11 °

max 19 ° / min 11 °

Subota

04.05.

19° / 11°

Nedjelja

05.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 13°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

24° / 14°

Četvrtak

09.05.

23° / 15°

Petak

10.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Krivokapić sa Jeronimom? Vijest koja neće obradovati Rusku i Srpsku crkvu

Religija

Comments 2

Krivokapić sa Jeronimom? Vijest koja neće obradovati Rusku i Srpsku crkvu

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Vladimir Jovanović

Premijer Zdravko Krivokapić počinje zvaničnu pośetu Grčkoj, tokom koje će se sastati i sa arhiepiskopom Atine i cijele Grčke Jeronimom – saopšteno je jutros iz Vlade.

Ova vijest, ukoliko se obistini, svojevrsni je „prst u oko” i za Rusku i za Srpsku pravoslavnu crkvu.

Arhiepiskop Jeronim III Liapis je predstojatelj Grčke pravoslavne crkve, koja je priznala autokefaliju Pravoslavnoj crkvi Ukrajine. Tomos o autokefaliji Ukrajinskoj crkvi je bio razlog da Ruska crkva prekine najprije liturgijsko (evharistijsko) i kanonsko jedinstvo sa Vaseljenskom patrijaršijom, potom i sa Grčkom crkvom, Aleksandrijskom patrijaršijom i Kiparskom pravoslavnom crkvom.

Jeronim je u oktobru 2019. napisao gramatu mitropolitu Epifaniju Dumenku, poglavaru Ukrajinske crkve, kojom se oficijelno priznaje autokefalija.

Kao odgovor, ruski patrijarh Kiril Gundjajev 3. novembra iste godine prvi put nije među predstojateljima pomjesnih pravoslavnih crkava pomenuo arhiepiskopa atinskoga i cijele Grčke – što se smatra prekidom liturgijske i kanonske zajednice.

Štaviše, iz Ruske crkve su hodočasnicima objavili da „nijesu blagosloveni” da pośete 11 eparhija Grčke crkve, „posebno Atinsku”, u kojoj je nadležan arhiepiskop Jeronim.

Za razliku od Ruske, Crkva Srbije je nominalno zadržala kanonsko jedinstvo i sa Vaseljenskom patrijaršijom i sa Grčkom crkvom – ipak, preporučujući sinodalnom odlukom svome sveštenstvu da ne saslužuje sa jerarhijom Vaseljenske patrijaršije tj. i sa grčkom jerarhijom u cijeloj dijaspori (Grčka pravoslavna crkva nema eparhije izvan Republike Grčke).

Naime, u martu 2019. godine je Sinod SPC preporučio svojoj jerarhiji „da se klone liturgijskoga i kanonskoga opštenja ne samo sa raskolničkom crkvom u Ukrajini nego i SA ARHIJEREJIMA I KLIRICIMA KOJI SASLUŽUJU I OPŠTE SA NJOM“.

Nakon što je kasnije iste godine i Grčka crkva priznala ukrajinsku autokefaliju, objavljeno je u srpskim medijima da „u vrhu SPC nezvanično tumače da bi ova preporuka u slučaju Grčke pravoslavne crkve TREBALO DA VAŽI ZA VJERNIKE SPC, jer je Crkva saborno tijelo, koje čine i laici”.

„U praksi to znači da ni VJERNICI SPC ubuduće NE BI TREBALO DA PRISUSTVUJU BOGOSLUŽENJIMA U GRČKIM CRKVAMA”.

Crkva Srbije, čiji je Krivokapić deklarisani vjernik, slijedi Moskovsku patrijaršiju i donijela je saborsku odluku da neće priznati Pravoslavnu crkvu Ukrajine.




 

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Markoni

@Bokelj i. Nemaju kad,tako su negirali i negiraju i dalje,da je Crnom Gorom harao srpski teroro sa domacim izdajnicima..Poceli su polako i oni da otvaraju knjige pa su vidjeli da nije bilo tako mirno ujedinjenje sa Srbijom na podgorickoj skupstini i da nije samo tako CPC usla u sadtav SPC...

Bokelj i.

pa SPC je u Boki pokrstila sve pravoslavne grke u srbe,čak i ruske kozake 21 godine.pišite malo o tome da narod nešto nauči.