11 °

max 15 ° / min 8 °

Srijeda

24.04.

15° / 8°

Četvrtak

25.04.

15° / 9°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

18° / 11°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Grčki crkveni sajt: I Moskovska patrijaršija stoji iza organizacije haosa u Crnoj Gori

Religija

Comments 2

Grčki crkveni sajt: I Moskovska patrijaršija stoji iza organizacije haosa u Crnoj Gori

Izvor: ekklisiaonline.gr

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Ολεξάντρ Κοβαλένκο

U decembru 2019. godine, crnogorski predśednik Milo Đukanović potpisao je Zakon o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnome položaju vjerskih zajednica, koji je značajno uzdrmao uticaj, pa čak i monopol Srpske crkve.

U suštini, kao u Ukrajini, kada je odobrenje autokefalije Ukrajinskoj crkvi uzdrmalo monopol Moskovske patrijaršije.

Reakcija Srpske crkve, koja se ponaša kao ogranak Ruske crkve, bila je munjevita – u Crnoj Gori sljedbenici Srpske crkve izazvali su talas nemira.

U stvari, kako je postalo poznato u januaru (2020), u konkretnim neredima učestvovali su i pomagali zvaničnici RUSKE VOJNE ŠPIJUNAŽE, koji su imali i savjetodavnu i operativnu ulogu u onome što se dešava.

Nakon što je postalo moguće ugušiti nemire, takozvani „crnogorski scenario" preselio se u Ukrajinu.

Dvije godine su predstavnici Ruske crkve u Ukrajini zastrašivali ukrajinsku državu, Crkvu i društvo. I to nije bilo neočekivano, jer je ova vrsta destabilizacije bila na dnevnome redu podružnice Moskovske patrijaršije u Ukrajini, kao glavnoga mehanizma stvaranja haosa u pogledu društvene situacije u zemlji.

Ipak, sprovođenje „crnogorskoga scenarija“, posebno s obzirom na pośetu Vaseljenskoga Patrijarha Kijevu radi proslave 30. godišnjice nezavisnosti Ukrajine, nije bilo moguće, dobrim dijelom zbog efikasnoga rada ukrajinskih službi bezbjednosti.

I sada sam iskreno iznenađen kada sam pročitao da u ovome trenutku nemire u Crnoj Gori, koji su izazvani ustoličenjem mitropolita crnogorsko-primorskoga Joanikija, neki nazivaju „ukrajinskim scenarijem“.

Zasad je teško reći ko je zaista organizator nereda u Crnoj Gori, jer je poznato da Rusi mogu mobilisati čak i „patriotske snage“ kako bi projektovali iskrivljenu sliku situacije. Ali zanimljivo je gledati u medijima komunikacijski ping-pong: kada se haos traži u Ukrajini, to se naziva „crnogorski scenario", a kada se haos traži u Crnoj Gori, situacija se naziva „ukrajinski scenario".

U isto vrijeme, i u prvome i u drugome slučaju, Ruska crkva STOJI IZA OPERACIJE HAOSA, posebno u onim zemljama u kojima se njezin uticaj značajno smanjuje. Nema slučajnosti.

 

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Sejo

Mali zeleni su krivi za sve sto nam se desava.