatovati da je sada SPC politicki faktor i kreator vladajuce koalicije. Kada izgube oni vlasti, to ce znaciti i da je SPC porazena u Crnoj Gori, sa svim posljedicama razvlascivanja u svakom pogledu. Tada ce na vlast doci neka druga crkva, koja biti uz vlast.

Boško Agram

Tobožnjim podjelama na SPC (Vučić i DF) i MCP (Nekroljub i Demokrate) samo zamazuju oči i dodatno sluđuju ovaj raspamećeni narod. Hoće srpskom crkvom da pokriju što veći spektar, da uključe i nesigurne Srbo-Crnogorce i čiste Srbo-fašiste. Podvala je srpska religija!