10 °

max 19 ° / min 9 °

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

22° / 13°

Srijeda

01.05.

19° / 14°

Četvrtak

02.05.

19° / 12°

Petak

03.05.

15° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Lavrov: Crnogorska pravoslavna crkva je dio SPC

Religija

Tag Gallery
Comments 21

Lavrov: Crnogorska pravoslavna crkva je dio SPC

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Vladimir Jovanović

Ministar vanjskih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov održao je juče, 10. septembra, press-konferenciju u Sočiju, tokom foruma o savremenome novinarstvu pod nazivom „Вся Россия – 2021”.

Lavrov je iz ugla ruske države govorio o ulozi pravoslavlja u globalnim odnosima, priznavši, između ostaloga, da je Moskovska patrijaršija (Ruska pravoslavna crkva) instrument zvanične vanjske državne politike Ruske Federacije (RF).

Dotakao se i crkvenoga pitanja u Crnoj Gori.

Napominjem da je, prema provjerljivoj arhivskoj dokumentaciji, Ruska crkva prva liturgijski i sinodalno priznala 1766. obnovljenu autokefaliju Svete Mitropolije crnogorske – Crnogorske pravoslavne crkve.

Ruska crkva je od 1833. do 1909. hirotonisala ukupno petoricu arhijereja Crnogorske pravoslavne crkve (Petra II Petrovića-Njegoša, Nikanora Ivanovića, Ilariona Roganovića, Mitrofana Bana, Kirila Mitrovića), od kojih su četvorica bili i njezini autokefalni mitropoliti…

Transkript novinarskih pitanja i odgovore Sergeja Lavrova o svjetskome pravoslavlju, o ulozi Ruske crkve, ruskome napadu na Vaseljensku patrijaršiju, o Milu Đukanoviću, Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi – objavljujem u prijevodu na crnogorski jezik.

PITANJE: … Nedavno ste govorili o stanju Pravoslavlja u svijetu. Kažete da Ruska pravoslavna crkva sada doživljava najsnažniji pritisak brojnih zapadnih država, prije svega Sjedinjenih Država, koje su, tvrdite, sebi postavile cilj da unište jedinstvo svjetskoga pravoslavlja… Kažete da Ruska crkva svoje vrijednosti prenosi u inostranstvu, što doprinosi ostvarivanju ciljeva vanjske politike Ruske Federacije. Ne mislite li da takve izjave ne doprinose jačanju ugleda Ruske crkve u svijetu, s obzirom na percepciju vanjske politike Ruske Federacije, koja danas postoji u nizu zapadnih država? Odnosno, zbog saradnje o kojoj govorite, da li reputacija Ruske crkve, kao vjerske institucije, može patiti?

LAVROV: Prvo pitanje je bilo koliko su ozbiljne i opravdane tvrdnje da su Amerikanci htjeli da potkopaju položaj svjetskoga pravoslavlja. Znamo da jesu. Ne skrivaju to previše.

Za vrijeme Donalda Trampa imali su posebnoga ambasadora za međunarodnu vjersku slobodu Sema Braunbeka. Brinuo se o slobodi vjeroispovijesti i aktivno je radio na ubjeđivanju carigradskoga patrijarha Vartolomeja da uruči tomos (o autokefaliji – prim) raskolnicima u Ukrajini. Tako je nastala nekanonska Pravoslavna crkva Ukrajine…

Sada je glavna briga uzimanje imovine od kanonske pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije (crkve, parohije). Vartolomej je specijlno doputovao na proslavu povodom 30. godišnjice nezavisnosti Ukrajine. Čitam ukrajinske medije, o tome govore otvoreno, barem oni koji pokušavaju da objektivno procijene situaciju.

PITANJE: Ciljevi Sjedinjenih Država?

LAVROV: Carigradski patrijarh Vartolomej direktno zavisi od Sjedinjenih Država; od onih koji rade u različitim pravcima na američkoj teritoriji, uključujući finansijske. To se ne odnosi samo na Ukrajinu. Postoje informacije da sada pokušavaju da stvore istu autokefalnu nekanonsku crkvu u Bjelorusiji.

Viđeli ste što se dogodilo u Crnoj Gori kada je patrijarh srpski došao na ustoličenje mitropolita crnogorskoga (crnogorsko-primorskoga – prim). A Crnogorska pravoslavna crkva je dio Srpske pravoslavne crkve. Izazvani su prilično oštri protesti.

Svima je poznato da je predśednik Crne Gore Milo Đukanović, koji ne može da se oporavi od poraza na parlamentarnim izborima, pokušao da napravi probleme svojoj Vladi, a istovremeno da pokaže svojim američkim i drugim zapadnim kolegama kako je spreman da se bori protiv pravoslavlja.

Oni (Amerikanci – prim) „zavrću ruke“ pomjesnim crkvama da priznaju raskolnika Epifanija (Mitropolit kijevski i cijele Ukrajine – prim), poglavara tzv. Pravoslavne crkve Ukrajine. Grčke crkve su napravile ovaj kompromis sa svojom savješću…

Bilo je i pokušaja da se ubijede aleksandrijski patrijarh, jerusalimski patrijarh i poglavari crkava u Bugarskoj, Rumuniji i Albaniji da krenu istim putem (Lavrov pravi grešku ili ne zna da je Aleksandrijska patrijaršije, druga po redosljedu u sveštenome diptihu, priznala ukrajinsku autokefaliju – prim).

Njihov (Amerikanaca – prim) rad je veoma aktivan i na sveštenstvo se vrši veliki pritisak. Prema tome, znamo o čemu govorimo. Javno pozivamo da Crkvu ostavimo na miru.

Što se tiče tvrdnji da međunarodne aktivnosti Ruske crkve pomažu u unaprijeđenju vanjskopolitičkih ciljeva Ruske Federacije – ne osvrćemo se na reakciju Zapada na naše akcije u inostranstvu.

Za nas je najvažniji ruski narod, interesovanje ruskih građana za to da, đe god da dođu, imaju neku vrstu duhovnoga prostora, kako bi mogli da se dotaknu tradicije koju poznaju. Vrijednosti koje promoviše Ruska pravoslavna crkva su porodica, đeca, omladina i njihovo vaspitanje – sve je to u našim državnim programskim dokumentima… 

Pošto se Ruska crkva zalaže za tradicionalne porodične, duhovne, moralne vrijednosti, kategorički ne prihvata pokušaje nametanja agresivnih neoliberalnih pristupa svima, odupire se ovome pritisku na ljude, opirući se neoliberalnim idejama; to je u mnogo čemu i razlog napada na nju…

***

U nastavku, objavljujem prvoklasni ruski crkveni dokument – akt Svetoga Sinoda Ruske pravoslavne crkve, objavljen 26. avgusta 1889. na naslovnoj strani „Церковныя Вѣдомости” (br. 35), službenoga lista u čijem zaglavlju stoji: Издаваемые при Святъйшемъ Правительствующемѣ Сѵнодѣ.

Mitrofan Ban je za episkopa, po izboru u Manastiru Ostrogu od strane Knjaza Crne Gore, rukopoložen u Ruskoj crkvi početkom aprila 1885. godine u Petrogradu.

Po povratku u Crnu Goru, Mitrofan je iste godine od strane pravoslavnih Crnogoraca intronizovan (ustoličen) u Cetinjskome manastiru, a od Knjaza tada podignut u stepen Mitropolita.

Mitrofan će o tome kanonskim pismom obavijesti Rusku pravoslavnu crkvu.

Običaji nalažu da se novome poglavaru neke autokefalne Crkve uzvrati čestitkom – takvo kanonsko pismo Sinod Ruske crkve je početkom 1886. poslao Mitrofan.

„Церковныя Вѣдомости” bilježe:

„U januaru 1886. godine Sveti Sinod pozdravio je poslanicom crnogorskoga mitropolita Mitrofana (Bana) povodom njegova postavljanja na dužnost prvosveštenika AUTOKEFALNE Crnogorske crkve, o čemu je preosvećeni Mitrofan obavijestio Sveti Sinod krajem 1885. godine”.

U originalu:

„В янврѣ 1886 года Святѣйшій Сѵнодъ привѣтствовалъ посланіемъ Черногорскаго митрополита Митрофана (Бана) по случаю утвержденія его въ должности первосвятителя АВТОКЕФАЛЬНОЙ Черногорской церкви, о каковомъ утвержденіи первосвященный Митрофанъ извѣстилъ Святѣйшій Сѵнодъ въ концѣ 1885 года”.

Evo i faksimila…

.

 

 

 

 

Komentari (21)

POŠALJI KOMENTAR

Dubova

Neka on objasni što predstavlja ovaj bedž na lijevoj strani sakoa. Nije ga slučajno zakačio tu.

Mne

Boli te sto veli da je CPC VAZDA BILA SAMOSTALNA, AUTOKEFALNA

Mne

SVE ISTINA , ZNAMO MI SVE TO … DAN KAD DODJE ACO PALIKUCA NASTASE PROBLEMI, KARADJORDJEVICI SU NAJVEĆI NEPRIJATELJI CRNE GORE - palikuce , razbojnici, ubice pi