19 °

max 19 ° / min 10 °

Subota

04.05.

19° / 10°

Nedjelja

05.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

18° / 13°

Srijeda

08.05.

23° / 13°

Četvrtak

09.05.

23° / 14°

Petak

10.05.

21° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Susret Zelenski – Vartolomej u Kijevu

Religija

Comments 1

Susret Zelenski – Vartolomej u Kijevu

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Vladimir Jovanović

Vaseljenski patrijarh Vartolomej doputovao je sinoć Ukrajinu. Tu će boraviti do 24. avgusta.

Vartolomej boravi u zvaničnoj pośeti autokefalnoj Pravoslavnoj crkvi Ukrajine i njezinome predstojatelju, mitropolitu kijevskom i cijele Ukrajine Epifaniju povodom jubileja tri decenije ukrajinske nezavisnosti.

Osim Epifanija i ukrajinskih arhijereja, sinoć je na kijevskome aerodormu Vartolomeja dočekao i premijer Denis Šmigalj.

Održan je zvanični sastanak Vaseljenskoga Patrijarha Vartolomeja sa predśednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim, koji je potom organizovao svečanu večeru za Njegovu Svesvetost.

Ovo je prva Vartolomejeva vizita Ukrajini, nakon što je početkom 2019. odobrio autokefaliju novoustrojenoj Pravoslavnoj crkvi Ukrajine, koja je sada najmlađa, 15. po redosljedu u sveštenome diptihu. Ruska crkva i njezin ogranak u Ukrajini, snažno se protive dolasku Vartolomeja u Kijev. Zbog priznanja ukrajinske autokefalije, Rusi su krajem 2018. jednostrano stupili u raskol, prekinuvši kanonsko i liturgijsko jedinstvo sa Majkom-Crkvom Vaseljenskom. Crkva Srbije podržava Ruse, ali nije raskinula sa Carigradom.

Prema svim relevatnim istraživanjima javnoga mnjenja, autokefalnoj Pravoslavnoj crkvi Ukrajine prilazi sve veći broj pravoslavnih Ukrajinaca. Ona je sada ubjedljivo najveća vjerska organizacija u toj zemlji.

Od oko 72,7 odsto pravoslavnih Ukrajinaca, njih 58,3 identifikuje se sa autokefalnom Pravoslavnom crkvom Ukrajine. Sa ogrankom Ruske crkve u Ukrajini (UPC-MP) identifikuje se 25,4 odsto. Preostalih 12 odsto se jednostavno identifikuje sa Istočno-pravoslavnom Crkvom, a 4,3 odsto nije se izjasnilo.



Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Stevan Dž

zašto kao država crna Gora nismo od 2006 godine tražili formalno obnavljanje Tomusa o autokefaliji... i zašto kao država Crna Gora nismo u bliskijim relacijama sa Vartolomejom...