15 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 14°

Srijeda

01.05.

21° / 14°

Četvrtak

02.05.

17° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Porfirije Perić najvećeg kritičara Amfilohija u Crkvi Srbije postavio za duhovnika usred Beograda!

Religija

Comments 4

Porfirije Perić najvećeg kritičara Amfilohija u Crkvi Srbije postavio za duhovnika usred Beograda!

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Vladimir Jovanović

Zoran Đurović, sveštenik Crkve Srbije (SPC), koji je nekoliko godina unazad bio iz srpske jerarhije najveći javni kritičar Amfilohija Radovića zbog težnji za navodnom „autonomijom” ili čak „autokefalijom” Mitropolije crnogorsko-primorske, postavljen je, od juče, za sabrata i duhovnika usred Beograda!

Odluku o postavljenju Đurovića donio je lično – patrijarh Porfirije-Prle Perić.

„Od juče, 15. avgusta, godine Gospodnje 2021, postavljen sam aktom Patrijarhovim sabratom i duhovnikom u crkvi Ružici i kapeli Svete Petke na Kalemegdanu”, objavo je Đurović.

„Takođe sam postavljen i u Informativnu službu SPC”.

Duhovnik je sveštenik koji izvršava svetu tajnu ispovijesti. Informativnom službom Patrijaršije Srbije upravlja episkop Irinej Bulović, koji je i duhovnik Periću.

 Đurović je rođen 1968, od oca Srbina i majke Crnogorke, odrastao u Sutomoru, gimnaziju učio u Titogradu. Diplomirao na Pravoslavnome bogoslovskome fakultetu u Beogradu, a doktorirao teologiju u Rimu.

 Od 1992. do 1996. đakon kod Amfilohija. I narednih oko deceniju i po su veoma bliski.

 Ali, sukobili su se oko Amfilohijeva „separtizma”, koji je, tumači se, bio njegova rezignacija i dugoročni osvetnički cilj nakon što je 2010. po drugi put u Beogradu propao u trci za tron patrijarha Srbije. De facto, ali ne i de iure, Amfilohije je u momentu smrti imao autonomnu jurisdikciju!

 Nakon teških polemika, Đuroviću su „amfilohijevci”, tvrdi, posljednjih godina prijetili. U intervjuu za „Antenu M”, Đurović je iz Rima 14. oktobra 2020. (vidi link dolje) kazao:

 „Amfilohije ima ‘vojsku’ batinaša i plašio sam se. Njegov program odvajanja od SPC se nažalost gradi na ANTISRPSTVU”.

 „Poklonici već izgrađenoga Đedovog kulta pozivaju me u Crnu Goru da bi me ispreremetili, a neki mi pišu da će, kad neki izađu iz apsane u Italiji, doći da me pośete na kućnu adresu. Ta talibanizacija je posljedica ‘promicanja ljubavi Božije’ koju sprovodi Mitropolit. Njegove kaluđerice kunu i mene i moju porodicu... E, to su duhovni plodovi Mitropolitovi”.

 Za „Antenu M” tvrdio je Đurović i da je Amfilohije, onomad, imao nekakav link prema UDBI:

 „On je (Amfilohije) u vrijeme predśednika Izvršnog veća Crne Gore, Filipa Bajkovića, koji je, naravno, bio član Saveza komunista, dobio 1962. pasoš bez da je služio vojsku. Samo neko, ko je bio pri UDBI aktivno, mogao ga je dobiti. Amfilohije nikad nije objasnio kako je dobio pasoš, a imamo neki opis kako je on pred vraćanje u Jugoslaviju teatralno pocijepao taj pasoš. Dakle, u vrijeme žestokoga progona SPC od komunističkoga režima, njezin istaknuti bogoslov, bez da je služio vojsku, dobija pasoš! Naravno da nije bio anonimus pa ga je ‘munulo tele’ slučajno i dobio pasoš, jer znamo da mu je lično Blažo Jovanović nudio stipendiju”.

 Đurović je još prije godinu-dvije javno targetirao Amfilohijeve „autonomaše” i njihove konspirativne veze s medijskom grupom „Vijesti” (URA), na čelu s Gojkom Perovićem.

 Onda je u ovdašnjoj eparhiji Crkve Srbije „osvježilo”, na način da su Joanikija Mićovića, uz „amin” Aleksandra Vučića, izabrali u Beogradu za mitropolita crnogorsko-primorskoga.

 I očigledno po nalogu iz Srbije – Mićović je ovih dana degradirao i razjurio kojekude po parohijama glavne „amfilohijevce”. Je li Beograd Mićović time zadovoljio? Ostaje da se vidi.

 Crkva Srbije je 29. maja o.g. ukinula i ove Đedove „tekovine”:

 1) Amfilohijev EPISKOPSKI SAVJET u Crnoj Gori

 2) skupni naziv za eparhije Crkve Srbije u Crnoj Gori kojem je Amfilohije „kumovao” – PRAVOSLAVNA CRKVA U CRNOJ GORI

 3) Amfilohijevu liturgijsku i počasnu titulu ARHIEPISKOPA CETINJSKOGA.

 Tim povodom u Crnoj Gori, od onolikih gromopucateljnijeh zavjetnika Đedova lika i djela – niko ni da se glasne!

  

Komentari (4)

POŠALJI KOMENTAR

Hrsuz

Pitao bih V. Jovanovića što je to “Pravoslavna crkva Srbije”? Neka NVO? Pišete tekst o vjerskoj zajednici ne poštivajući zvanično ime, ili ga to u maniru Budaka i Pavelića mijenjate na omalovažavajući način. Dodajte si onda na osobno ime i neki dodatak - Štedimlija, na primjer.

nenad_mne

Samo su interesi vječni! Dok se moglo koristiti, kod Amfija, sad kod Prleta!

Vienna

Uopste ne vjerujem u Amfilohijeve iskrene namjere da se odvoji od SPC. Sve sto je radio, suprotno je tome, a protiv je Crne Gore. Radio je to radi sebe kao i svaki narcis.